تخریب و گودبرداری ساختمان (building demolition and excavation) از جمله مراحل حساس و مهم در پروژههای ساختمان سازی است. موضوع ایمنی در تخریب و گودبرداری بسیار مهم است و اجرای این دو مرحله، زیر نظر متخصصان امر، از خطرات احتمالی جلوگیری میکند. مهندسان هنگام تصمیمگیری در مورد انتخاب روش مناسب برای تخریب ساختمان، عوامل مختلفی را بررسی میکنند. از جمله: منطقهای را كه ساختمان در آن واقع شده، مصالح اولیه ساختمان، هدف تخریب و نحوه دفع آوار. گودبرداری یک فعالیت ژئوتکنیکی و بخش مهمی از هر پروژه ساختمانی است و شامل فرایندی است که طی آن، حفاری و خاکبرداری تا عمق معینی از زمین صورت میگیرد. هدف اصلی آن در صنعت ساختمان سازی، دستیابی به پایه و فونداسیونی سفت و بکر است. نوع خاک، عمق گود برداری و سطح آب زیرزمینی، از جمله مواردی هستند که باید در زمان اجرای عملیات گودبرداری به طور ویژهای مورد توجه قرار گیرند.
شرکت مجری تخریب و گودبرداری
ایمنی در حین کار مسئله مهمی است. خاک ضعیف، عمق زیاد گود، طولانی شدن پروسۀ گودبرداری و بالا بودن سطح آب زیرزمینی، حساسیت، سختی و خطر عملیات گودبرداری را افزایش میدهد. بالا بردن سرعت اجرای پروژه بسیار مهم است و به طور قابل توجهی از بروز خطر در هنگام عملیات گود برداری میکاهد. بنابراین، عملیات تخریب و گود برداری میبایست زیر نظر مهندس ناظر و طبق نقشههای اجرایی، اصول فنی و اصول اجرایی انجام شود. شرکت مهندسی آنلاین سازه با کادری مجرب و متعهد از مهندسان عمران و سازه و کارشناسان امر، آماده همکاری با کارفرمایان گرامی است.
جهت بهرهمندی از مشاوره رایگان و دریافت خدمات به بهترین نحو، با کارشناسان آنلاین سازه تماس بگیرید و از مشاوره متخصصان ما بهرهمند شوید. در صورتی که فایل تخصصی دارید، میتوانید با کلیک بر دکمه سبز رنگ درخواست خدمات (بالای همین صفحه) فایل خود را بارگذاری کنید. اگر خدمات خاصی نیز مد نظر دارید، در قسمت شرح خدمات بیان کنید. پس از بررسی درخواستها با شما تماس خواهیم گرفت. جهت مشاهده قرار داد تخریب و گودبرداری ساختمان، درخواست دهید. آنلاین سازه همراه شما تا پلۀ آخر. 90000011
مراحل تخریب و گودبرداری ساختمان توسط شرکت آنلاین سازه
انتخاب روش مناسب برای تخریب و گودبرداری مهم است و تحت نظارت مهندس ناظر انجام میشود. این انتخاب مستلزم بررسی مراحل زیر است.
- بررسی دقیق تأسیسات و ساختمان های اطراف گود
- انجام اقدامات لازم در مورد امور حفاظتی و امنیتی
- بررسی نوع مصالح به کار رفته در ساختمان، میزان فرسودگی آن و نحوه اتصالات آن با ساختمانهای مجاور (در مورد تخریب).
- بررسی خاک زمین مورد نظر و ارائه گزارش از نتیجه آزمایش و بررسی مکانیک خاک.
- طراحی نقشۀ گود بر اساس نتیجۀ گزارش حاصل از مکانیک خاک و نظر کارشناس ژئوتکنیک
- تشکیل جلسه با مسئول فنی تخریب یا گودبرداری و خاکبرداری، مجری طرح، مهندس ناظر، نماینده شرکت تهیه کننده گزارش و مسئول اجرای سازه نگهبان قبل از شروع کار تخریب یا گود برداری. این جلسه به منظور رفع عیوب و خطرات احتمالی طرح و افزایش هرچه بیشتر ایمنی کار برگزار میشود.
دستور کار تخریب و گودبرداری بعد از بررسی کامل و همه جانبه موارد بالا و دریافت تأییدیه های لازم، در نهایت توسط مهندس ناظر صادر می شود.
