قیمت ناودانی سبک و سنگین بال موازی و بال مخروطی
قیمت روز ناودانی با توجه به سبک یا سنگین بودن آن، وزن، سایز و همچنین کارخانه تولید کننده (شکفته مشهد، ابهر، فایکو، ناب تبریز و غیره) متغیر است. ناودانی (به انگلیسی: Steel channeL bar) از جمله پرکاربردترین آهن آلات مورد استفاده در صنعت و ساختمانسازی محسوب میشود. انواع ناودانی شامل ناودانی ایرانی، اروپایی (سنگین)، بال مخروطی و بال موازی است. از نوع سبک Steel channel برای سازههای معمولی و از نوع سنگین آن در پروژههای بزرگ ساختمان سازی استفاده میشود. UPN استاندارد تولید ناودانیهای بالمخروطی و UPE استاندارد تولید انواع بالموازی است. ناودانیهای 8 و 10 کاربرد زیادی در تجهیزات آسانسور دارند. جدول وزنی (در ادامه مقاله) و لیست قیمت این محصول (در ادامۀ همین صفحه) ارائه شده است.
قیمت ناودانی و خرید بی واسطه آن
قیمت ناودانی ایرانی ارزان تر از ناوانی سنگین یا همان اروپایی است. ناودانیها سنگین وزن هستند، بنابراین ارسال آن باید یک سرویس حمل و نقل استاندارد انجام شود. به ویژه اگر وزن محموله درخواستی شما بیش از 60 کیلوگرم باشد. آنلاین سازه با داشتن مجربترین سرویسهای حمل و نقل، آهن آلات مورد نیاز شما را در اسرع وقت به شما میرساند. فروش انواع پروفیل و مقاطع فولادی تخصص ماست. محصول مورد نظر خود را بیواسطه، مطمئن و با نازلترین قیمت از ما تهیه کنید. شما میتوانید پس از دریافت پیش فاکتور لیست خرید خود و تأیید آن، مبلغ نهایی خرید را بعد از تحویل بار پرداخت کنید. جهت دریافت اطلاعات بیشتر، با کارشناسان فروش ما تماس بگیرید؛ آنلاین سازه همراه شما تا پلۀ آخر. 90000011
سؤالات متداول در زمان خرید
- منظور از ناودانی سبک و سنگین چیست؟ در اصطلاحِ بازاریها، به ناودانی اروپایی، ناودانی سنگین گفته میشود. زیرا وزن آنها به استانداردهای موجود در جدول وزنی اشتال نزدیکتر و مطابق آن است. وزن channeL bar سبک کمتر از وزن استاندارد است. channeL barهای سنگین از ضخامت بیشتری برخوردار بوده و قیمتشان نیز بالاتر است.
- اندازه ناودانیهای سنگین و سبک چقدر است؟ Steel channelهای سنگین در طول 12 متری و Steel channelهای سبک در طول 6 متری تولید میشود.
- ظرفیت باربری کدام نوع از channeL barها بیشتر است؟ ظرفیت باربری نوع C شکل بیشتر است.
- ناودانی لقمه چیست؟ ناودانیهای کوتاهتر از 6 متر (طول استاندار) ناودانی لقمه نام دارند.
- کارخانههای تولید کننده این محصول در ایران کدامند؟ ناب تبریز، شکفته مشهد، ابهر و فایکو از جمله کارخانههای تولید کننده در ایران هستند.
ناودانی چیست و چه مشخصاتی دارد؟
ناوادانی از جمله پروفیلهای باز پرکاربرد در صنعت و ساختمانسازی است. این محصول از نورد بیلت یا فولاد کربنی ساخته میشود. مقدار عنصر کربن در این محصولات کم است. زمانی که از سطح مقطع به channeL bar نگاه میکنید، به شکل حرف U یا C انگلیسی میباشد. به این صورت که دارای دو بال است که در فاصلۀ مشخص و استانداردی از هم قرار دارند. اگر فاصلۀ استاندارد بین دو بال 6 سانتیمتر باشد، به آن ناودانی نمره 6 گفته میشود. بنابراین، هر جا که صحبت از سایز یا نمره ناودانی شود، منظور فاصلۀ بین دو بال است.
channeL barهای فولادی استفادههای زیادی دارند و در اندازهها و ضخامت های مختلف موجود است. این مقاطع به طور گستردهای در مهندسی عمران و ساخت و ساز برای حمایت از تیرچههای کف و همچنین قسمت بالایی دربها و پنجرهها که بارگیری سازه به تیرآهن I نیاز ندارد، استفاده میشود. استفاده به عنوان مهاربند و تیرچه و همچنین ساخت اسکلت وسایل نقلیه سنگین، از دیگر کاربردهای steel channelهاست. در صورت نیاز، برای افزایش مقاومت در برابر خوردگی، پس از ساخت، آنها را رنگ یا گالوانیزه میکنند.
channeL bar غالباً همراه با تیرآهن I و سایر آهن آلات ساختمانی برای ساخت سازههای تجاری و صنعتی مانند انبارها مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی، مقاومت تیرآهن بیشتر از ناودانی است؛ اما در مواردی که نیاز به مقاومتی در حد تیرآهن I نیست، از channeL bar استفاده میشود. در مقایسه با لولهها نیز باید گفت ناوادانیها در جهت عمودی، معمولاً قویتر از لوله ها عمل میکنند. یکی از پرکاربردترین گریدهای ناودانی که در ساخت و سازها متداول و معمول است، گرید EN 10025-2 S275JR میباشد. C7 × 12.25 یعنی یک ناودانی C با استاندارد آمریکا، که عمق آن 7 اینچ و وزن آن 12.25 پوند بر فوت است.
استانداردها
channeL barها در کشورهای مختلف، بر اساس استانداردهای خاصی تولید میشوند. برخی از استانداردهای تولید این محصولات در زیر بیان شده است.
- DIN-1026: یک استاندارد اروپایی است. طبق این استاندارد، channeL bar نوع UPN یا UNP تولید میشود.
- DIN EN ISO 12966-3: استانداردی جهت مقاومت محصول در برابر خوردگی است.
- A 45-255: استاندارد فرانسه است.
- ۴۴۷۷-۱: استاندارد ملی ایران میباشد.
- ASTM A36 استاندارد آمریکا است.
انواع ناودانی
ناودانیها انواع مختلفی دارند که در ادامه بیان شده است.
- به لحاظ روش تولید: ناودانی فابریک و پرسی.
- به لحاظ شکل ظاهری: ناودانی مشبک و ساده.
- به لحاظ وزن: ناودانی سبک و سنگین.
- به لحاظ زاویه بین بال و جان ناودانی: U شکل و C شکل.
- به لحاظ جنس: فولادی، استنلس استیل، آلومینیوم، گالوانیزه.
قیمت ناودانی فولادی از دیگر متریال کمتر و قیمت انواعی که با متریال استنلس استیل ساخته میشوند، نسبت به دیگر آلیاژها بالاتر است.
ناودانی فابریک و پرسی
اگر آلیاژ شمش طی فرایند نورد و گذراندن مراحل مختلف از دستگاههای مختلف، در نهایت شکل ناودانی را به خود گیرد، ناودانی فابریک تولید شده است. زمانی که شمش به مقطع مورد نظر تبدیل میشود، در نهایت باید فرصتی به آن داده شود تا سرد گردد. در حین سرد شدن، قطعه دچار انقباض میشود. همین انقباض باعث یک تغییر بسیار اندک در ابعاد قطعه میشود.
ناودانی پرسی بجای اینکه از شمش تولید شود، از ورق تولید میشود. به عنوان مثال، ناودانیهای فولادی پرسی، از پرس شدن ورق سیاه تهیه میشوند. پس از پرس شدن، در نهایت با استفاده از دستگاهی به نام رول فرمینگ، ورق به شکل channeL bar در میآید. فشار دستگاه پرس باعث میشود تا ناودانیهای پرسی، ضخامت کمتری در محل اتصال بال به جان داشته باشند. در مقابل، مقاطع پرسی به لحاظ ابعادی دقیق تر هستند و لبه های صافی دارند. به همین دلیل، کاربرد بیشتری در صنعت دارند.
channeL bar ساده و مشبک
انواع ساده و مشبک، به روش نورد گرم و نورد سرد ساخته میشود. بیشتر در اندازههای 8 تا 16 متر تولید شده و ارتفاع بال بین 30 تا 400 میلیمتر است. از آنها در ساخت پل، اسکلت یا چهارچوب کامیونها و تجهیزات دریایی استفاده میشود. معمولاً ناودانیهایی که جنس شان گالوانیزه است به صورت مشبک تولید میشوند. مشبک کردن کمک میکند تا محصول برای استفادههایی مانند ساخت قفسه و انجام کارهای تأسیساتی کاربردیتر شود.
ناودانی سبک و سنگین
ناودانی سبک به ناودانیهایی گفته میشود که وزنشان کمتر از وزن استاندارد (وزن جدول اشتال) است. محصولاتی که در کارخانههای ایران و روسیه تولید میشود، از نوع سبک است. channel barهای سبک در برای مصارف عادی کاربرد دارد. همچنین در سازههای معمولی و جهت تعمیر بنا استفاده میشوند. در ادامه، جدول وزنی channel bar ایرانی معمولی و سبک ارائه شده است.

