در طول ۴۲۷ سال حکومت ساسانیان بر ایران، بناهای معتددی با سبک معماری ساسانی ایجاد شد که با گذشت بیش از ۱۰۰۰ سال، هنوز هم بسیاری از آنها پابرجا هستند. اگر چه در حالت عادی انتظار میرود بناهای به جامانده از این دوره باشکوه خیلی بیشتر باشد. اما ویرانیهای سنگین حمله اعراب، بخش قابل توجهی از آثار این زمان را از بین برده است. در ادامه هم عوامل طبیعی مانند سیل و زلزله و عوامل انسانی همچون حمله مغولها، موجب ویرانی بخش دیگری از این بناهای ارزشمند گردیده است.
با این حال، هنوز هم علاقهمندان به هنر معماری ساسانی و ایران باستان میتوانند بناهای زیادی را در داخل مرزهای کنونی کشور یا حتی کشورهای همسایه مشاهده کنند که با این شیوه ساخته شدهاند. تعدادی از مشهورترین و مهمترین آثار و بناهای به جامانده از شیوه معماری ساسانیان، عبارتند از:
- طاق کسری (ایوان مدائن)
- شهر بیشاپور
- شهر گور
- کاخ سروستان
- پل دختر
- پل شادروان
- کاخ خسرو
- گنبد جبلیه
- قلعه کهنه
1- طاق کسری (ایوان مدائن)
بنای ایوان خسرو، طاق کسری یا ایوان مدائن، عظیمترین بنای ساسانیان است و اوج هنر معماری آنها را نشان میدهد. این سازه در شهر تیسفون ایجاد شده که هم پایتخت حکومت اشکانیان و هم پایتخت حکومت ساسانیان بوده است. تیسفون از نظر مکانی در محدوده ۳۰ کیلومتری شهر بغداد پایتخت عراق قرار دارد که به دلیل شرایط محیطی خاص، به عنوان پایتخت زمستانی شاهان ایرانی مورد استفاده قرار میگرفت. نظرات گوناگونی در مورد سازنده این هنر سبک معماری ساسانی وجود دارد که اکثریت آن را به شاپور اول منتسب میکنند. به این ترتیب که ابتدا شاپور اول این بنا را ایجاد کرده و در ادامه خسرو انوشیروان عادل ترمیم آن را انجام داده است.
برخی مورخان هم ساخت این بنا را به دوران اشکانیان نسبت میدهند. با این حال، بیشتر شواهد حاکی از آن هستند که طاق کسری در زمان ساسانیان اما با بهرهگیری از سبک معماری پارتی ساخته شده است. ایوان به کار رفته در این بنا با ارتفاع نزدیک به ۳۰ متر، پهنای ۴۳ متر و عرض ۲۵ متر یکی از شاهکارهای به کارگیری طاق و قوس در هنر معماری ساسانی به شمار میآید. بر برنه این طاق تصاویری از تصرف شهر انطاكیه توسط ساسانیان حک شده است که بسیار جذاب و چشمنواز هستند. طاق کسری سرانجام در سال ۶۳۷ میلادی به دست اعراب افتاد و غارت شد. به این ترتیب، روند تخریب باشکوهترین و زیباترین بنای دوره ساسانیان آغاز شد.
2-شهر بیشاپور
این شهر در نزدیکی کازرون استان فارس قرار دارد و به تنهایی مجموعه ای از هنر معماری به سبک ساسانی محسوب میشود. فرمان ساخت این شهر را شاپور اول در سال ۲۶۶ میلادی پس از پیروزی بر والرین امپراطور روم داده و نام خود را بر آن گذاشته است. بر اساس شواهد، معماری با نام اپسای دبیر که اهل سوریه بوده، برای طراحی وساخت این شهر انتخاب شده است. بخشهای مسکونی، کاخها، معابد و سنگ نوشتههای موجود برای بر سینه کوهها برخی از مهمترین آثار به جامانده از این شهر باستانی کشور هستند.
