بناهای متعددی در شهرهای مختلف کشور وجود دارند که شیوه معماری اصفهانی ساخته شدهاند. خوشبختانه تعداد زیادی از این آثار و بناها هنوز صحیح و سالم باقی ماندهاند تا مردم بتوانند هنر معماری ایرانی و اصفهانی را مشاهده کرده و از آن لذت ببرند. در این قسمت، برخی از مشهورترین آثار این سبک به اختصار توضیح داده شده است.
- میدان نقش جهان
- کاخ چهل ستون
- پل الله وردی خان (سی و سه پل)
- مدرسۀ خان شیراز
1- میدان نقش جهان
میدان نقش جهان در قرن ۱۱ هجری با الگوبرداری از میدان حسن پاشای تبریز ساخته شد. ابتدا از میدان نقش جهان برای بازی چوگان استفاده میشد و به همین دلیل با نام میدان چوگان هم شناخته میشود. استفاده از سبک اصفهانی در سازههای مختلف این میدان کاملا واضح است. در چهار ضلع اصلی این میدان چهار بنای مشهور وجود دارد که شامل مسجد امام، مسجد شیخ لطف الله، کاخ عالی قاپو و سردر میدان قیصریه است. این بناها نیزخود به شیوه معماری اصفهانی ساخته شدهاند.
2- کاخ چهل ستون
کاخ چهل ستون جزو بناهای تاریخی شهر اصفهان میباشد که به سبک معماری اصفهانی ایجاد شده است. ساخت این بنا در زمان شاه عباس اول آغاز و در زمان شاه عباس دوم به پایان رسید. بر اساس کتیبه یافته شده در سال ۱۳۲۷ شمسی، ساخت کاخ در سال ۱۰۵۷ انجام گرفته است. هسته اولیه کاخ چهل ستون، کوشکی بوده است و به دستور شاه عباس اول در میان باغ بنا شد. یک تالار میانی نیز کاخ و غرفههای چهارگوش آن را در بر میگرفت.
در زمان شاه عباس دوم، در ساختمان مرکزی تغییراتی ایجاد و بخشهای دیگری به آن افزوده شده است. مهمترین بخشهایی هستند که در زمان شاه عباس دوم ایجاد و به کاخ اضافه شدند عبارتند از:
- تالار آینه
- تالار ۲۰ ستون
- دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه
- ایوانهای طرفین سالن پادشاهی
- حوض بزرگ مقابل تالار
دیوارها و سقف کاخ چهل ستون هم در همین دوره، با استفاده از نقاشی، کاشی کاری و آینه کاری تزئين شدند.
در جلوی کاخ چهل ستون ایوانی سرپوشیده قرار دارد. این ایوان بر روی ۲۰ ستون قرار گرفته است. روبروی ایوان هم حوضی قرار دارد که سایه ستونها در آن میافتد. به همین خاطر، این مجموعه تاریخی به عنوان کاخ چهل ستون شناخته میشود. دیوارهای کاخ با نقاشیهای دوران صفویان تزئین شده و نمایی زیبا به آن بخشیده است.
3- پل الله وردی خان (سی و سه پل)
سی و سه پل در قرن یازدهم هجری، به دستور شاه عباس و با نظارت الله وردی خان گرجی ساخته شده است. به همین خاطر، با نام پل الله وردی خان هم شناخته میشود. این پل با حدود ۲۹۷ متر طول، ۱۴ متر عرض و ۳۳ دهانه، بزرگترین بنای روی آب ایران محسوب میشود. در ساخت پل الله وردی خان از آجرهای زرد رنگ و سنگ آهک استفاده شده که مصالح معماری معمول در عصر صفویان بوده است.
پل الله وردی خان دارای معماری دو سطحی است:
- سطح اول را ۳۳ دهانه تشکیل داده و آب از میان آنها عبور میکند. دلیل نام گذاری این بنا به سی و سه پل هم ساختار معماری سطح اول آن است.
- سطح دوم پل، مسیری برای عبور عابران پیاده و دیوارهایی برای حفاظت از آنها در برابر باد و سقوط به درون آب میباشد. همچنین، دیوارها با طاقهای زیبا پوشش داده شدهاند که باعث شده سطح دومِ پل، کاملا مسقف باشد.
4- مدرسه خان شیراز از آثار معماری اصفهانی
مدرسه خان در قرن یازده هجری در شهر شیراز ساخته شد. این مدرسه توسط الله وردی خان گرجی و پسرش امام قلی خان ساخته شده است. معماری این سازه از نوع چهار ایوانی و فاقد گنبد و مناره است. تا قبل از حگومت کریم خان زند، دو گلدسته بلند آجری با تزئينات و کاشی کاری مُفصل، در ضلع غربی مدرسه وجود داشت. اما این گلدستهها به دلیل مسلط بودن بر ارگ حکومتی کریم خان زند، در دوره زندیه ویران شدند.
مدرسه خان شیراز در روزهای اوج خود، دارای صد حجره برای اقامت صد طلبه و چهار باغ در چهار طرف خود برای تفریح آنها بوده است. سقف مدرسه با کاشی کاریهایی مشابه با مسجد شیخ لطف الله تزئين گردیده. در حاشیه سقف آیات قرآنی با خط ثلث عالی وجود دارد. نکته جالب در ساخت این مدرسه، تناسب تعداد بسیاری از اجزای آن مانند حجرهها، مدرسها و راهروها با اعداد مقدس است. برای مثال، ۵ مدرس (مکان تدریس) و ۱۲ راهرو دارد که عدد 5 به پنج تن و عدد دوازده به ۱۲ امام اشاره دارد.