ناودانیهای ایرانی معمولی در سایزهای 18، 20 و 22 در شاخههای 12 متری تولید میشود. وزن آنها به ترتیب 180، 200 و 230 کیلوگرم است.
ناودانی سنگین یا اروپایی
ناودانی سنگین یا اروپایی نسبت به نوع سبک، از ضخامت بیشتری برخوردار بوده و قیمت آن نیز بالاتر است. از آنها برای ساخت ساختمانهای بلند و سنگین و پلها استفاده میشوند. این محصول از کشور ترکیه و نوع ارزانتر آن از چین به ایران وارد میشود. از تولیدات داخلی نیز میتوان به ناودانی کارخانه ناب تبریز اشاره کرد.
UPN یا UNP اختصار ناودانیهایی است که مطابق استاندارد EN 10365 تولید میشود و تلرانس آن EN 10279: 2000 است. UPN به نام ناودانی فولاد UPN، مقطع فولادی UPN، پروفیل U و ناودانی بالمخروطی نیز شناخته میشود. توسط کارخانههای اروپایی با استاندارد 10025 تولید میشود، استاندارد تلرانس آن 10034 است و اغلب در ساختمانهای اسکلت فولادی استفاده میشود. UPN به روش نورد گرم تولید میشود و امکان گالوانیزیشن آنها وجود دارد. به لحاظ مشخصات فنی نیز در ابعاد 6 متر تا 16 متر و سایز 40 تا 400 میلیمتر تولید میشوند. ناودانی سنگین در گریدهای زیر تولید میشود:
- S235JR
- S235JO
- S235J2
- S275JR
- S275JO
- S275J2
- S355JO
- S355J2
- S355JR