شهر بیشاپور آن زمان در کنار یکی از شاهراههای اصلی کشور یعنی راهی که تخت جمشید را به تیسفون متصل میکرد، واقع شده است. این شهر از نظر آب و هوا بسیار مطلوب بوده و از نظر موقعیت استراتژیک هم جایگاه ویژهای داشته است. به گونهای که از یک طرف به کوه و از طرف دیگر به رودخانه محصور بوده است. اطراف آن را هم با خندق و بارو پوشش دادهاند تا از نظر امنیتی به سطح فوق العادهای برسد. هنوز هم ویرانههای به جامانده از این شهر در نزدیکی کازرون استان فارس، میتواند گوشههای از هنر معماری ساسانی را برای مشتاقان نمایش دهد.
3- شهر گور
شهر گور یکی دیگر از سازههایی است که توسط اردشیر بابکان اولین پادشاه ساسانیان بنا شده است. این شهر در نزدیکی فیروزآباد استان فارس واقع شده است. زمان ساخت شهر گور را اوایل قرن سوم میلادی، یعنی همزمان با آغاز امپراطوری ساسانیان میدانند. این شهر با طرحی ویژه و دایرهای شکل ساخته شده و قطر آن حدود ۲ کیلومتر است. انتخاب طرح دایرهای برای این شهر، به احتمال زیاد به دلیل مسائل امنیتی بوده است. شهر گور چهار دروازه اصلی داشت. همچنین دارای ساختمانهای حکومتی و محل اقامت درباریان بود. در حال حاضر، فقط متروکهای از این شهر در نزدیکی فیروزآباد باقی مانده است.
4- کاخ سروستان از بناهای معروف معماری ساسانی
بدون شک، یکی از برترین آثار به جامانده از هنر معماری ساسانیان را میتوان کاخ سروستان دانست. این کاخ در نزدیکی شهر سروستان استان فارس واقع شده است. دلیل این برتری، استفاده از اکثر ویژگیهای برجسته سبک ساسانی در ساختار این کاخ میباشد. زمان ساخت کاخ سروستان را به اواخر حکومت ساسانیان و زمان پادشاهی بهرام پنجم نسبت میدهند. به هر حال، چیزی که در این مورد اهمیت دارد، کار استادانه معماران ساسانی در ایجاد چنین بنای باشکوه و زیبایی است. ایوان اصلی کاخ که در بخش شرقی آن قرار گرفته است، مربع شکل و به ضلع ۱۳ متر ساخته شده و ارتفاعی نزدیک به ۱۸ متر دارد.
در کنار ایوان اصلی، دو سالن با گنبدهای بزرگ وجود دارد که گنبدها هنوز هم سالم هستند. یکی از ظریفترین ويژگیهای سبک معماری ساسانی، نگهداری گنبد بر روی دیوارها است که در این کاخ به خوبی قابل مشاهده است. استفاده از فیلپوش برای قرار دادن گنبدها روی این بنا مشخصه دیگری از سبک ساسانی است که در این بنا به کار گرفته شده است. علاوه بر این، معماران برای تقویت گنبدها از گوشواره و برای محافظت از سقف اتاقها، از ستونهایی استفاده کرده اند. ناهموارهای موجود در اطراف این کاخ، نشان از وجود بناها و ساختمانهایی پیرامون آن دارند.
5- پل دختر
پل دختر به دستور شاپور اول ساسانی در منطقه پلدختر در جنوب استان لرستان کنونی ساخته شده است. این پل دارای طولی برابر با ۲۷۰ متر و عرض ۳۰ متر از سطح رودخانه بوده و هشت طاق یکسان آن را تشکیل میداد. در حال حاضر، تنها یک طاق از این پل باقی مانده که یک جاده آسفالت از زیر آن عبور میکند. پل دختر در طول جاده شاهی آن زمان بنا شده بود و شهر استخر را به بیشاپور و از آنجا به تیسفون متصل میکرد. البته گفته میشود پل دختر خود بر روی بقایای پل دیگری که در زمان هخامنشیان ساخته شد ایجاد شده بود. رودخانه زیر این پل کشکان نام دارد. این رودخانه در ادامه با پیوستن به چند رود دیگر، کرخه را تشکیل میدهند.