طراحی نما ساختمان فرایندی است که طی آن یک مهندس معمار با در نظر گرفتن کاربری سازه، اقلیم، ضوابط و قوانین شهرداری، منطقهای و غیره، طرحی برای ظاهر بیرونی یک ساختمان رسم میکند. طراحي نمای ساختمان اعم از سازههای مسکونی، ویلایی، تجاری باید به نحوی صورت گیرد که ظاهری چشمنواز و ریتمیک داشته و از کیفیت بصری بالایی برخوردار باشد. زیرا ظاهر ساختمان جزئی جداییناپذیر از طراحی کلی یک ساختمان است و سهم ویژهای در برداشت افراد از کیفیت سازه دارد. سازگاری نما با سازه و همچنین سازگاری آن با اقلیم در کنار خوانایی و پویایی نما، اصول کلی هستند که باید در طراحي نمای ساختمان به آنها توجه شود. توجه به نوع ساختمان و هماهنگی و توازن با معماری منطقه، از نکات قابل توجه در این کار است. تعرفه طراحي نما با توجه به مساحت نمای ساختمان، تعداد وجههایی که نیاز به طراحي دارد و سابقه و تجربه طراح مربوطه، متفاوت است. متراژ نما و نوع سبک مورد نظر در طراحی نیز بر هزینه و قیمت کار تأثیرگذار است. نمای کلاسیک، رومی و مدرن از پرطرفدارترین سبکها هستند.
خدمات آنلاین سازه در حوزه طراحی نما ساختمان
آنلاین سازه با همکاری با متخصصان مجرب معماری، در زمینه انواع نماهای ساختمانی از جمله طراحی نمای سنتی و جدیدترین نماهای ساختمانی، خدمات خود را ارائه میدهد.
- طراحي نمای کلاسیک ساختمان مسکونی
- طراحی نمای رومی
- نماي بيروني ساختمان ويلايي
- طراحی نمای ویلایی مدرن
- سبک کلاسیک مدرن
- طراحی برای ساختمان های دو نبش
- طرح نمای ساختمان با سیمان
- طراحي نمای ساختمان با سنگ
- نماهای ترکیبی سنگ و آجر
- طراحی نمای شیشه ای ساختمان
- اسکیس نمای ساختمان
- طراحی پوسته نما
یک طرح خوب که در آن اصول طراحی رعایت شده باشد، اثری هنری و دلنشین برای شما به ارمغان میآورد. واضح است که استفاده از متریال باکیفیت و مناسب نیز مکمل طراحی حرفهایست و جذابیت آن را دوچندان میکند.
روند درخواست طراحی نمای ساختمان به شرکت آنلاین سازه
-
- درخواست کارفرما برای طرح مورد نظر. (درخواست از طریق وبسایت، تلفنی، حضور شما در دفتر آنلاین سازه و یا حضور کارشناس ما در محل پروژۀ شما امکانپذیر است).
- بررسی و برآورد هزینه و تعیین قیمت
- پرداخت 30% از هزینه کل از طرف کارفرما به عنوان پیش پرداخت
- آغاز کار طرح مورد نظر کارفرما با در نظر گرفتن ضوابط شهرداری توسط متخصص معماری شرکت آنلاین سازه
- ارسال فایل طراحی نما برای کارفرما و در صورت تأیید ارسال برای کمیسیون نمای شهرداری منطقه مربوطه.
- تسویه نهایی پس از گرفتن تأییدیههای لازم از شهرداری منطقه مربوطه.
شرکت مهندسی آنلاین سازه، بر اساس نیاز کارفرما، حجم پروژه، منطقه مربوطه، بودجه کارفرما و نوع نما، طراحی مورد نظرتان را به بهترین نحو انجام خواهد داد.
طراحی نما چیست؟
در معماری، "نما" به دیوارهای بیرونی ساختمان گفته میشود که معمولاً دارای درب، پنجره و یا هردو است. این کلمه اغلب به دیوار جلویی سازه که دارای درب ورودی است اشاره دارد. نمای جلویی مهمتر است. از این رو، نما به یک طرف ساختمان که معمولاً بخش جلویی آن است، اشاره دارد و یکی از مهمترین عناصر خارجی هر سازه است که نقش مهمی در اشاعه انرژی در یک سازه دارد. بنابراین، در یک تعریف، طراحی نما (facade design of the building) عبارتست است از طرحی که مهندس معمار برای بخش جلویی یک ساختمان رسم میکند.
این طراحی با توجه به کاربری ساختمان (مسکونی، اداری، تجاری و غیره)، آب و هوای منطقه و مقررات شهرداری صورت میگیرد. ظاهر بیرونی سازه نه تنها برای ساکنان ساختمان، بلکه برای محیط اطراف نیز بسیار مهم است. اگر طراحی اصولی انجام شود، با مشاهده یک ساختمان از دور یا نزدیک، جزئیات نمای سازه واضح و غنی به نظر خواهد رسید!