کاربرد UPN
UNP اغلب در ساخت سازههای فولادی کاربرد دارد. در ساختمانهای بلند، پروژههای ساختمانی سنگین و ساخت پلها، به اشکال زیر استفاده میشود:
- به شکل دوبل یا تکی در تیرها.
- به صورت دوبل یا تکی در بادبندها.
- به صورت جفت یا قوطی در ستونها.
- به صورت جفت یا قوطی در ساخت سازه نگهبان خرپایی.

تفاوت channeL bar سبک و سنگین چیست؟
عمده تفاوت ناودانی سبک و سنگین در موارد زیر است:
- وزن
- ابعاد
- قیمت
- الگوی اشتال
- استانداردهای تولید
- کارخانههای تولید کننده

تفاوت ناودانی C شکل با نوعِ U شکل چیست؟
تفاوت زاویه بین بالها و جان، سبب ایجاد تفاوت رفتار channeL bar و نوع آن میشود. بر این اساس، این channeL barها به دو نوع C و U تقسیم میشوند.
ناودانی C شکل
چنل بار C شکل به ناودانیهایی گفته میشود که ضخامت بال از ابتدا تا انتهای آن ثابت و یکسان است. این محصول، برای استفاده در صنایع، ماشین آلات و ساخت تجهیزات بهترین کارایی را دارد. همچنین برای ساخت سقف کاذب و قاببندی استفاده میشود. مزیت ناودانی C شکل نسبت به انواع U این است که اتصال آنها راحتتر است. اما از طرف دیگر، چنل بارهای C شکل ساختارشان ضعیفتر است. این امر در پروژههای سنگین، تحمل وزن اضافی را برای تیر سخت میکند، زیرا ممکن است تحت فشار ثابت تغییر شکل دهد. چنل بارهای C شکل بسته به نحوه تولیدشان، ممکن است بال موازی یا بال مخروطی باشند. به عنوان مثال، چنل بارهای C که به روش نورد گرم تولید میشوند، دارای فلنج یا بالِ مخروطی هستند. اما آنهایی که به روش laser fused تولید میشوند، بال موازی هستند.
ناودانی U شکل
ناودانی U شکل به لحاظ شکل ظاهری و کاربرد، با انواع C شکل تفاوت دارد. همچنین عمق کانال در انواع U شکل بیشتر است. ناودانی که طبق استاندارد UPN تولید شده و بال آن مخروطی شکل است، ناودانی U نام دارد. UPN مخفف یا کوتاه شدۀ عبارت U-Shaped Profile Normal Section است. در این نوع، ضخامت بال از جان ناودانی به سمت انتها یا لبۀ بار، کاهش مییابد. ارتفاع بال بین 40 – 400 میلیمتر است. ناودانیهای U به روش نورد سرد تولید میشوند و با اصطلاح CRC نیز شناخته میشود. این channeL barها برای ساخت سقف، ساخت سازههای فلزی سبک وزن، پلسازی و مهاربند ساختمانها کاربرد دارند. همچنین به عنوان حاملهای اصلی در سیستم سقفهای stud ceiling کارایی دارد. چنل بارهای U شکل با اندازههای مختلف میتوانند بارهای استاتیکی را تا بیش از 100 تن تحمل کنند.



