قیمت لوله مانیسمان یا لوله بدون درز، علاوه بر تأثیر از بازار ارز، بر اساس اندازه و رده (ضخامت)، جنس و نوع کارخانه تولیدی (اسفراین، کاوه ایرانیان و یا اهواز) تغییر میکند. این محصولات در اندازههای طولی 6 و 12 متری تولید شده و در ردههای 20، 40، 60، 80، 120 و 140 تقسیمبندی میشوند. ردههای 20، 40 و 80، کاربردیتر هستند. رده یکی از اصطلاحات اصلی برای بیان مشخصات فنی پایپهای بدون درز است. منظور از رده، ضخامت است و با SCH نشان داده میشود. به طور کلی، قیمت این محصول به دلیل عدم وجود درز و در نتیجه مقاومت و استحکام بالاتر، نسبت به لولههای درزدار بیشتر است. جنس آنها از فولاد است؛ اما بسته به کاربرد و شرایط خاص، انواع گالوانیزه و استنلس استیل نیز تولید میشود.
لوله بدون درز مانیسمان چیست؟
لوله بدون درز (Seamless pipe) که به نام لوله مانیسمان (Mannesmann) نیز شناخته میشود، یک میله فلزی توخالی است که سطحی صاف و یکنواخت داشته و بر روی سطح آن هیچ درز و خط جوشی وجود ندارد. برند Mannesmann اولین برند لولههای بدون درز در ایران بوده است؛ به همین دلیل، لوله بدون درز با عنوان مانیسمان معروف شده است.
در مقایسه با انواع دیگر پایپ، در لولههای بدون درز، هیچ گونه جوشکاری وجود ندارد. همین ویژگی به استحکام بیشتر و همچنین افزایش مقاومت آن در برابر خوردگی میافزاید و باعث می شود در انتقال سیالات و شرایط فشار بالا، کاربرد خوبی داشته باشد و بسیار کارآمد عمل کند. این لولهها در برابر تنشهای مکانیکی نیز بهتر عمل میکنند و فشار عملیاتی بالاتری نسبت به لولههای جوش داده شده، که به لولههای درز دار معروف هستند، دارد. لوله درز دار از ورق فلزی ساخته شده و محلّ درزها جوشکاری میشود.
اطلاعات مفید برای خرید لوله های بدون درز
- مزایای لولههای مانسمان چیست؟ لولههای بدون درز به دلیل مقاومت خوب در برابر فشار و خوردگی بسیار کارآمد هستند.
- کاربرد اصلی لوله های بدون درز چیست؟ به طور کلی، از این محصولات در شبکهها و خطوط انتقالی نفت، گاز، بنزین و دیگر سیالات استفاده میشود. به دلیل مقاومت در برابر فشارهای زیاد، این پایپها در شرایط فشار بالا از جمله پالایشگاهها، سیلندرهای هیدرولیک، صنایع هیدروکربن و زیرساختهای نفت و گاز به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند.
- آیا این محصول در ایران تولید میشود؟ بله. لوله مانیسمان گستر اسفراین، ساوه، کارخانه لوله و نورد اهواز، شرکت فولاد صنعت و کاوه ایرانیان، از جمله کارخانههای تولید کننده این محصول در ایران هستند.
لوله مانیسمان اهواز در دو ضخامت 20 (سبک/ Sch 20) و 40 (Sch 40) و سایزهای 1.2 تا 6 اینچ تولید میشود. محصولات این کارخانه از آلیاژ کربن استیل و طبق استانداردهای جهانی ASTM A53، APIL 5L و ASTM A106 تولید میشود. پایپ کارخانه اهواز پاسخگوی نیازها و مصارف صنعتی نیست. زیرا برای مصارف صنعتی، پایپهای ضخیمتر لازم است که کارخانه اهواز آن را تولید نمیکند. محصولات کارخانه اهواز در سایز 1 تا 6 اینچ، شاخههای 6 متری و به صورت دو سر کونیک تولید میشود.
لوله مانیسمان دقیق کاوه نیز در دو ضخامت 40 و 80 و تا سایز 4 اینچ تولید میشود. لوله مانسمان رده 80 نیاز به ثبت سفارش دارد.
لوله مانیسمان وارداتی از چه کشورهایی وارد میشود؟
عمده واردات لولههای بدون درز به ایران، از کشور چین است. لوله مانیسمان چینی را میتوانید در تمامی ضخامتها و سایزها تهیه کنید. علاوه بر چین در صورت تمایل، میتوانید انواع اوکراینی، لهستانی و رومانیایی این محصول را نیز خریداری کنید. جهت استعلام قیمت محصولات داخلی و وارداتی با کارشناسان شرکت مهندسی آنلاین سازه تماس بگیرید. 90000011
آنلاین سازه تأمین کننده انواع آهن آلات صنعتی و ساختمانی، در اسرع وقت، محصولی با کیفیت به شما ارائه خواهد کرد. کالای مورد نظر خود را با نازل ترین قیمت از ما تهیه کنید.
