مدیریت پیمان ساختمان (به انگلیسی: Management Contracting) فرایندی است که طی آن، مشتری یا کارفرما، یک شخص حقوقی یا یک شرکت را تعیین میکند تا مدیریت اجرایی پروژه خود را به او واگذار کند. از مزایای مدیریت پیمان میتوان به صرفه جویی در زمان و صرفهجویی در هزینههای پروژۀ ساختمانی اشاره کرد. بنابراین،کارفرمایان معمولاً از همان زمان آغاز کار، مدیر پیمان مورد نظرشان را تعیین میکنند. زیرا به این ترتیب، تیم طراحی و اجرایی هماهنگی بهتری با هم داشته و کارها به بهترین شکل پیش میرود. شخصی که به عنوان مدیر پیمان انتخاب میشود، بر نحوۀ عملکرد پیمان کاران نظارت دارد و کار را بین آنها تقسیم میکند. همین امر سبب ایجاد رقابت بین پیمان کاران میشود تا بتوانند مسئولیتهای واگذار شده را به نحو صحیح و در زمانی کوتاه به اتمام برسانند. حالتی که کاملاً به نفع مشتری است.
درصد مدیریت پیمان ساختمان 10 – 17 درصد و در مورد سازه های ویلایی 15 – 22 درصد است. جهت آگاهی بیشتر در این مورد، اطلاع از نکات مهم مدیریت پیمان و مشاهده نمونه قرارداد، با آنلاین سازه همراه باشید.
مدیریت پیمان چیست؟
مدیر پیمان (به اختصار MC) یک شخصیت حقوقی است که از طرف مشتری یا کارفرما تعیین شده و به نمایندگی او، مسئولیت مدیریت و کنترل پروژه را بر عهده میگیرد. مشتری معمولا از همان آغاز شروع کار، یک مدیر پیمان انتخاب میکند تا از همان مراحل اولیه نقش فعالی در پروژه ایفا کند. در این صورت، کارفرما در واقع سرمایه گذار و MC، نایب کارفرما است و نقش مدیریت پروژه را بر عهده دارد.
مدیریت پیمان با مدیریت ساخت و ساز متفاوت است. مدیران پیمان مستقیماً با پیمانکاران کار میکنند، در حالی که مدیران ساخت و ساز فقط قراردادها را مدیریت میکنند. با مدیریت ساخت و ساز میتوان بسیاری از قراردادها را برای کارفرما مدیریت کرد.
شرح خدمات MC
پروسۀ خرید تمامی مصالح مورد نیاز جهت ساخت ساختمان و همچنین امور مربوط به اجاره و تهیه ماشین آلات بر عهدۀ MC است و هزینهها توسط کارفرما پرداخت میشود. در صورتیکه موارد مربوط به خرید مصالح و تهیه ماشین آلات در زمان عقد قرارداد بر عهده MC نباشد، کارفرما باید آنها را انجام دهد.
به طور کلی، نقش Management Contracting شامل مدیریت موارد زیر است:
- مدیریت مالی
- مدیریت فنی سازه (مثل انطباق اجرا با استانداردها و تست کیفیت کارهایی که اجرا شده است).
- مدیریت امور اداری (مثل کارهای جواز، شهرداری، انجام امور مربوط به بیمه کردن و سلامت کارگران).
- مدیریت اجرایی سازه؛ مثل اجرای نما، اجرای تأسیسات برقی، اجرای تأسیسات مکانیکی، سنگ کاری و سرامیک کاری و غیره.
- انتخاب و استخدام نیروها و اکیپ اجرایی
- برنامهریزیها
مزایای مدیریت پیمان چیست؟
MC مزایایی برای کارفرما به همراه دارد؛ از جمله
- عدم نیاز به خدمات نظارتی مهندسین مشاور.
- صرفه جویی اقتصادی و جلوگیری از هزینههای اضافی.
- استفاده از تجربه و پیشنهادهای MC از همان آغاز و در حین انجام پروژه.
- صرفه جویی در زمان، از آغاز تا تکمیل پروژه.
- اشراف و تسلط بهتر بر برنامه ریزی و کنترل روند کار. زیرا مدیر پیمان مستقیماً در کارهای طراحی و اجرا شرکت نمیکند و ذهنش درگیر این مسائل نیست.
- پرداخت تدریجی و مرحله به مرحله حق الزحمه مدیر پیمان. این حالت به نفع کارفرما است و او را از فشارهای مالی که ممکن است. به ویژه در زمان آغاز کار وجود داشته باشد، میرهاند.
- کاهش مسئولیتهای کارفرما. زیرا مسائل فنی، ایمنی، ارتباط با همسایگان و غیره، تماماً بر عهده مدیر پیمان است.
نکات مهم در قرارداد مدیر پیمان ساختمان
یکی از نکات مهم در قرارداد مدیریت پیمان ساخت ساختمان، درخواست ضمانتنامه از مدیر پیمان است. از مدیر پیمان خود ضمانتنامه بخواهید تا در صورت ایجاد هر گونه مشکل در روند کار (مثل ورشکسته شدن MC) بتوانید ادعای مستقیم داشته باشید. ضرر به سادگی به مشتری (کارفرما) منتقل میشود و این مشتری است که آسیب میبیند. بنابراین، برای درخواست ضمانت نامه مستقیم از مدیر پیمان کوتاهی نکنید.
- در زمان انتخاب و انتصاب مدیر پیمان، آنچه را که قرار است یا باید توسط او ارائه شود تعیین کنید.
- از صلاحیت و تجربه شخص مدیر پیمان، تیم او و پیمانکارهای پیشنهادی او اطمینان کسب کنید.