واژۀ "نما" از کلمۀ فرانسوی facia برگرفته شده است. facia از واژۀ facade مشتق شده خود به معنای "صورت" یا "نما" است. این واژه اولین بار در انگلیسی برای اشاره به جلو یا چهره یک ساختمان استفاده شد؛ اما متعاقباً در رابطه با پنهان کردن چیزی در پشت ظاهر فریبنده (مانند شخصی که احساسات واقعی خود را پنهان میکند) معنای دیگری نیز به خود گرفت.
اصول کلی در طراحی نما چیست؟
- سازگاری نما با سازه
- سازگاری نما با اقلیم
- خوانایی نما
- پویایی نما
- نورپردازی نما
سازگاری نما با اقلیم همان چیزی است که پیشینیان نیز در ساخت خانههای سنتی خود به آن توجه میکردند. مثل ساخت خانه های کاهگلی در مناطق گرم و خشک.
یک طرح شیک و در عین حال ساده و نه چندان پیچیده، خوانایی نما را به همراه دارد. تک رنگ بودن مصالح مصرفی نیز در خوانایی نما تأثیرگذار است.
با استفاده از اِلمانهای افقی و عمودی و ترکیب متریال مختلف، حس پویایی را در نمای ساختمان ایجاد کنید. ایجاد این حس در بیننده، جذابیت بصری نمای بیرونی ساختمان را دوچندان میکند.
نورپردازی همان حس خوبی است که با نگاه کردن به نمای بیرونی برخی از ساختمانها در شب، در ما ایجاد میشود. نورپردازی باید بر اساس طرح ظاهری ساختمان اجرا شود و ملایم و چشمنواز باشد.
نکات قابل توجه
هماهنگی و توازن با معماری منطقه: شاید شما طرحی منحصر به فرد را برای ظاهر ساختمان خود در نظر داشته باشید و بخواهید آن را اجرا کنید. اما گاه در این مورد، محدودیتهایی وجود دارد و مجری طرح ملزم به اجرای نمایی است که هارمونی مناسبی با معماری اطراف و منطقه داشته باشد.
توجه به نوع ساختمان: یک طراح با تجربه، در زمان طراحی نما، هماهنگی بین نوع ساختمان و سبکهای موجود در نظر میگیرد. به عنوان مثال، در طراحی ساختمانهای بلند مرتبه از سبک کلاسیک استفاده نمیکند.
توجه به نمای پشت ساختمان: ممکن است تصور کنید که نمای پشت ساختمان چندان مهم نیست. اما این تصور اشتباه است. نمای پشت ساختمان به ویژه زمانی که سازه بلندتر از ساختمانهای اطراف است، باید مورد توجه باشد تا از زیبایی ساختمان کم نکند.
روند طراحی نمای ساختمان
روند طراحي نمای ساختمان یک پروسۀ سه مرحلهای است که مرحلۀ نهایی آن، أخذ تأییدیه و مجوز از شهرداری میباشد.
- جلسه با کارفرما برای توافق در مورد طرح مورد نظر.
- آغاز کار با توجه به در نظر گرفتن طرح مورد نظر کارفرما توأم با در نظر گرفتن ضوابط شهرداری
- ارسال فایل طراحي برای کارفرما و در صورت تأیید ارسال برای کمیسیون نمای شهرداری منطقه مربوطه.
طراحی نمای ویلا و ساختمان ویلایی
ساختمان های ویلایی در مناطقی با شرایط اقلیمی مختلف ساخته میشوند. گاه در مناطق مثل شما ایران و گاه در مناطقی با اقلیم جنوب کشور! یکی از مهمترین مواردی که در طراحی و ساخت ساختمانهای ویلایی مورد توجه قرار دارد، اجرای بالکن یا تراس است؛ زیرا علاوه بر نمای خاصی که به سازه میبخشد، بسیار کاربردی نیز هست. ایستادن در تراس و تماشای دریا و یا استراحت بر روی صندلیهایی که در تراس گذاشته میشود، مواردی هستند که در زمان طراحی باید مورد توجه قرار داشته باشند. بالکن می تواند محصور و یا غیر محصور (باز) باشد.
بالکن های محصور یا فرورفته (Recessed balconies) برای مناطقی مناسب است که سر و صدا یا وزش باد در آنجا غالب است. همچنین اجرای بالکن های محصور در موارد زیر پیشنهاد میشود:
- حریم خصوصی در محیط مهم است.
- شرایط اقلیمی منطقه در بیشتر روزهای سال سرد بوده و بارندگی زیاد است.
- معماری و عمق نمای سازه ایجاب می کند که بالکن محصور طراحی و ساخته شود.