مزایای استفاده از لوله های بدون درز چیست؟
حرکت سیالات در لولههای بدون درز نسبت به لولههای جوش خورده، تلاطم کمتری دارد. این ویژگی همراه با عدم وجود درزهای جوش خورده، طول عمر لوله را افزایش داده و آن را به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه میکند. از دیگر مزایای لوله Mannesmann میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش احتمال زنگ زدگی و زنگ خوردگی و در نتیجه افزایش طول عمر
- عدم رشد میکروب و باکتری و در نتیجه محصولی تمیز و بهداشتی
- مقاومت مکانیکی قوی و طول عمر بالا
کاربردها
کاربرد لوله مانیسمان با توجه به ضخامت دیواره لوله، متفاوت است. در مواردی که انتقال سیال یا گاز در لوله، از اهمیت بسزایی برخوردار است، این محصولات بسیار کاربردی و حیاتی هستند. زیرا در چنین مواردی، نشت سیالات خطرساز خواهد شد. در کاربردهای فشار بالا مانند صنایع و پالایشگاههای هیدروکربن، اکتشاف و حفاری نفت و گاز و همچنین انتقال آن ها، لوله های بدون درز حرف اول را میزند. این محصولات در صنایع زیر کاربرد مهم و حیاتی دارند:
- ساخت مخازن سوخت CNG
- ساخت لولههای انتقال تحت فشار (نفت و گاز)
- ساخت خطوط هیدرولیک
- ساخت بویلر و مبدل
- ساخت خطوط آتشنشانی
- گاز کشی (لولههای با ضخامت بالای 2 اینچ)
- خطوط انتقال و توزیع مایعات، اسیدها، دوغابها، بخارها
- تصفیه روغن و گاز
- به عنوان لوله جدار چاه
مشخصات فنی لوله مانیسمان چیست؟
استاندارد رایج برای بیان مشخصات فنی لولههای مانیسمان، استاندارد ASME است.
یکی از مشخصات فنی این محصولات، ضخامت آنهاست که با عنوان "رده" شناخته میشود. رده را با واحد SCH بیان میکنند. بنابراین، SCH بیانگر ضخامت یا همان رده لولههای Mannesmann است. ضخامت یا ردۀ این محصولات به صورتSCH 20، SCH 30، SCH 40، SCH 80 و SCH 160 بیان میشود. هرچه عدد مربوط به رده بیشتر باشد، ضریب اطمینان محصول بالاتر خواهد رفت.
ردههای XXS، XS و STD نشان دهندۀ لولههای بدون درز با آلیاژ کربن است. 40S ،10S و 80S نیز نشان دهندۀ لولههای بدون درز استنلس استیل میباشد.
این محصول در بازار ایران، در ردههای 10، 20، 30، 40، XX60، 160، 80 و XS موجود است. از این میان، ردههای 20، 40 و 80 در بازار رایجتر هستند. رده 20 و 30 جزء لولههای مانیسمان سبک محسوب میشوند.
علاوه بر رده، پارامترهای زیر از دیگر مشخصات یک لوله بدون درز محسوب میشود:
- قطر خارجی (سایز اسمی)
- طول لوله
- جنس لوله
طول لوله های مانیسمانی که برای نفت و گاز استفاده میشود، نباید کمتر از 10 متر و بیشتر از 12.8 متر باشد.
مشخصات لوله های مانیسمان فولادی
- قطر آنها کوچکتر است.
- قابلیت جوشپذیری بسیار خوبی دارند.
- قابلیت اجرایی عالی دارند.
استانداردهای رایجترین لولههای مورد استفاده در صنعت نفت و گاز عبارتند از:
- استاندارد ASTM لولههای بدون درز فولاد کربن: A53، A106، A333 و API 5L
- استاندارد ASTM لولههای بدون درز فولادی آلیاژ کروم: P5 تا P91 (برای مصارف پالایشگاهها و نیروگاهها)
- استاندارد NACE: این استاندارد در زمان استخراج نفت، در پروژههای سرچاهی مناسب است. نفت خام (به ویژه نفت خام ترش) در زمان استخراج بسیار خورنده است و در صورت عدم رعایت استانداردهای خاص، با گذر زمان میتواند لوله را سوراخ کند.