- مشخص کنید که آیا فعالیتهای MC تنها به خدمات در حین ساخت و ساز محدود میشود یا اینکه خدمات قبل از ساخت و ساز را نیز شامل میشود.
- به عنوان کارفرما، یک قرارداد بین خود و MC تنظیم کنید و بنویسید. مدت قرارداد (تاریخ دقیقاً ذکر شود) و حق الزحمه مدیر و تعهداتی که بین خود تعیین کردهاید را به صورت کتبی درج کنید.
- اسناد و مدارک قرارداد مثل نقشهها و پروانه ساختمانی، توافقات، برنامه زمانبندی
- پس از آنکه هزینه های اولیه اجرای پروژه توسط مدیر پیمان تخمین زده شد و این هزینه مورد تأیید شما (کارفرما) قرار گرفت، کار را آغاز کنید.
انواع قراردادهای مدیریت پیمان
- روش قرارداد مقطوع.
- روش قرارداد به علاوه هزینه.
- روش قرارداد قیمت واحد.
- روش قرارداد زمانی و مصالح مورد استفاده.
1- روش قرارداد مقطوع
در قرارداد مقطوع، مالک و پیمانکار بر سر قیمت ثابت کل پروژه توافق میکنند. پیمانکار موافقت میکند که بدون توجه به اینکه ساخت و ساز بیش از قیمت توافق شده یا کمتر باشد، کار را با آن مبلغ ثابت تکمیل کند. ریسک این نوع قرارداد بیشتر بر پیمانکار وارد است.
2- روش قرارداد بعلاوه هزینه
روش قرار داد بعلاوه هزینه، مالک را ملزم میکند که تمام خریدها، هزینههای ساخت و ساز و سایر هزینهها را در طول ساخت و ساز بپردازد. بنابراین، ریسک بر مالک وارد خواهد شد. قرارداد بعلاوه هزینه، خود انواع مختلفی دارد؛ ازجمله:
- هزینه به علاوه درصد ثابت.
- هزینه به علاوه کارمزد ثابت.
- وهزینه به علاوه حدأکثر قیمت تضمین شده.
- هزینه به علاوه حدأکثر قیمت تضمین شده و قرارداد پاداش.
3- قرارداد مدیریت پیمان به روش قراردادهای قیمت واحد
در این روش، پیمانکار برای هر مرحله از کار، قیمت مشخصی را تعیین میکند. مالک نیز موظف است هزینههای تعیین شده در هر مرحله را پرداخت کند. در روش قراردادهای قیمت واحد، مالک و پیمانکار هر دو سطحی از ریسک را متقبل میشوند. مالک مجاز است تا از برآورد صحیح هزینهها، اطمینان حاصل کند و مطمئن شود که پیمانکار، هزینهها را به طور منطقی تخمین زده است.
4- روش قراردادهای زمانی و مصالح مورد استفاده
روش قراردادهای زمانی، بیشترین ریسک را برای مالک دارد. زیرا هزینه زمان و موادی که برای پروژه صرف میشود، بر عهدۀ اوست. مالک و مدیر، در مورد نرخ ساعتی یا روزانه و سایر هزینههای مازاد و پیش بینی نشده توافق میکنند. گاه نیز یک بند به این قرارداد اضافه میشود مبنی بر اینکه حداکثر هزینهای که بر عهدۀ مالک خواهد بود را مشخص میکند.
درصد مدیریت پیمان
یکی از سؤالاتی که همواره در زمان تعیین و به کار گیری مدیر پیمان در ذهن کارفرما شکل میگیرد، درصد مدیریت پیمان است؛ اینکه مدیریت پیمان چند درصد است؟ درصد MC بر اساس نوع قرارداد و حجم کار، متغیر و متفاوت است. گاه شرایط آب و هوایی نیز در این مورد تأثیرگذار است. بسته به نوع پروژه، عرف حق یا درصد مدیریت پیمان در ساختمانها 10 تا 17 درصد و در مورد ساختمانهای ویلایی 15 – 22 درصد است.
معمولاً هزینه تیم یا کارکنان مدیر پیمان در طول ساخت و ساز، بین 5 – 7 درصد کل هزینههای ساخت سازه است. با این حال، کیفیت و اثر بخشی کارکنان میتواند به راحتی نتیجه مالی کل پروژه را تا 10% تغییر دهد. پرداختی مدیر پیمان و پیمانکاران جزء معمولاً بر اساس درصد پیشرفت کار صورت میگیرد. حق الزحمه یا درصد Management Contracting، به صورت توافقی با کارفرما و درصدی از کل هزینههای اجرایی پروژه ساخت است.
صفر تا صد مدیریت پیمان ساختمان با آنلاین سازه
شرکت مهندسی آنلاین سازه آماده عقد قرارداد با کارفرمایان گرامی است. مدیریت پیمان سازه خود را با خیالی آسوده به متخصصان ما بسپارید. شرکت ما با وجود متخصصان با تجربه در تمام زمینههای ساخت و ساز از جمله طراحی معماری، طراحی سازه، طراحی نما، طراحی تأسیسات مکانیکی و برقی، اجرای نما و غیره، صفر تا صد پروژههای ساختمانی شما را عهدهدار میشود. برای ارائه درخواست به صورت آنلاین، بر روی دکمه سبز رنگی که در بالای همین صفحه قرار دارد کلیک کنید. درخواست خود را در کادر مربوطه درج نمایید. اگر فایل خاصی دارید، آن را در قسمت بارگذاری فایل برای ما ارسال کنید. اگر نخستین بار است با شرکت ما ارتباط برقرار میکنید، فرصت را از دست ندهید و از تخفیفات ویژهای که برای شما در نظر داریم، بهرهمند شوید. با ما تماس بگیرید: 90000011