در هر صورت، بالکن یک ساختمان چه محصور باشد و چه غیر محصور، باید به نحوی طراحی شود که از کیفیتی مناسب برخوردار باشد. به عنوان مثال، روکش کف باید در برابر آب و هوا مقاوم باشد. درب بالکن بهتر است کشویی باشد تا فضا وسیعتر و بازتر به نظر برسد. همچنین تا حدّ امکان، فضای کافی برای میز و صندلی در نظر گرفته شود.
انواع سبک های طراحی نما
سبک های متنوع و جذابی برای انتخاب طراح ظاهری یک ساختمان وجود دارد. همانطور که قبلاً گفته شد، اجرای برخی سبکها با توجه به سبک سازههای مجاور منطقه ای که ساختمان شما در آنجا قرار دارد، با محدودیت مواجه خواهد شد. اما موارد بسیاری نیز وجود دارد که با محدودیت همراه نیست و شما میتوانید سبک مورد نظرتان را به راحتی انتخاب و اجرا کنید. در هر صورت، آنچه که مهم است، انجام کار به صورت حرفهای است. به نحوی که علاوه بر نتیجه ایدهآل، شما را از پرداخت هزینههای گزاف و مازاد محفوظ نگه دارد.
1- طراحی نما کلاسیک و نئوکلاسیک
اگر طرفدار نماهای لاکچری هستید و دیدن چنین نماهایی شما را به وجد میآورد، طراح سازه خود را به سبک کلاسیک اجرا کنید. طراحی نمای ساختمان با سنگ یکی از پرطرفدارترین گزینههاست. استحکام و ماندگاری سنگ توأم با زیبایی چشمگیر آن و ایجاد حس لاکچری مهمترین دلیل در انتخاب آن است.
2- نمای رومی
نمای رومی، شکل تغییر یافته معماری کلاسیک بر اساس اهداف و سلیقه رومیان باستان است. بنابراین، بدنه و اساس طراحی نمای رومی، سبک کلاسیک است. در طراحی رومی، از مصالح جدید به ویژه بتن استفاده میشود. ستونهای مجلل همراه با طاق و گنبدهای آراسته، شکوه خاصی به ساختمانهای با نمای رومی میبخشد.
3- طراحی نمای مدرن
معماری مدرن مبتنی بر فناوری های نوین و ابتکاری ساخت و ساز است. شیشه، فولاد و بتن مسلح از عناصر اصلی در اجرای طراحی نما به سبک مدرن هستند. این سبک بر خلاف سبک کلاسیک و رومی، تزئیات کمتری دارد اما در عین حال چشمنواز و شیک است. ترکیب شیشه، فلز، کامپوزیت و سنگ ظاهر متنوع و قابل توجهی به سازههای با نمای مدرن میبخشد. یکی از مزیتهایی که انتخاب و اجرای این طرح برای نمای ساختمان شما دارد، این است که در عین زیبایی، هزینههای کمتری را نسبت به بسیاری از طراحی های نما (مثل کلاسیک و رومی) دارد.
نمای ظاهر بیرونی ساختمان با مصالح مختلف
1- طراحی نمای ساختمان با سنگ
سنگ طبیعی در نمای ساختمانها از دیرباز مورد استفاده بوده است. ظاهر زیبا و استحکام بالا، مهمترین دلیل استفاده از سنگها در نمای سازههاست. کوارتز ساختمانی، انواع گرانیت، سنگ مرمر، تراورتن و مرمریت از جمله پر استفادهترین سنگهایی هستند که به عنوان سنگ نما، در ظاهر بیرونی ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند. هر چه رگههای موجود در سنگ کمتر باشد، ماندگاری آن بالاتر بوده و احتمال شکست و ترک خوردگی آن کمتر خواهد شد.
2- نماهای ترکیبی سنگ و آجر
نمای ترکیبی آجر و سنگ این روزها در بیشتر ساختمانها اجرا میشود و ظاهری جالب به ظاهر سازه میبخشد. ترکیب رنگ آجری با سنگهایی که طیف کِرم رنگ دارند، توأم با یک نورپردازی مناسب، زیبایی نمای ساختمان شما را دوچندان میکند.
3- طراحی نمای شیشه ای ساختمان
نمای شیشه در ساختمانهای دو دهه قبل ایران بسیار رایج بود و خودنمایی میکرد. استفاده از شیشههای رفلکس نمای ظاهری خوبی به سازهها میبخشد. یکی از ایراداتی که اجرای نمای شیشهای در مناطق اقلیمی گرمسیر دارد، گرم شدن محوطه داخلی ساختمان به دلیل تابش نور آفتاب است. تأمین نور طبیعی نیز از مزیتهای نمای شیشهای است. این موضوع به ویژه در مناطقی که طول مدت روز کوتاه است، مفید میباشد. نماهای شیشهای باید طوری طراحی شوند که در برابر باد مقاوم باشند و قادر به تحمل نیروهای لرزهای نیز باشند. اجرای شیشههای نقرهاندود در سطوح خارجی ساختمانها باید با ضوابط استاندارد ملی شماره 13688 ایران مطابقت داشته باشد.