قیمت تخریب و گودبرداری ساختمان
هزینه تخریب و گودبرداری به موارد متعددی بستگی دارد و بسته به اندازه پروژه، تغییر میکند. برخی از مواردی که در تعیین قیمت تأثیرگذار است عبارتند از:
- اندازه ساختمان و نوع روشی که برای تخریب استفاده میشود.
- عمق و وسعت گودبرداری.
- میزان حساسیت پروژه.
- نوع ماشینآلات مورد استفاده در عملیات.
- انتخاب نوع روش مهار گود
- نوع خاک منطقه
جهت استعلام از قیمت روز و نهایی تخریب و گود برداری ساختمان با آنلاین سازه تماس بگیرید: 90000011
با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.
گودبرداری چیست و با چه هدفی انجام میشود؟
به عملیاتی که طیّ آن، خاک موجود در پایین تراز سطح زمین برداشته میشود، گودبرداری میگویند. به بیان ساده، گودبرداری ساختمان (Building excavation) عملیاتی است شامل برداشتن خاک یا سنگ از یک محدوده یا محلی که قرار است یک ساختمان در آنجا بنا شود. این عملیات شامل خارج کردن سنگ و خاک با تجهیزات و ماشین آلات مخصوص است؛ گاه نیز در این امر از مواد منفجره نیز استفاده میشود. گودبرداری یکی از حساسترین مراحل ساخت یک ساختمان است. به ویژه اگر غیراصولی اجرا شود، خطرناک خواهد بود. پایدارسازی گود تا حد زیادی از خطرات احتمالی excavation میکاهد و مهاربندی گود با سازه نگهبان، امنیت کافی در حین کار را فراهم میکند.
هدف از گود برداری نیل به موارد زیر است:
- دستیابی به خاک سفت و بکر
- رسیدن به سطحی ایمن برای فونداسیون سازه
- پایین آوردن مرکز ثقل سازه
- پایداری سازه در برابر نیروهای کششی حاصل از زمین لرزه
- ساخت پارکینگ و طبقات منفی در برج های ساختمانی
روش های تخریب و گودبرداری
کارشناسان تخریب سازه ساختمانی و مهندسان، هنگام تصمیمگیری در مورد تخریب ساختمان، عوامل مختلفی را بررسی میکنند. از جمله: منطقهای را كه ساختمان در آن واقع شده، مصالح اولیه ساختمان، هدف تخریب و نحوه دفع آوار. تخریب یک ساختمان به روشهای مختلفی صورت میگیرد؛ از روش انفجار ویرانگر گرفته تا برچیدن یا برداشت قطعات سازه. اما آنچه که در محیطهای شهری بسیار مهم است، انتخاب اصولی و بکارگیری استاندارد روشی است که از هر لحاظ برای ساختمانهای اطراف و مکانهای عمومی ایمن باشد.
روش های تخریب ساختمان
- انفجار
- تخریب به روش بالا به پایین (High Reach Arm Demolition)
- تخریب با توپ مخرب (Wrecking ball demolition)
- تخریب انتخابی (Selective Demolition)
1- انفجار
انفجار چشمگیرترین روش برای تخریب ساختمان است. از روش انفجار میتوان برای تخریب سازههای بزرگ در مناطق شهری استفاده کرد. این روش شامل استفاده از مواد منفجره برای شکستن پایههای عمودی اولیه ساختمان است و باعث میشود ساختمان از داخل، به درون خود فرو بریزد. برای دستیابی به تخریب موفقیتآمیز، کارشناسان باید مجموعه کاملی از نقشههای ساختاری را تجزیه و تحلیل کنند تا اجزای اصلی ساختمان را شناسایی شود. محل صحیح قرار دادن بارهای انفجاری و ترتیب انفجار برای یک تخریب موفقیتآمیز و ایمن، حیاتی است. سپس باید تعیین شود که آیا علاوه بر موارد مشخص شده در نقشهها، مناطق دیگر نیز باید منفجر شوند یا خیر. در نهایت، نوع مواد منفجره، محل قرارگیری مواد در ساختمان و نحوه تعیین زمان انفجار مشخص گردد.