روش تولید لوله بدون درز چگونه است؟
لولههای بدون درز از طریق قالبگیری و تحت فرایند اکستروژن ساخته و تولید میشوند. ساخت این محصول میبایست مطابق دستورالعملهای ویژه و با رعایت استانداردهای خاص انجام شود. در برخی موارد نیز میبایست عملیات حرارتی خاصی در زمان تولید اعمال شود. به طور کلی، انتخاب روش تولید لولههای بدون درز بر اساس نیاز کاری و امکانات کارخانۀ سازنده، ممکن است کمی متفاوت باشد.
برای تولید پایپ بدون درز فولادی، شمشهای فولادی را برش داده و سپس آن ها را در کورههای قوسی گرم میکنند. بعد از اینکه شمشها به حد کافی داغ شدند و به مرحلۀ سرخ شدن رسیدند، سطح آنها را با دستگاهی به نام الانگیتور گرد میکنند. شمشهای گرد سپس سوراخ میشوند. بعد از آن نوبت به مرحلۀ سُنبهکاری میرسد. یک سنبه 12 متری را به داخل شمش وارد میکنند. این کار باید با سرعت بالا انجام شود. سپس باید چک شود که لولهها تاب نداشته باشند. در صورت وجود تاب، لازم است تاب گیری انجام شود. مقدار انحراف از یک خط مستقیم نیز نباید بیش از 0.15% باشد.
بعد از انجام مراحل بالا، سُنبه را خارج کرده و سر و ته لوله را گرد میکنند. پس از آن نوبت به مرحلۀ کشش است؛ لوله را به اندازههای گوناگون و تا 24 متر تحت کشش قرار میدهند. در نهایت نیز آن را خنک میکنند. خنککاری، با استفاده از آب و تحت فرایند خاصی صورت میگیرد. کنترل کیفی آخرین مرحله از روند تولید است. برای تولید لولههای با ضخامت بیشتر، به دمای بالاتر لازم است.
آرایش لبه لوله ها
بعد از فرایند تولید لوله، لبه های ابتدایی و انتهایی لوله را تراش میدهند و آن را به صورت (/) در میآورند. این حالت Beveling نام دارد که در فارسی، به اصطلاح لبۀ پخ خورده نام دارد. ایجاد پخ در لبۀ لولههای درزدار، فرایند جوشکاری آن را فراهم میکند. برای جوشکاری لوله مانیسمان از روش Buttweld استفاده میشود.
کنترل کیفیت و تست سلامت لوله
پایپهای بدون درز در صنایع حساس استفاده میشوند و کاربردهای حساسی دارند. از این رو، کنترل کیفی آنها باید بسیار با دقت انجام شود. در زمان بررسی و تست این لولهها، لازم است موارد زیر چک شود:
- مقاومت کششی لوله
- مقاومت فشارشی لوله
- مقاومت در برابر خوردگی
- تست سختی لوله
1- تست مقاومت کششی
برای بررسی کیفیت کششی لولهها، نمونه را تا حد گسیختگی میکشند. در زمان این تست، میزان مقاومت در برابر کشش، توسط دستگاه اندازهگیری و ثبت میشود. اگر نمونه عملکرد خوبی در زمان تست کشش از خود نشان دهد، مورد تأیید قرار میگیرد و برای بررسی های دیگر کنترل میگردد.
2- بررسی مقاومت فشاری
در تست فشار، لوله تولید شده را به مدت 5 ثانیه تحت فشار یک دستگاه مخروطی شکل قرار میدهند. این دستگاه را وارد نمونه کرده و اگر بعد از 5 ثانیه فشار، تَرکی در لوله ایجاد نشد، تست موفقیتآمیز بوده است. فشار را باید به ضعیفترین قسمت لوله وارد کرد و نتیجه را نسبت به ضعیفترین قسمت لوله سنجید. متوسط فشار قابل تحمل برای لولههای مانسمان 2.45 مگاپاسکال است.
3- تست خوردگی
کنترل میزان مقاومت Seamless pipe در برابر خوردگی، با اسید نیتریک سنجش میشود. اما اینکه غظت اسیدنیتریک مورد استفاده برای این بررسی چقدر است، به ترکیب آلیاژ مورد استفاده در ساخت لوله فلزی بستگی دارد.
4- تست سختی لوله مانیسمان
برای بررسی سختی لولههای مانسمان، سه نوع تست وجود دارد:
- Victoria
- Cloth
- Luo
برای بررسی تست سختی میتوان از سه دستگاه استفاده کرد:
- دستگاه راکول (Rockwell) جهت اندازهگیری سختی HRB
- دستگاه برنیل (Brinell) جهت اندازهگیری سختی HB
- دستگاه ویکرز (Vickers) جهت اندازهگیری سختی HV
بررسی میزان سختی با یکی از دستگاههای مذکور، کفایت میکند؛ اما نتیجه حاصل از راکول دقیقتر است. هزینه تست سختی برای لولههای بدون درز ضخیم، کمتر است.