سبک التقاطی در قرن نوزدهم و همراه با انقلاب صنعتی که از سال ۱۷۶۰ تا ۱۸۴۰ در اروپا و ایالات متحده آمریکا رخ داد، توسعه پیدا کرد. در طول انقلاب صنعتی، فناوری و مواد جدید نحوه تولید کالاهای گوناگون را تغییر دادند. بعد از این انقلاب نیز مردم برای انجام کارهای مختلف، بجای دست از ماشینها استفاده کردند. در همین راستا، مصالح جدیدی وارد معماری شد. چدن، آهن، فولاد و شیشه از جمله مصالح ساختمانی پرکاربردی بودند که در این دوره ظهور کردند.
قرن نوزدهم میلادی در معماری با مجموعهای از جنبشهای احیا مشخص میشود. سبکهای گذشته به عنوان نمادهای قدرت مدرن، دوباره ظهور کردند و در قالب معماری التقاطی، آثار فراوانی را ایجاد نمودند. بیشتر اروپاییها و آمریکاییها تمرکزشان را بر روی سبکهای معماری روم و یونان باستان که در واقع نئو کلاسیک نامیده میشود، قرار دادند. انگلیسیها سبک گوتیک را احیا کردند. سبکی که نشانهای از میراث قدرتمند قرون وسطایی آنها بوده و با عنوان نئو گوتیک به شهرت رسید. در این بازه زمانی، سبکهای احیا در سراسر جامعه غرب رایج گردید و منجر به ایجاد یک سوال جدی شد: آیا معماران آثار اصیل خلق میکنند یا صرفا کپی از آثار استادان قدیمی است؟
در پاسخ به این سوال، یک اتفاق نظر بزرگ وجود داشت؛ اینکه احیاگری سبکهای قدیم، سرقت ادبی و کپی برداری صرف نیست. زیرا فقط از عناصر خاصی از سبکهای گذشته در معماری جدید استفاده میشد. در واقع، معماران پس از بررسی سبکهای قدیمی، بهترین ویژگیهای آنها را انتخاب کرده و در ایجاد آثار جدید خود به کار میبردند. به این ترتیب، گاه ممکن بود برای خلق اثری جدید، ویژگیهای چندین سبک قدیمی با هم ترکیب شود. همچنین به لطف انقلاب صنعتی، مصالح مورد استفاده برای پیاده سازی این ویژگیها هم با مصالح قدیمی تفات داشت. در نتیجه، سبکی جدید در معماری با عنوان سبک معماری التقاطی ایجاد شد.
ظهور سبک التقاطی در اروپا
مانند بسیاری از سبک های معماری جهان، همچون معماری رمانتیک، سبک التقاطی نیز از اروپا سرچشمه گرفت. سپس به سایر کشورها از جمله ایالت متحده آمریکا رسید. این سبک جدید، تا حد زیادی از سبک هنرهای زیبا در فرانسه و معماری ویکتوریایی در بریتانیا الهام پذیرفت و هر یک از آنها ویژگیهای شاخصی به آن افزودند.
مهمترین عوامل و سبکهای اثرگذار بر معماری التقاطی، عبارتند از:
- هنرهای زیبا
- سبک معماری ویکتوریایی
1- هنرهای زیبا (Beaux Arts)
طرحهای این سبک عمدتا تمایل به انحطاط دارند و از عناصر معماری کلاسیک، به ویژه ستونها و تقارن استفاده میکنند. ساختمانهایی که برای ایجاد آنها از سبک هنرهای زیبا الگوبرداری شده، در بیشتر موارد با مجسمهای تزئین شدهاند. مجسمههایی که تا هدف سازه را بیان میکنند. از آنجا که سبک هنرهای زیبا در فرانسه، پس از انقلاب صنعتی توسعه پیدا کرد، معماران از مواد و مصالح جدید مانند فولاد در خلق آثار خود استفاده کردند. بسیاری از ساختمانهای این سبک نشان دهنده اهمیت روز افزون فناوری در زندگی روزمره هستند.
2- معماری ویکتوریایی
از دیگر سبکهای اثرگذار بر شیوه معماری التقاطی از همان بَدو ظهور، معماری ویکتوریایی بود. این سبک در دوران ویکتوریا (۱۸۳۷ – ۱۹۰۱) یعنی زمانی که ملکه ویکتوریا بر بریتانیا حکومت میکرد، ایجاد شد. این نوع معماری سبکهای مختلفی از جمله گوتیک، ایتالیایی و یونانی را در خود جای داده است.