لوله اسپیرال (Spiral Pipe) نوع خاصی از لولههای صنعتی است که از چرخاندن و پیچیده شدن نوارهای فولادی به صورت مارپیچ حول یک محور، تولید میشوند. قیمت لوله اسپیرال کالوپ و تهران در لیست جداول قیمت در پایان همین صفحه موجود است. این محصول در اندازههای 6 و 12 متر تولید میشود. ضخامت دیوارهها نیز 6 تا 12 میلیمتر است و قطر دهانه پایپ میتواند از 16 اینچ تا 48 اینچ متغیر باشد. انواع فلزی این محصول، در متریال فولادی و گالوانیزه تولید میشود. قابلیت شکلپذیری خوب و مقاومت بهتر در برابر شکست و ترک نسبت به سایر لولهها، از مزایای اسپیرال پایپ است. از کاربردهای این محصول، میتوان به استفاده از آنها در خدمات آبرسانی، گاز رسانی و صنایع شیمیایی و پتروشیمی، اشاره کرد. قیمت این محصول بسته به متریال، اندازه، ضخامت و قطر دیواره و کارخانه تولید کننده متفاوت است.
لوله اسپیرال چیست؟
از پیچیده شدن یا حرکت مارپیچ نوارهای فولادی یا گالوانیزه حول یک محور خاص، در جهت نورد و در یک زاویه معین، نوع خاصی از لولهها به نام لولههای اسپیرال شکل میگیرد. در زمان تولید و شکل دهی این محصول، میبایست جهت نورد با جهت مرکز لوله در یک زاویه باشد. زمانی که به این لولهها نگاه میکنیم، حالت مارپیچ را میتوان در سطح ظاهری آن دید. به همین دلیل به آنها spiral گفته میشود؛ spiral به معنی مارپیچ است. علاوه بر نورد، از روش اکستروژن نیز برای تولید Spiral Pipe استفاده میشود.
مشخصات فنی لوله اسپیرال چیست؟
از مشخصات فنی اسپیرال پایپ میتوان به اندازه طول آنها اشاره کرد. این محصولات در اندازه 6 متر و 12 متر تولید میشوند. قطر دهانه لولهها و همچنین ضخامت دیواره آنها متغیر و به شرح زیر است.
- لوله اسپیرال با قطر 16 اینچ با ضخامت دیواره 6 میلیمتر.
- 20 اینچ با ضخامت 8 و 10 میلیمتر.
- 24 اینچ با ضخامت 8 میلیمتر.
- 28 اینچ با ضخامت 8 میلیمتر.
- 32 اینچ با ضخامت 8 میلیمتر.
- 40 اینچ با ضخامت 10 و 12 میلیمتر.
- 48 اینچ با ضخامت 10 و 12 میلیمتر.
قیمت لولههای 12 متری بیشتر از 6 متری است و با افزایش اندازه دهانه و ضخامت پایپها، قیمت نیز افزایش مییابد.
مزایا و معایب
مزایای لوله اسپیرال
لولههای اسپیرال مزایای خاص خود را دارند. مهمترین مزیتهای این محصول عبارتست از:
- مقاومت خوبی در برابر ترک و شکسته شدن دارد.
- تولید آن نیاز به دستگاه ها و تجهیزات سنگین ندارد.
- تولید لوله های با قطر بالا با محدودیتی ندارد.
- میتوان لولههایی با قطرهای مختلف را با هزینه کمتری نسبت به لولههای درزهای مستقیم تولید کرد.
- قابلیت رنگ آمیزی دارند و میتوان آنها را متناسب با نیاز کاری و تطابق با محیط، رنگ کرد.
- نصب و آببندی کردن آنها آسان است. برای نصب و راه اندازی، نیازی به اتصالات متعدد نیست. نصب آسان، سرعت پیشروی کار را بالا میبرد.
- تمیز کردنشان آسان است.
معایب
- سطح مقطع این لولهها ممکن است در هنگام ساخت از حالت گرد خارج شود و بیضی شکل شود.
- امکان بروز چروکیدگی در آنها وجود دارد. اگرچه اسپیرال پایپ در رقابت با لولههای درز جوش است، اما امکان ایجاد چروکیدگی در آنها نسبت به لوله های درز جوش بیشتر است.
روش تولید
فرایند تولید لولههای مارپیچ بسیار ساده است. قدم اول، باز کردن رولهای ورق سیاه (فولادی) یا ورق گالوانیزه است. رول ورق را باز کرده، آن را در یک سطح، صاف و مسطح میکنند و در صورتی که لبۀ ورق ترک، بریدگی یا هر ایرادی داشته باشد، آن را میبُرند تا این نواقص رفع شود. برش لبه ورق با دیسکهای چرخان انجام میگیرد و پرتیهای ناشی از این برش ها، جمع آوری میشود.
سپس ورقها به صورت نوارهایی برش داده میشود. قبل از اینکه عملیات مارپیچ کردن (spiral) شروع شود، میبایست نوارها را نسبت به مرکز خط مارپیچ، تنظیم و فیکس کرد. در صورت نیاز، ممکن است زاویه سازی نیز برای اصلاح لبه ورق و رسیدن به شرایط مورد نیاز در دو طرف ورق اعمال شود. سپس این نوارها توسط غلتکهای زاویه دار به یک استوانه با قطر مورد نظر پیچیده می شود و به شکل لوله یا کانال اسپیرال در میآید. این غلتکها برای اندازههای مختلف قابل تنظیم هستند.
