قیمت لوله داربستی (Scaffolding pipe) اصفهان، تهران، جهان و اهواز در ضخامتهای 2، 2.5 و 3 میلیمتر در لیست قیمتی در جداول زیر ارائه شده است. این محصول در اندازه 6 متری و در دو نوع سبک و سنگین تولید میشود. ضخامت اسکافولد پایپ حدأکثر تا 5 میلیمتر میرسد و قطر داخلی آنها 48 میلیمتر است. وزن لوله داربستی بسته به ضخامت آن تغییر میکند؛ جدول وزنی آن را میتوانید در ادامه همین مطلب مشاهده کنید. قیمت اسکافولد پایپ بر اساس جنس، وزن، سایز و کارخانه تولید کننده متغیر است. به طور کلی، قیمت این محصول ارزانتر از سایر لولههای درزدار است. زیرا در فرایند تولید آن، از روش جوش مستقیم استفاده میشود. امکان استفاده متعدد، وزن سبک، سهولت مونتاژ و صرفۀ اقتصادی، از مزیتهای Scaffolding pipe محسوب میگردد. به دلیل قابلیت استفاده متعدد، خرید لوله داربستی دست دوم بسیار متداول است.
قیمت و خرید لوله داربستی
قیمت لوله داربستی برند و کارخانه های تهران، اصفهان و جهان را میتوانید در جداول قیمت که در ادامه آورده شده است، ملاحظه کنید. در صورتیکه قیمت برند یا کارخانه موردنظرتان در لیست جداول وجود ندارد، با کارشناسان ما تماس بگیرید تا در اسرع وقت و با نازلترین قیمت، محصول مورد نظرتان را برای شما فراهم آورند. 66396090 - 021
با توجه به اینکه این محصولات در ضخامتهای مختلف تولید میشوند و هر ضخامت کاربرد خاص خود را دارد، انتخاب محصولی با ضخامت مناسب بسیار مهم است. بدیهی است که کیفیت نیز بسیار مهم است و در ماندگاری و دوام کالا حرف اول را میزند. ترکیب آلیاژ در زمان تولید، تأثیر مستقیم بر کیفیت کالا دارد. جهت مشاوره و همچنین استعلام قیمت روز لوله داربستی با کارشناسان ما در شرکت مهندسی آنلاین سازه تماس بگیرید. 66396090 - 021
لوله داربستی چیست؟
لوله داربستی یا اسکافولد پایپ (Scaffolding pipe) در واقع یک سیستم پشتیبانی است که در ساختمان سازی و ساخت پروژههای عمرانی کاربرد دارد. این محصول یکی از متداولترین لولههای مورد استفاده در ساختمان سازی است. همه ما این لولهها را به صورت داربست در مجاورت ساختمانهای در حال ساخت دیدهایم. لولهها را توسط بستهای ویژه به هم متصل میکنند و با اتصال آنها به یکدیگر، دسترسی به ارتفاعات بلند امکانپذیر میگردد. بر خلاف لوله مانیسمان یا همان لوله بدون درز که برای انتقال سیالات بسیار حیاتی است، اسکافولد پایپ هیچگونه کاربردی در این امر ندارد. لوله داربستی به نام لوله 5 نیز معروف است. منظور از لوله 5، لوله با ضخامت 5 اینچ است که بالاترین سایز اسکافولد پایپ میباشد. این محصولات به لحاظ جنس در دو نوع گالوانیزه و فولادی تولید میشوند و در گروه لولههای درز دار قرار دارند. برای تولید آنها، از پلیت سیاه و گالوانیزه استفاده میشود؛ بنابراین، نوسان قیمت ورق سیاه و همچنین قیمت ورق گالوانیزه بر قیمت لوله اسکافولد تأثیرگذار است.
مشخصات اسکافولد پایپ
- در دو نوع سبک و سنگین تولید می شوند.
- در ضخامت های 2، 2.5، 3، 3.5 و 4 میلیمتر تولید میشود.
