گستردگی قدرت روم موجب تنوع فرهنگی بالایی شده بود. از این رو بناهای ساخته شده در سرزمینهای تحت حاکمیت این امپراطوری هم از تنوع زیادی برخوردار بود. با این حال، برخی از ویژگیها و مشخصات در اکثر بناهای ایجاد شده به سبک رومی ثابتاند. طوری که با آگاهی از آنها، به سادگی میتوان بناهای رومی را از سایر سازهها شناسایی کرد. رایجترین ویژگیهای سبک رومی که در اکثر ساختمانهای به جا مانده از این دوره به چشم میخورد، عبارتند از:
- استفاده گسترده از سنگ
- به کارگیری آجر
- استفاده از بتن
- پلههای مارپیچ
- موزاییک کاری
- گرمابه
- تعدد گونههای معماری
- گستردگی حجمی بنا
استفاده گسترده از سنگ
سنگ مرمر و تراورتن اصلیترین سنگهای به کار رفته در ساخت بناها، به ویژه معابد و آمفی تئاترها است. برای مثال، در نمای آمفی تئاتر کولوسئوم از سنگ تراورتن استفاده شده است. وجود سنگ مرمر را میتوان در مورد قصرها و کاخهایی که چنینیها به سبک معماری چینی برای خود بنا میکردند نیز دید.
به کارگیری آجر
رومیها از آجرهای گلی به جای نمونههای سفالی استفاده میکردند. این آجرها در اشکال مختلف مربع، مستطیل، مثلث یا دایره ایجاد شده و برای ساخت دیوارها به کار گرفته میشدند. علاوه بر آن، جهت پوشش دهی بتن هم از آجر استفاده میشد.
استفاده از بتن از ویژگی های معماری رومی
یکی از مهمترین ابداعات معماری رومی استفاده از بتن در ساخت بناهای مختلف است. به کارگیری بتن رومی نیاز به استفاده از آجر و سنگ در ساخت دیوارهای را تا حد زیادی کاهش داد. به گونهای که در ادامه از آجر یا سنگ تنها برای پوشش دهی بتن استفاده میشد.
پلههای مارپیچ
طراحی پلههای با این شکل هم برای اولین بار توسط رومیها انجام گرفت. این پلهها برای اتصال طبقات مختلف ساختمان و دسترسی به پشت بام مورد استفاده قرار میگرفتند.
موزاییک کاری
موزاییک اغلب برای پوشش کف ساختمانهای مهم (مثل اکثر دموسها و برخی ویلاها) به کار گرفته میشد. موزاییک های آن دوره شامل تکههای رنگارنگ سنگ و سیمان بود.
گرمابه
یکی دیگر از ویژگیهای منحصر به فرد معماری رومی، استفاده از سیستم گرمایشی در کف ساختمان بوده است. این نوع سیستم در اکثر موارد برای خانهها و حمامهای عمومی مورد استفاده قرار میگرفت.
تعدد گونه های معماری
کشورگشاییها و گسترش سریع سرزمینهای تحت سلطه امپراطوری روم باعث تنوع فرهنگی بالایی میشد. از این رو آنها برای ساخت بناهای گوناگون در مناطق تحت سلطه جدید، باید به فرهنگ منطقه هم توجه میکردند تا موجب ایجاد نارضایتی نشود. در همین راستا، سبک رومی با گونههای متعددی همراه شد.
گستردگی حجمی بنا
ساختمانهای ایجاد شده به شیوه معماری رومی اغلب از نظر حجمی دارای فضایی گسترده میباشند. این مشخصه بیشتر در بناهایی مانند آمفی تئاترها و معابد مشهود است. با این حال، خانهها و ویلاهای رومی هم از این ویژگی مستثنی نبوده اند.