نیلینگ یا میخ کوبی (Nailing) یک روش تقویت درجا و تثبیت خاک با استفاده از میلگرد است که به منظور پایداری و جلوگیری از ریزش دیواره گود صورت میگیرد. این کار قبل از شروع به ساخت پروژه های ساختمان سازی و عمرانی صورت میگیرد. علت اجرای نیلینگ، تقویت خاک و کمک به خاک دیواره گود است تا بتواند نیروهای کششی، نیروهای برشی و ممانهای خمشی را تحمل کند. این تکنیک برای دیوارهای حائل و برای تثبیت شیب استفاده میشود و اساساً شامل دو مکانیسم برهم کنش است. قابلیت استفاده برای فضاهای محدود از مزیت ها و عدم توانایی اجرا در مجاورت سازه های حساس، قدیمی و فرسوده از معایب این روش است.
نیلینگ یا میخ کوبی یکی از روش های ثبیت خاک است. این روش اولین بار در سال 1960 میلادی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اولین بار نیز در همان سال، جهت پایدارسازی حفر یک تونل در استرالیا، اجرا شد. در ایران نیز میخکوبی کاربردیترین روش پایدارسازی گود در ساخت و سازهای شهری است سریعتر از سایر روشهای مشابه خود است.
در این روش، پس از اتمام حفاری، عمق دقیق باید توسط مهندس ژئوتکنیک تعیین شود. میلگردها حکم میخهایی را دارند که باید در حفرههای حفر شده قرار داده شوند. این میخها حکم یک تقویت کننده را برای خاک دارند و میبایست با شیب 10 تا 20 درجه در محل های مورد نظر تعبیه شوند. پس از قرار دادن میلگردها در داخل حفرهها، نوبت به تزریق دوغاب میرسد. تزریق دوغاب با ماشین آلات مخصوص و به منظور گیرش میلگردها به دیواره صورت میگیرد. این کارها در فواصل مشخص انجام میشود. در انتها، جهت پایدارسازی موقت، یک لایه شاتکریت روی دیوار پاشیده میشود. جهت پر کردن سوراخها با بتن مخصوص، لولههایی را به میلگردها متصل میکنند و بتن را از طریق این لولهها به سوراخ ها تزریق میکنند. نکته مهم در استفاده از این روش، زهکشی است. زیرا عدم استفاده از زهکشی، میتواند منجر به ریزش دیوار شود.
بسته به شرایط پروژه و جهت تطبیق شرایط، ممکن است تغییراتی در برخی از مراحل بالا ایجاد شود. به عنوان مثال، ممکن است شاتکریت بلافاصله پس از حفاری و قبل از ایجاد حفره و نصب نیلینگ اعمال شود. به ویژه در مواردی که پایداری حفاری نگران کننده است. در برخی از شرایط نیز ممکن است تزریق دوغاب قبل از قرار دادن میلگرد در لولهها انجام شود.
تقویت خاک به روش میخ کوبی با وجود مزیت هایی که دارد، با محدودیتهایی نیز همراه است. گاه شرایطی وجود دارد که اجرای میخ کوبی در آن شرایط توصیه نمیشود. به عنوان مثال، این روش در مورد حفاریهای طولانی مدت توصیه نمیشود. موارد دیگر عبارتند از:
اجرای میخ کوبی نیاز به پیمانکاران متخصص و مجرب دارد. قیمت اجرای این روش، به منطقه یا محل اجرای پروژه، وسعت پروژه، میزان حساسیت کار، جنس خاک گود و قیمت آهن آلات مورد نیاز جهت اجرای کار بستگی دارد. شرکت مهندسی آنلاین سازه با کادری مجرب از متخصصان با تجربه عمران آماده همکاری با کارفرمایان گرامی است. با توجه به اینکه آنلاین سازه خود تأمین کنندۀ انواع آهن آلات است (تیرآهن، نبشی، ناودانی و ...) دیگر جای نگرانی و دغدغه برای خرید مقاطع فولادی مورد نیاز برای پروژۀ خود را نخواهید داشت.
طراحی سیستم نیلینگ و تحلیل عملکرد حفاریها توسط نرم افزارهای مختلف انجام میگردد. یکی از این نرم افزارها PAXIS است که بر اساس روش اجزای محدود (FEM) اجرا میشود. عملکرد حفاری بسته به طراحیهای صورت گرفته انجام میشود. طراحیها نیز تحت تأثیر مشخصات مقاومت خاک (پیوستگی و زاویه اصطکاک داخلی) و بارهای اضافه انجام میگیرد. طراحی توسط متخصص مجرب و توجه مهندس مربوطه به مشخصات و مقاومت خاک در زمان طراحی، باعث میشود تا در حین اجرای عملیات، تغییر شکلهای جانبی دیوار و نشست زمین تا حد قابل توجهی کاهش پیدا کند.
با توجه به نوسانات شدید قیمتها در تمامی زمینه های کاری، جهت استعلام قیمت، با ما تماس بگیرید: 90000011؛ میتوانید از مشاوره امور ساختمانی کارشناسان ما نیز بهره مند شوید. آنلاین سازه همراه شما تا پلۀ آخر...
سحر کوه فر
لیسانس زمینشناسی کاربردی، ارشد پترولوژی، سئوکار، نویسنده محتوای وبسایت؛ دارای مقالات تخصصی کنفرانسی و علمی - پژوهشی در زمینۀ زئولیت. علاقهمند به سنگها، فلزات، نفت و گاز و ژنز آنها در زمین و روشهای اکتشاف آنها؛ حامی زمین و محیط زیست...