- سایز لوله اسکافولد شامل قطر خارجی لوله، ضخامت دیواره و طول آن است.
- استاندارد قطر خارجی 48.3 میلیمتر است.
- استاندارد ضخامت دیواره 3.2 و یا 4.0 میلیمتر میباشد.
- استاندارد اندازه طول: 6 متر و یا 6.4 متر (در ایران در طول 6 متر تولید میشود).
- استاندارد اروپا: EN39:2001؛ این استاندارد برای لولههای داربستی فولادی است.
- استاندارد اروپا: EN10240 با کیفیت پوشش B2
- استاندارد EN ISO1461: این استاندارد مخصوص اسکافولدهای پوشش گالوانیزه است که به روش گالوانیزه گرم تولید میشوند.
- حدأقل ضخامت پوشش گالوانیزه در سطح خارجی لوله ها می بایست 40 میکرون باشد.
استاندارد درجه یا گرید فولاد برای تولید پایپهای داربستی فولادی که مطابق استاندارد EN39:2001 اروپا تولید میشود، S235GT است. مشخصات ترکیب شیمیایی و مکانیکی این گرید در جدول زیر آورده شده است.
کاربرد لوله داربستی چیست؟
معروف ترین و مهمترین کاربرد اسکافولد پایپ، استفاده از آن در ساختمان سازی است. اتصالات لوله داربستی به یکدیگر برای ساخت داربست، دسترسی کارگران به بخش های مرتفع ساختمان در حین اجرای نما و غیره را آسان می کند. اتصالات لوله داربست به یکدیگر با بست انجام می شود. انواع مختلفی از بست ها وجود دارد. بست دو پیچ، بست چهار پیچ و بست گردان. فاصله استاندارد داربست از ساختمان، 1 الی 4 سانتی متر است. انتخاب مناسب ترین فاصله برای هر پروژه به نظر معمار آن پروژه بستگی دارد. از دیگر کاربردهای لوله اسکافولد عبارتست از:
- ساخت داربست جهت دسترسی به نقاط با ارتفاع بیشتر از 2 متر در زمان ساخت یا تعمیر ساختمانها.
- برپایی خرپا جهت پایدارسازی گود در ساختمان سازی و پروژههای عمرانی.
- به عنوان پایه برای صحنه اجرای کنسرت.
- استفاده در غرفه های نمایشگاهی.
- استفاده در سوله سازی و پل سازی.
- استفاده در رمپهای اسکی.
- ایجاد ایمنی در زمان تخریب و گودبرداری برای ساخت ساختمان.
- به عنوان یک جزء پشتیبان در تجهیزات تعمیر و نگهداری کارخانههای سیمان و نیروگاهها.
وزن لوله داربستی
وزن لوله داربستی با افزایش ضخامت لوله افزایش پیدا میکند. وزن این محصول در ضخامت های مختلف در جدول زیر آورده شده است. ضخامت 2 و 2.5 میلیمتر بیشترین کاربرد را در صنعت دارند. فرمول تئوری برای محاسبه وزن اسکافولد پایپ نیز به صورت زیر است:
فرمول محاسبه وزن لوله داربستی: (قطر بیرونی – ضخامت دیواره) × ضخامت دیواره × طول × 0.02466
Scaffolding pipe weight (kg)= (out diameter - wall thickness)×wall thickness× length× 0.02466
طول بر حسب متر و قطر و ضخامت بر حسب میلیمتر است. در زمان محاسبه، طول را بر حسب میلیمتر در نظر بگیرید. سپس جواب نهایی را بر عدد 1000 تقسیم کنید تا وزن بر حسب کیلوگرم به دست آید.
مزیت های لوله داربستی
- دوام خوب.
- وزن سبک.
- استفاده آسان.
- سازگاری و انعطاف پذیری.
- سهولت در مونتاژ و جمع کردن.
- قابلیت استفاده متعدد و در نتیجه صرفۀ اقتصادی.