استاندارد ASTM A36 و مشخصات آن
بر اساس استاندارد ASTM A36، ناودانیها هم به صورت UPE (بال مخروطی) و هم به صورت UPN (بال موازی) و از ورق فولادی و به روش نورد گرم تولید میشوند. UPE مخفف یا کوتاه شدۀ عبارت U-Shaped Profile European Section است. مقاومت آنها در برابر کشش 400 – 550 مگاپاسکال بوده و مقدار عنصر کربن در متریال آن کم است. قابل جوشکاری، برشکاری، فرمدهی و ماشینکاری است و قابلیت سفارشی سازی نیز دارد. مثلاً بسته به نیاز، جهت محافظت در برابر خوردگی، میتوان آن را گالوانیزه کرد. مشخصات ترکیب شیمیایی استاندارد ASTM A36 و اندازه های آن در جدولهای زیر آورده شده است.

سایزبندی و جدول وزنی ناودانی ASTM A36 (U شکل و C شکل)

نحوه محاسبه وزن ناودانی چگونه است؟
جهت محاسبۀ وزن ناودانی، باید حجم آن را در چگالی آن ضرب کنید. با تغییر جنس، چگالی نیز تغییر میکند. اگر ناودانی شما از جنس فولاد باشد، چگالی kg/m3 7.850 خواهد بود. برای محاسبۀ حجم، باید طول ناودانی را در عرض بال و ضخامت بال ضرب کنید.
Weight= Volume × Density
Volume= web height × flange width × thickness
کاربردها
channeL bar در ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرد. به دلیل کارایی بهترِ تیرآهن در حمل بارهای خمشی و برشی، در ساختمانسازی بیشتر از تیرآهن استفاده میشود و ناودانیها اغلب در نمای ساختمان کاربرد دارد. اما channeL barها نیز آپشنهای خوب و کاربردی خود را دارند. آنها به صورت عمودی نسبت به ساختمان مقابل خود قرار داده میشود تا حدأکثر پشتیبانی را از سازه انجام دهند و از پیچ خوردگی دور از جان یا تنۀ ناودانی جلوگیری شود. از channeL barهای فولادی سایز بزرگ برای پشتیبانی عرشه پل و سایر سازههای بزرگ و سنگین استفاده میشود. زیرا قابلیت انعطافپذیری و جذب نیروهایی را که ممکن است به تیرآهنها (چه تیرآهن معمولی، چه هاش) آسیب برساند، دارد. از دیگر کابردهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کشاورزی
- صنعت نفت و گاز
- زیر ساختهای جادهها
- مخازن ذخیرهسازی
- مخابرات و زیرساختهای برق
- صنایع دفاعی و امنیتی
- در ساخت آسانسور (ناودانی 8 و 10)
اطلاعاتی در مورد کارخانه های تولید کننده
1- کارخانه فولاد ناب تبریز
کارخانه فولاد ناب تبریز، در غرب تبریز، 35 کیلومتری جاده آذر شهر، در شهرک صنعتی شهید سلیمی واقع شده است. این کارخانه، مساحتی به وسعت 170 متر مربع را در بر گرفته است. از این فضا، 46500 متر مربع فضای سرپوشیده کارخانه تشکیل داده است. این کارخانه با ظرفیت تولید اسمی 450.000 تن در سال از بزرگترین تولید کنندگان نبشی و ناودانی فولادی در ایران است. FNT steel co. علامت و نشان اختصاری شرکت فولاد ناب تبریز است. مشخصات فنی ناودانیهای فولاد ناب تبریز به صورت زیر است:
استانداردهای تولید:
- INSO 4477-1
- GOST 8240-1997
- DIN EN 1026-2009
نوع channel barهای تولیدی کارخانه ناب تبریز:
- ناودانی سبک 80، 100، 120، 140 و 160
- ناودانی سنگین 80، 100، 120، 140 و 160