4- نمای بایرامیکس
بایرامکیس یک ترکیب ساختگی است که برای نمای بیرونی و داخلی سازهها استفاده میشود. بایرامیکس ترکیبی از دانههای گرانیت و مرمر سرامیزه همراه با رزینهای طبیعی و مصنوعی است. این ترکیب به صورت ملات است و بعد از اجرا، خشک میشود و یک نمای سنگی به خود میگیرد. قابلیت شستشو، دوام بالا و قیمت مقرون به صرفه، سبب شده تا این محصول طرفداران خاص خود را داشته باشد. نمای بایرامیکس معمولاٌ در خانهها و ساختمانهای ویلایی طراحی و اجرا میشود. بنابراین، اگر در صدد طراحی نما برای خانههای ویلایی هستید، بایرامیکس را مد نظر داشته باشید.
طراحی نمای ساختمان با چوب
داشتن یک ساختمان مسکونی یا ویلایی که از چوب ساخته شده باشد و یا نمایی از چوب داشته باشد، برای بسیاری افراد خوشایند است. چوب علاوه بر زیبایی بصری به لحاظ روحی و روانی نیز حس خوبی در بیشتر افراد ایجاد می کند. علاوه بر این، چوب طبیعی یک عایق طبیعی دما و صوت است. اگر جزء طرفداران نماهای چوبی هستید، طرح مورد نظرتان را با متخصصان معماری ما مطرح کنید و از طرح های پیشنهادی مجموعه آنلاین سازه نیز بهره مند شوید. جهت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید: 90000011
ضوابط پیشنهادی کمیسیون طراحی شهری برای طراحی نما
- قبل از شروع کار، به کاربری ساختمان (مسکونی، تجاری، اداری و غیره) توجه شود.
- در انتخاب دقیق سبک نما، به موقعیت مکانی آن نیز توجه شود.
- کیفیت و جنس مصالح مورد استفاده در نما مرغوب باشد.
- به تناسب و توازن ریتم خطوط افقی و عمودی توجه شود.
- جهت کاهش آلودگی صوتی از پنجره های با شیشه دو جداره استفاده شود.
- تا حد امکان از رنگ های نامتعارف و تند در نمای ساختمان استفاده نشود.
- از پنجره های یکسره در باکس راه پله استفاده نشود.
توجه: کاربری ساختمان، نقش مهمی در روند طراحی نقشهها و ساخت سازه دارد. به عنوان مثال، در مورد ساختمانهای اداری که تابلو خور بودن نما اهمیت دارد و قبل از اخذ جواز لازم است به این موارد توجه شود. طرح نما میبایست تا حد ممکن نماینده عملکرد ساختمان باشد و به نحوی باشد که کاربری آن را به بیننده القا کند. کارشناسان و متخصصان ما با رعایت تمامی موارد و نکات ریز، طرحی ماهرانه و ماندگار برای شما به ارمغان خواهند آورد. منتظر تماس شما هستیم: 90000011
قیمت و هزینه طراحی نما ساختمان
تعرفه طراحي نمای هر سازه ساختمانی بر اساس تعداد طبقات و متریال مورد استفاده، متغیر و متفاوت است. تعداد وجههایی که نیاز به طراحی دارد و سابقه و تجربه طراح مربوطه نیز در این تعرفه مؤثر است. جهت استعلام هزینه انجام کار، با مشاوران آنلاین سازه تماس بگیرید (66396090 - 021). بررسیهای تخصصی دقیق در این مورد، کمک شایانی به کاهش هزینهها خواهد کرد. هزینه طراحی نمای ساختمان به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ از جمله:
- نوع سبکی که برای طراحي نمای ساختمان شما در نظر گرفته میشود. هزینه طراحی نماهای مدرن و مینیمال، پایین تر از نماهای کلاسیک و رومی است.
- متراژ و ابعاد نما. هرقدر متراژ نما بیشتر و ارتفاع آن بلندتر باشد، هزینه انجام طرح نیز بیشتر خواهد شد.
- نوعِ کاربری ساختمان: دستمزد طراحی نما برای ساختمانهای مسکونی و ویلایی، پایینتر از ساختمانهای تجاری و اداری است.
- دستمزد مهندس معمار مربوطه و پیمانکار. مهندسان خبره و ورزیده، معمولاً دستمزد بیشتری دریافت می کنند.
هزینهای که صرف طراحي میشود همراه با هزینه اجرای نما، قیمت نهایی را برای شما رقم خواهد زد.