به طور کلی میتوان فولاد مورد استفاده در ساختمان را در دو دسته طبقهبندی کرد:
- فولاد سازهای.
- فولاد تقویت کننده.
فولاد سازهای از کاراکترهای اصلی و مهم در ساخت اسکلت سازهها است. فولاد تقویت کننده متفاوت از فولاد سازهای است. فولاد تقویت کننده، همراه با بتن و در ترکیب با بتن و مصالح، جهت تقویت و مقاوم سازی سازه های بتنی مورد استفاده قرار میگیرد.
مقامت بتن در برابر تنشهای کششی کم است. از این رو، برای کمک به افزایش مقاومت کششی بتن، از میلگرد استفاده میشود. بتنی که با میلگرد مسلح شده، بتن مسلح یا بتن آرمه نامیده میشود. ترکیب بتن با آرماتور و ساخت بتن آرمه، از متداولترین راههای مقاوم سازي سازه هاي بتني است. در این مورد، از انواع میلگردها استفاده میشود؛ از جمله:
- میلگرد آجدار نورد گرم و نورد سرد
- میلگرد ساده کم کربن
- میلگرد حرارتی
- میلگرد بازالت
- الیاف کامپوزیت
1- استفاده از آرماتور آجدار
استفاده از میلگرد آجدار نورد گرم، متداولترین روش جهت تقویت سازههای بتنی است.
با استفاده از میلگردهای آجدار نورد سرد، مرحلۀ پلاستیک در منحنی تنش – کرنش از بین میرود. به دلیل حذف مرحلۀ پلاستیک، شکلپذیری کمتری نسبت به میلگردهای نورد گرم دارد. استفاده از آن مخصوص پروژههایی است که تلرانس پایین مسئلۀ اصلی است. منحنی تنش – کرنش عملکرد متمایزی را نشان نمیدهد زیرا مرحلۀ پلاستیک کاملاً حذف میشود.
2- میلگرد ساده کم کربن
میلگرد ساده کم کربن برای پروژه های کوچک استفاده میشود. از آنجا که سطح آنها ساده و صاف است، جهت ایجاد گیرایش آن با بتن باید در انتهای آنها از قلاب استفاده شود. مرحلۀ پلاستیک در میلگردهای فولادی ساده کم کربن بیشتر از میلگردهای آجدار نورد گرم است. مقاومت کششی معمول آن ها 40.000 psi میباشد.
3- میلگرد حرارتی
وظیفه اصلی میلگرد حرارتی، جلوگیری از تنشهای ناشی از جمع شدگی و حرارت بتن است. این میلگردها با توجه به مقاومت خوب شان، کاربردهای زیادی در پروژه های ساختمان سازی دارند. از آنها جهت مقاومت سازه در برابر آتش سوزی و زلزله استفاده میشود.
4- آرماتور بازالت
مقاومت مکانیکی بالاتر نسبت به میلگردهای فولادی st37، وزن سبک و عملکرد بهتر در برابر خمش، میلگرد بازالت را به یکی از گزینههای مورد توجه جهت تقویت سازههای اسکلت بتنی تبدیل کرده است. این روش مقاوم سازی بسیار نوین است و هنوز در بسیاری از کشورها شناخته شده نیست.
5- مقاوم سازی سازه های بتنی با الیاف FRP
تقویت سازههای بتنی با آرماتورهای الیاف FRP (مثل میلگرد کامپوزیت) از دهه 1960 در ایالات متحده و دهه 1970 در اروپا و ژاپن مورد بررسی قرار گرفت. خوردگی آرماتورهای فولادی در بتن و خراب شدن سازههای بتنی از یک طرف و هزینههای زیاد بهسازی یا بازسازی پس از آن، مهندسان را به فکر استفاده از FRP انداخت. مقاومت خوب در برابر نیروهای کششی، وزن و ضخامت کم و مقاومت در برابر خوردگی، از ویژگی های این محصولات است. FRP جهت مقاوم سازی سازه های فولادی نیز کاربرد دارد.
مقاوم سازی مجدد سازه با FRP در حال حاضر در کشورهای خارجی، به طور گستردهای به عنوان یک روش مقاوم سازی لرزهای مورد استفاده قرار میگیرد و از نظر فنی یک تکنولوژی ترمیم مقرون به صرفه است. به نظر میرسد مواد کامپوزیتی FRP در جنبههای مختلف ساختمان (تقویت سازههای موجود یا ساخت جدید زیرساختها) کاندیداهای خوبی برای جایگزینی مصالح ساختمانی متداول باشد.
مزیتهای استفاده از frp در ستونهای بتنی جهت تقویت سازههای بتنی به شرح زیر است:
- افزایش ظرفیت برشی ستون.
- تغییر مد گسیختگی از حالت برشی به خمشی.
- افزایش شکلپذیری به میزان قابل توجه.
در حال حاضر، نیاز به امکانات و فناوریهای خاص جهت تولید و قیمت بالای frp در برخی کشورها، از جمله مواردی است که امکان استفاده و اجرای آن را در ساختمانها با محدودیت مواجه کرده است. اما با پیشرفت تکنولوژی و افزایش تولید در آینده، استفاده از این محصولات در آیندهای نزدیک رواج پیدا خواهد کرد.