جوش داخلی و خارجی و تست اولتراسونیک
پس از شکل گیری لولهها، لبهها به روش SAW جوش داده شده و ابتدا داخل و سپس بیرون آن ها جوش داده میشود. جوش کاری دیواره لوله، مهمترین مرحله در تولید لولههای مارپیچی است. از این رو، پس از جوشکاری، تست اولتراسون بر روی آنها صورت میگیرد. این تست با استفاده از دستگاه اولتراسونیک انجام میشود. این دستگاه قادر است عیوب احتمالی در محل جوشکاری درز و HAZ را بلافاصله پس از جوشکاری تشخیص دهد. بنابراین، کمک می کند تا فوراً لوله یا لوله های معیوب را از خط تولید خارج کرد.
کیفیت جوش، استحکام لوله در برابر سیال ورودی و فشاری که بر آن وارد میشود، خود را نشان میدهد. روش جوشکاری زیرپودری یکی از روشهای پیشرفته جوشکاری است و کیفیت جوش را نیز میتوان به راحتی پس از کار بررسی کرد.
برش و شماره گذاری
برش لولهها با استفاده از برش پلاسما صورت میگیرد. اندازه استاندارد برای برش، 6 و 12 متر است. اما برخی کارخانهها اندازه های طولی بر حسب نیاز مشتری را نیز ارائه میدهند. پس از برش، نوبت به شمارهگذاری است. شمارهگذاری به منظور سهولت پیگیری و شناسایی راحتتر پایپهای تولید شده است. همچنین کمک میکند تا بتوان کویل مادر و تاریخ دقیق تولید پایپ را تعیین کرد. شمارهگذاری در بخش انتهای لوله درج میشود. در بخش انتهایی لوله نام کارخانه تولید کننده، اندازه و ضخامت لوله، درجۀ فولادی که برای ساخت استفاده شده است و سال، هفته و روز تولید نیز درج میگردد.
پخ زدن و تست هیدرواستاتیک لوله اسپیرال
دو سر لولههای تولید شده، پخ زده میشود. سپس نوبت به تست هیدرواستاتیک است. برای این تست، تمامی لولههای تولید شده با حداکثر فشار 5000PSI در حالت هیدرواستاتیک تست میشود. در این قسمت، یک مایع را با فشار بالا به داخل لوله وارد میکنند. به دلیل فشار بالای مایع داخل لوله، در صورت بروز هر گونه ایراد در قسمت جوش یا ورق، عیب و ایراد به صورت نشت آب خود را نشان میدهد. دستگاهی که برای تست هیدرواستاتیک استفاده می شود، قادر است لوله ها را تا فشار 200 بار تست کند.
کنترل ابعاد و بازرسی بصری جوشکاری
در این مرحله، تمام لولهها توسط گروه کنترل کیفی کارخانه بررسی میشود. علاوه بر این، دو سر لولهها از نظر زاویه و قطر کنترل میشود. در صورت عدم وجود مشکل، برچسب QC بر روی آنها درج میگردد.
به طور کلی، روش تولید مارپیچی، قطرهای مختلف را با هزینههای کمتری نسبت به لولههای درز مستقیم ارائه می دهد.
تست تراکم
تست تراکم لولههای مارپیچی به روشهای مختلفی انجام میشود. تعدادی از این روشها عبارتند از:
- آزمایش نفت سفید.
- آزمایش حمل آب.
- آزمایش آب گرفتگی.
این تست به منظور بررسی موارد زیر صورت میگیرد:
- شناسایی و تشخیص منافذ و ترکهای ریز.
- خاکسترهایی که در زمان جوشکاری بر روی لوله ماندهاند.
- تشخیص ساختار ضعیف لولهها.
کاربردها
- مصرف و کاربرد اصلی این لولهها برای مصارف آب رسانی و گاز رسانی است. در این صورت، بسته به استفاده و نوع سیال، ساخت و تولید پایپها با استانداردهای مختص به همان سیال صورت میگیرد.
- لولههای اسپیرال گالوانیزه، به عنوان کانال اسپیرال برای سیستمهای گرمایش و سرمایش، جابجایی هوا و به عنوان شوتینگ زباله کاربرد دارد.
- از کانالهای اسپیرال میتوان برای جابجایی غلات در کارخانهها استفاده کرد.
- لوله های مارپیچی دچار عیب و نشت نیز قابلیت استفاده دارند! آنها به لولههای غیر تست معروف هستند و به عنوان ساپورت یا پایه سازههای مختلف کاربرد دارند.
اتصالات لوله اسپیرال
- زانوییهای گرد که در زوایای 15، 30، 45، 60 و 90 درجه تولید میشوند و جهت نصب کانال کاربرد دارند.
- سه راهی گرد تبدیل.
- چهار راهی گرد تبدیل.
- تبدیلهای گرد به گرد که در زمان نصب کانالها بسیار مورد استفاده قرار دارد.
- درپوش جهت مسدود کردن جریان هوای موجود در کانال.
کارخانه های تولید کننده
- ایران اسپیرال
- کالوپ اصفهان
- خلیج فارس
- صفا
- اسپیرال آب رسان
- لوله اسپیرال تبریز
قیمت لوله اسپیرال و نمایندگی فروش
قیمت اسپیرال پایپ بر اساس ابعاد و سایز و همچنین جنس آن متغیر است. واضح است که هر قدر ابعاد بزرگتر باشد، قیمت بالاتر است. جنس انواع فولادی نیز کمتر از گالوانیزه است. علاوه بر این موارد، کارخانه تولید کننده، برند و کیفیت لولهها نیز بر قیمت آن تأثیرگذار است. شرکت مهندسی آنلاین نمایندگی فروش این محصول را دارد. چنانچه در صدد خرید هستید، جهت استعلام قیمت، با کارشناسان فروش ما تماس بگیرید: 90000011