- اجرای دیوارهای حائل محیطی.
- حفاری محل شمع های باربر میانی از زیر تراز ستون ها و دیوارهای همکف و نصب ستونهای باربر میانی.
- اجرای دال همکف (سقف نهایی سازه زیر زمینی).
- آغاز خاکبرداری از طبقه زیر همکف.
- تکرار مرحلۀ 4 تا رسیدن به اجرای فونداسیون.
- اجرای آرماتوربندی و بتن ریزی لایه تکمیلی دیوارهای پیرامونی و ستونهای میانی.
1- مرحلۀ اول: اجرای دیوارهای حائل محیطی
اجرای دیوارهای حائل به منظور پایدارسازی خاک دیوارۀ گود، صورت می گیرد. دیوار حائل تا عمق مشخصی پایین تر از تراز زیر پی اجرا میشود تا اینکه به سنگ بستر، با ظرفیت باربری مورد نظر برسد. دیوار حائل در ابتدا نقش سازه نگهبان موقت را دارد اما در ادامه کار، به عنوان دیوار سازههای دائمی مورد استفاده قرار میگیرد. اگر تراز آب زیر زمینی بالا باشد، لازم است تا در زمان اجرای دیوارهای حائل، سیستم آب بندی نیز اعمال شود. برای اجرای دیوار حائل روشهای مختلفی وجود دارد:
- روش سپری های فولادی
- شمع های سکانتی
- شمع های پیوسته
- دیوار بتن آرمۀ درجا
- دیوارهای دیافراگمی پیش ساخته بتنی با استفاده از روش دوغاب بنتونیت
دیوار حائل دیافراگمی مزیت های بیشتری نسبت به دیگر دیوارهای حائل دارد و از این رو، در اجرای روش های حساسی مثل تاپ داون، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. برای اتصال دیوارهای حائل به دال سقف زیر زمین ها، لازم است تا در ترازهای مشخص، صفحات انتظار برای اتصالات بعدی پیشبینی شوند.
2- مرحلۀ دوم اجرای روش تاپ داون
حفاری محل شمع های باربر میانی از زیر تراز ستونها و دیوارهای همکف و نصب ستونهای باربر میانی، مرحلۀ دوم اجرای ساخت بالا به پایین است. در صورت نیاز به افزایش ظرفیت باربری ستون، لازم است از شمعهای با انتهای پد استالی استفاده شود. شمعهای انتها پد استالی برای انتقال بار سازه به بستر سنگی مناسب هستند.
3- مرحلۀ سوم: اجرای دال همکف
پس از اجرای ستون های باربر میانی، کف زمین رگلاژ میشود. جهت دسترسی به طبقات پایین، محل بازشوها تعیین میگردد. در مورد طبقۀ همکف، بتن مگر و آرماتوربندی دال کف طبقه همکف در تراز بالای شمعها و دیوارهای پیرامونی اجرا می شود و بتنریزی دال طبقۀ همکف بر روی زمین طبیعی انجام میگیرد. ستونهای میانی که در مرحلۀ قبل اجرا شد و دال بتنی که در این مرحله اجرا شد، حکم فونداسیون موقت سازه را دارند. دال بتنی همچنین به عنوان یک عایق عمل کرده و انتقال صدا به محیط اطراف را تا حد زیادی کاهش میدهد.
ابعاد و موقعیت بازشوهای دسترسی دال کف باید طوری انتخاب شود که:
- دسترسی راحت و مناسبی به طبقات پایین تر ایجاد کند.
- تا حد امکان، هیچ یک از ستون ها یا اعضای باربر سازهای در محدودۀ بازشوها قرار نگیرند.
- دسترسی به طبقات پایین تر، به نحوی باشد که در عملیات بتنریزی و کارهای اجرایی تداخل ایجاد نشود. همچنین فضای کافی برای حرکت و مانور ماشین آلات حفاری وجود داشته باشد.
- تمهیدات لازم برای آرماتوربندی و بتن ریزی نهایی دال جهت بستن بازشو، پس از تکمیل فونداسیون و خروج ماشین آلات در نظر گرفته شود.
4- مرحلۀ چهارم: آغاز خاکبرداری از طبقۀ زیر همکف
در شروع عملیات خاکبرداری، از بیل مکانیکی معکوس برای حفاری و خاکبرداری استفاده می شود تا سرعت کار بالا رود. همچنان که حفاری انجام می شود، رمپهایی در اطراف محوطه گود ایجاد میشود تا مسیری برای رفت و آمد ماشین آلات حمل و خروج مصالح ایجاد گردد. ساخت سازه از بالای تراز زمین را میتوان طی این مرحله، به طور موازی و همزمان با خاکبرداری طبقۀ زیر همکف انجام داد. نکته مهم اینکه در این مرحله باید تعادل بین بارگذاری رو سازه و تحمل سازه باربر زیر زمینی رعایت شود. به بیان دیگر، ارتفاع روسازه، متناسب با تعدا زیر زمینهای اجرا شده افزایش یابد. در خاکبرداری طبقۀ زیر همکف موارد مهمی وجود دارد که باید به آنها توجه شود:
- وضعیت لایه های خاک به لحاظ زمین شناسی.
- عمق دقیق خاکبرداری.
- انتخاب ماشین آلات با ارتفاع کوتاه تر.
- انتخاب ماشین آلات با توان بیشتر.
5- مرحلۀ پنجم: اجرای روش تاپ داون
در مرحلۀ پنجم، تمامی کارهایی که در مرحلۀ چهارم انجام شد تکرار میشود تا دسترسی به پایینترین تراز سازه حاصل گردد.
6- مرحلۀ ششم
در مرحلۀ ششم از ساخت ساختمان به روش تاپ داون، نوبت به آرماتوربندی و بتنریزی لایۀ تکمیلی دیوارهای پیرامونی و ستونهای میانی است. همۀ این کارها پس از تکمیل شدن فونداسیون و خارج شدن ماشین آلات از محوطه گود انجام میشود.