2- تخریب ساختمان از بالا به پایین
تخریب ساختمان به روش بالا به پایین در مورد ساختمانهایی که ارتفاعشان بیش از 66 فوت است کاربرد دارد و جایگزین خوبی با روش انفجار است. در این روش، از ماشینآلات مخصوص مانند بیل مکانیکی استفاده میشود. بیل مکانیکی به بازوی تخریب بلند مجهز است که شامل سه بخش میباشد. یک ابزار تخریب، مانند سنگ شکن، قیچی، یا چکش، به انتهای بازو متصل شده و برای تخریب ساختمان از بالا به پایین استفاده میشود. دستگاه، قطعات بزرگ سازه را خراب کرده و از بین میبرد. از این روش تخریب میتوان در مورد ساختمان اسکلت بتنی، ساختمان های اسکلت فلزی و ساختمانهای آجری استفاده کرد. تخریب به روش از بالا به پایین، ایمنتر از روش تخریب سنتی wrecking ball در از بین بردن ساختمانهای بلند است.
3- تخریب با توپ مخرب
یکی از قدیمیترین روشهای تخریب ساختمان، استفاده از روش توپ مخرب (wrecking ball) است. این روش معمولاً برای تخریب سازههای بتنی و ساختمانهای مصالح بنایی مورد استفاده قرار میگیرد. تخریب توسط توپی فولادی به وزن 13.500 که روی کابل جرثقیل (یا سایر تجهیزات سنگین) معلق است انجام میشود. توپ به راحتی ساختمان را با ضربات مکرر خرد میکند. اپراتورهایی که جرثقیل را هدایت میکنند، باید بسیار ماهر و باتجربه باشند. کنترل نوسان توپ بسیار مهم است. اندازه ساختمانی که قرار است تخریب شود و مجاورت با خطوط برق از موارد مهمی است که در تخریب با این روش باید مورد توجه قرار داشته باشد. استفاده از این روش قدیمی، گرد و غبار، لرزش و سر و صدای زیادی ایجاد میکند.
4- تخریب انتخابی
تخریب انتخابی که به آن Strip-out نیز گفته میشود، محبوبیت بیشتری نسبت به روشهای دیگر پیدا کرده است. زیرا به سازندگان امکان استفاده مجدد یا بازیافت برخی از مصالح ساختمان را میدهد. تخریب انتخابی میتواند شامل برداشتن قسمتهای بیرونی و داخلی سازه از جمله دیوارها، کف و سقف باشد، اما به اینها محدود نمیشود. هدف اصلی Strip-out، قابلیت بازیابی حدأکثر مقدار مواد اولیه (قابل استفاده مجدد) و ثانویه (قابل بازیافت) در یک روش ایمن و مقرون به صرفه است. با این حال، این فرآیند زمانبَر و مستلزم کار زیاد است. اجرای این روش، برای ساختمانهایی که اسکلت شان سبک است، دشوار میباشد. Strip-out بهترین انتخاب برای کسانی است که قصد بازسازی ساختمان یا توسعه آن را دارند.
عدم رعایت اصول و ضوابط قانونی، نظام مهندسی و شهرداری، منجر به تخریب و گودبرداری غیر اصولی خواهد شد.
روش های گودبرداری
دو نوع گود برداری وجود دارد:
- گود برداری حفاظت شده یا مهاربندی شده: در مورد از روش های پایدارسازی گود جهت جلوگیری از ریزش و خطرات احتمالی استفاده می شود.
- گودبرداری حفاظت نشده یا مهاربندی نشده: این روش در شرایطی قابل اجراست که خاک چسبنده باشد. در این صورت، پایداری گود ناشی از شرایط ذاتی و مکانیکی خود خاک است.
به طور کلی، در مورد گودبرداریهای با عمق بیش از 3 متر، انجام آزمایش مکانیک خاک الزامی است. نتیجه این آزمایش باید به شهرداری منطقه ارائه شود تا کنترلهای لازم انجام شده و تأییدیه صادر شود.
ماشین آلات مخصوص گودبرداری
بیشتر کارهای حفر گود توسط ماشین آلات سنگین انجام میشود. این ماشینآلات عبارتند از:
- خاور
- جرثقیل
- تاورکرین
- بیل مکانیکی
- مینی بیل مکانیکی
- بیل دکل بلند
- کامیون جفت
- کامیون تک
- بادسون
- بولدوزر
گودبرداری پروژههای بزرگ با استفاده از جرثقیل های متحرک و بولدوزر صورت میگیرد. در مورد پروژههای کوچک تا متوسط نیز معمولاً از لودر، بولدوزر، باکت و بیل مکانیکی استفاده میشود. در پروژههای بزرگ، از ماشین آلات مذکور برای کارهایی مانند رگلاژ کف گود استفاده میشود. در بیشتر پروژهها، برای رگلاژ کف گود از باکت استفاده می شود. جرثقیل سنگین و گاه تاورکرین و باکت، برای جمع آوری نخالهها کاربرد دارد.
