گالوانیله (Galvannealed) یا گالوانیل (Galvanneal) پوششی شبیه گالوانیزه برای پوشاندن مقاطع فولادی، اما قویتر از آن است؛ زیرا مراحل اضافهتری را طی میکند. محصولات حاصل از این روش، در برابر خراشیدگی و رطوبت مقاومت بهتری دارند و قدرت رنگپذیریشان نیز بالاتر است. بیشتر افراد، به ویژه کسانی که با محصولات فولادی سر و کار دارند، با اصطلاح گالوانیزه آشنا هستند؛ اما گالوانیل چطور؟ تا چه حد با این اصطلاح و چیستی آن آشنا هستید؟ با آنلاین سازه همراه باشید.
ایجاد روکش بر سطح مقاطع و پروفیلهای فولادی، یک راه بسیار خوب برای محافظت از متریال زیرین، یعنی همان فولاد در برابر اکسیداسیون و خوردگی است. این روکش گاه به صورت گالوانیزه و گاه به صورت گالوانیله است. در مواردی نیز پوششدهی قویتر شده و از گالوالوم استفاده میشود که مثال بارز آن، تولید ورق آلوزینک است. گالوانیلینگ حاصل فرایند گالوانیزه شدن و سپس آنیل شدن ورق سیاه و سایر مقاطع فولادی میباشد.
همانند گالوانیزه گرم، گالوانیله نیز از طریق حمام روی (Zn) مذاب بر سطح مقاطع فولادی ایجاد میشود. فلز Zn بدون آنکه تغییر چندانی در خواص لایۀ فولادی زیرین خود ایجاد کند، بر سطح فولاد اعمال شده و به آن میچسبد. تا به اینجای کار، این فرایند در اصل همان گالوانیزه گرم است.
برای گالوانیل شدن، فولادی که گالوانیزه گرم شده است، مراحل اضافهتری را میگذراند. به این ترتیب که باید از یک تیغه هوای کم فشار و پر حجم عبور داده شود. این دمیده شدن هوا باعث میشود تا پوشش اضافۀ فولادِ روی اندود شده، قبل از خشک شدن کامل پوششِ Zn، از سطح مقطع فولادی حذف شود. در این صورت، در مقایسه با فولاد گالوانیزه استاندارد، فولادهای گالوانیل، پوشش Zn نازکتری دارند؛ اما کار به اینجا ختم نمیشود.
بعد از این مرحله، نوبت به قرارگیری در کوره است. مقطع مورد نظر را در کوره قرار میدهند تا اینکه فولاد برای مدت زمانی مشخص، به دمای بازپخت برسد. در مورد ورق، این دما تا حدود 10500 درجۀ فارنهایت میرسد.
فرآیند بازپخت، بخش آهنی فولاد را ذوب میکند. این کار فرصتی را فراهم میکند تا آهن ذوب شده به بیرونیترین و سطحیترین قسمت برود و با پوشش Zn تلفیق شده و یک آلیاژ تشکیل دهد. در نتیجه، قطعات فولادی گالوانیل نسبت به فولاد گالوانیزه بادوامتر و جوشپذیرتر بوده و کمتر مستعد آسیب هستند. ممکن است برای ایجاد یک سطح صافتر، بعد از مراحل مذکور، یک مرحله نورد ملایم نیز انجام شود. سپس محصول گالوانیل شده به ابعاد مورد نظر برش داده میشود.
درواقع، همین آلیاژ شدن Zn و سطح فولاد است که ماندگاری محصولات گالوانیله را نسبت به محصولات گالوانیزه بیشتر میکند. فولاد گالوانیل یک سطح خاکستریِ مات یکنواخت دارد و به راحتی قابل رنگآمیزی است.
فولاد Galvannealed نسبت به فولاد بدون پوشش یا سایر مواد روکش دار مزایایی دارد که در ادامه بیان شده است.
با توجه به اینکه پلیتهای رنگی پایۀ تولید محصولاتی مانند فلاشینگ و ساندویچ پنل هستند، صفحات رنگی که پایۀ تولیدشان روش Galvannealed بوده است، از کیفیت بالاتری برخوردار خواهند بود.
پوشش Galvanneal نازک تر از پوشش گالوانیزه است.
انواع مختلف فولاد از فولاد کم کربن نازک گرفته تا فولادهای کم آلیاژ ضخیمِ مقاومت بالا را میتوان به روش گالوانیلینگ، روکشدار کرد و در موارد مختلف مورد استفاده قرار داد.
سحر کوه فر
لیسانس زمینشناسی کاربردی، ارشد پترولوژی، سئوکار، نویسنده محتوای وبسایت؛ دارای مقالات تخصصی کنفرانسی و علمی - پژوهشی در زمینۀ زئولیت. علاقهمند به سنگها، فلزات، نفت و گاز و ژنز آنها در زمین و روشهای اکتشاف آنها؛ حامی زمین و محیط زیست...