تولید اسکافولد پایپ
1- برش ورق و تغییر شکل آن
برای تولید لوله اسکافولد از ورق سیاه (عمدتاً ورق st37) و گاه از ورق گالوانیزه استفاده میشود. برای این منظور، رول پلیت را باز میکنند و آن را در اندازههای 6 متری برش میدهند. بعد از برش، نوبت به فرم دهی است. ورقهای برش خورده تحت فشار قرار میگیرند و در ابتدا حالت U شکل به خود میگیرند. در مرحلۀ بعد، این فشار بیشتر شده و بر اثر آن، از حالت U به شکل O تغییر پیدا میکند. در نهایت، دو لبۀ ورقی که به شکل O در آمده است، به هم جوش داده میشود و به این ترتیب لوله داربستی تولید میشود.
2- جوشکاری لبه ها
جوشکاری به روش جوش درز مستقیم انجام میشود؛ یک روش جوشکار ساده که هزینه تولید را پایینتر و راندمان کاری را بالاتر میبرد. جوشکاری مقاومتی، جزء روشهای جوش درز مستقیم است. سرعت بالا، صرفه اقتصادی و بخارات کم، از ویژگی های این روش میباشد. به طور کلی، فرایند تولید لوله داربست فولادی درز مستقیم، ساده هزینه تولید پایینتر و راندمان کاری بالاتر است. به همین دلیل، قیمت لوله داربستی پایینتر از سایر لولههای درز داری است که درزشان به روش جوش مارپیچی (لوله اسپیرال) جوشکاری میشود. در لولههای داربستی با جوشکاری مارپیچی، طول جوش بین 30 تا 100 درصد نسبت به لوله های درز مستقیم، بیشتر میشود. همین امر باعث میشود تا نرخ یا سرعت تولید کم شود. به همین دلیل، از روش جوش مارپیچی عمدتاً برای جوشکاری درز لولههای با قطر بزرگ، استفاده میگردد. برای انواعی که قطرشان کوچکتر است از جوشکاری درز مستقیم استفاده میشود.
3- خنککاری و کنترل کیفیت
پس از مرحلۀ جوشکاری، جوشها کنترل میشود تا از این نظر مشکلی وجود نداشته باشد. سپس لوله ها را در اندازههای استاندارد (6 متر) برش میدهند. در نهایت نیز خنکاری صورت میگیرد. جهت سنجش استحکام لولههای اسکافولد، بعد از تولید، آنها را تحت تست فشار قرار میدهند.
لولههای داربستی فولادی که به روش گالوانیزه گرم روکش میشوند، دوام و ماندگاری بیشتری دارند. گالوانیزه مقاومت طولانی مدت در برابر خوردگی، پوسیدگی، رطوبت، شکاف، پوسته پوسته شدن، تورم و سوختگی ایجاد میکند. در نتیجه بر طول عمر محصول میافزاید و سبب صرفه جویی در هزینهها میشود.
نکاتی در مورد خرید و استفاده از اسکافولد پایپ
- لولههای داربستی تولید شده باید به لحاظ بصری مستقیم به نظر برسند و انحراف آنها در ازای هر سه متر، نباید بیش تر 15 میلیمتر باشد.
- این محصولات نیازی به تست آب یا گاز ندارند؛ زیرا اصولاً برای انتقال سیالات تولید نمیشوند و در این زمینه کاربردی ندارند.
- لبه لولهها باید با زاویه راست (90 درجه) برش خورده شود و خاری در آن وجود نداشته باشد.
- اگر شکافی بر سطح لوله وجود دارد، آن را به اندازه 150 میلیمتر بعد از شکاف برش دهید و بخش آسیب دیده را جدا کنید.
- لولههای خم شده را میتوان با تجهیزات ویژه صاف کرد. اما اگر خمشدگی زیاد است بهتر است بخش خم شده را جدا کرد و یا از آن استفاده نکرد.
- توجه داشته باشید که بُرشکاری لولههای اسکافولد با لوله بُرهای شعلهای، تا 600 میلیمتر از طول لوله را تحت تأثیر قرار میدهد.