بیل مکانیکی برای تخریب و گودبرداری ساختمان ها و از جمله ماشینآلاتی است در آغاز پروژهها بکار میآید. از بیل مکانیکی جهت مسطحسازی، پنلبرداری و آمادهسازی برای پایدار کردن بخشهای مختلف دیواره استفاده میشود. همچنین، برای تخلیه نخاله به ماشین آلات حمل خاک کاربرد دارد. بیل مکانیکی همچنین برای گودبرداری از راه دور بسیار کارآمد است. به این معنا که بدون وارد شدن ماشین به داخل گود، کار انجام میشود.
مینی بیل و بیل مکانیکی: برای پروژههای تا عمق 3 و 9 متر کاربرد دارد.
بابکت: برای گودبرداریهای با عمق بیش از 9 متر کاربرد دارد.
استفاده از دو بیل مکانیکی (روش باکت به باکت) برای گودبرداریهای با عمق حدود 12 متر کاربرد دارد.
تاورکرین: زمانی که ارتفاع گود بیش از 14 متر باشد مورد استفاده قرار میگیرد.
اصول تخریب و گودبرداری
نکات اصولی برای تخریب
عملیات تخریب زمانی اصولی است که روش تخریب مناسب، با نظارت کامل مهندس ناظر انتخاب شود. سپس تجهیزات و ابزارهای مورد نیاز به دقت انتخاب و تهیه شود تا از وارد آمدن نیروهای استاتیکی و دینامیکی بر سازههای مجاور، جلوگیری شود. قبل از تخریب بنا نیز موارد زیر میبایست به دقت بررسی شود:
- نوع مصالح به کار رفته در ساختمان
- میزان فرسودگی ساختمان
- دیوارهای مرزی و نحوه اتصالات ساختمانهای مجاور
- وجود هرگونه تَرک یا شکستگی در دیوارهای مجاور
- وجود داکتهای تأسیساتی
گودبرداری اصولی
یک عملیات گودبرداری زمانی اصولی است که طبق ضوابط ساختمانسازی پیش رود و در اجرای آن، قوانین شهرداری رعایت شود. گودبرداری اصولی تضمین کنندۀ ایمنی سازه و کارگران است و از موارد زیر تبعیت میکند:
- قبل از آغاز کار، شرایط خاک، سطح آب زیرزمینی و وضعیت ساختمانهای مجاور (همسایهها) بررسی شود.
- ساختمان مجاورهای به لحاظ سن، دیوارهای مرزی و چگونگی اتصال این دیوارها، نوع مصالح، سقفها و تیرهای مشترک، نعل درگاهها، وجود ترک، وجود بازشوها و غیره بررسی شود.
- ایجاد داربست فلزی با لوله داربستی قبل از گودبرداری، از دیگر کارهایی است که ایمنی در برابر سقوط اجسام به داخل گود را فراهم میکند.
- قبل از شروع کار گودبرداری، چاههای فاضلاب شناسایی شود و آنها را با موادّ مناسب پر کرد.
- در مواردی که عمق چاههای ساختمان بیشتر از عمق گودبرداری است، به اندازه 50 سانتیمتر بالاتر از کف گودبرداری، درون چاه را با بتن کممایه پر کرد. سپس، روی چاه را با موادّ ساختمانی دیگر پر کرد.
- پایش چشمی در نواحی اطراف گودبرداری (مثل خیابانها و ساختمانهای مجاور) توسط کارشناس پایش در چند دورۀ زمانی.
- در شرایطی که دیوارۀ گود ناپایدار است، از روشهای پایدارسازی گود مثل نیلینگ، سازه نگهبان خرپایی و غیره استفاده شود. انتخاب روش مناسب، با توجه به عمق خاکبرداری، نوع خاک و نوع زمین صورت میگیرد.
- فاصلۀ 1.5 متری از دیوار همسایه به عنوان شانه خاکی رعایت شود.
- تا حد امکان، در زمان بارندگی و شبها، در مجاور مرز گودبرداری، خاکبرداری انجام نشود.