سخت کردن فولاد نرم با آب نمک، یک روش قدیمی است. این روش در آغاز قرن بیستم در انگلستان مورد استفاده قرار گرفت و سپس به عنوان یک روش کم هزینه در اروپا گسترش یافت. ورق سیاه و سایر محصولاتی که از آن ساخته میشوند، از نوع فولاد نرم هستند.
گسترۀ دما و حرارت دهی در این روش، 150 تا 1278 درجۀ سانتیگراد است. یعنی نمک تا دمای 150 - 1278 درجه سانتیگراد حرارت داده میشود. زمانی که نمک حرارت داده میشود، به مذاب قرمز رنگ تبدیل میشود. قطعه فولادی مورد نظر در مذاب نمک غوطهور میشود. از آنجا که در این روش قطعه مورد نظر در مذاب غوطهور میگردد، از خم شدن آن جلوگیری میشود. سه محدودۀ دمایی برای نمکهای مذاب در نظر گرفته میشود:
- دمای پایین (150 درجه - 620 درجه سانتیگراد).
- دمای متوسط (650-982 درجه سانتیگراد).
- دمای بالا (982 تا 1287 درجه سانتیگراد).
دمای پایین (150 درجه - 620 درجه سانتیگراد)
این نمکها معمولاً مخلوطی از نیتراتهای مختلف مثل نیتراتهای سدیم و پتاسیم هستند و در دمای 150 درجه سانتیگراد کاملا مذاب هستند. دقت داشته باشید که از این نمک ها در دمای بالاتر از 620 درجه سانتیگراد استفاده نکنید. چون در این دما ناپایدار میشوند و ممکن است یک واکنش گرمازا قوی ایجاد شود.
دمای متوسط (650-982 درجه سانتیگراد)
نمکهای مذاب در این دسته، مخلوطی از کلرید سدیم (NaCl)، کلرید پتاسیم (KCl)، کلرید کلسیم (CaCl2)، کربنات سدیم (Na2CO3) و کلرید باریم (BaCl2) هستند. در مورد دماهای پایینتر محدوده عملیاتی، عمدتاً از ترکیب کلرید پتاسیم و کربنات سدیم استفاده میشود. در رِنج بالایی محدوده دمایی، کلرید باریم نمک اصلی است. برای اکثر عملیات حرارتی همه منظوره تا دمای 900 درجه سانتیگراد، مخلوط 50/50 کلرید سدیم و کلرید پتاسیم رایج است.
دمای بالا (982 تا 1287 درجه سانتیگراد)
برای حمام های نمک مذاب با دمای بالا می توانید از نمک های زیر استفاده کنید:
- باریم کلرید
- پتاسیم کلرید
- سدیم کلرید (نمک طعام)
از این میان، استفاده از باریم کلرید رایجتر است و مقدار کمی سیلیس (تا 5 درصد) به عنوان یکسو کننده به حمام نمک اضافه میشود.
در پایان کار که حرارت کاهش داده میشود، مذاب نمک موجود در حمام نمک، رنگ قرمز خود را از دست میدهد.
مزیت های سخت کاری با آب نمک
توانایی و قابلیت رسانایی بالای نمک، از مزیت های سخت کردن فولاد با نمک است. گرما در نمکِ مذاب یا آب نمک، سریعتر منتقل میشود. سرعت انتقال حرارت در یک محیط مایع بسیار بیشتر از مکانیسمهای گرمایش دیگر (مثل جریان همرفتی از طریق گاز) است. به عنوان مثال، در روش آب نمک، یک قطعۀ فولاد با قطر 25 میلیمتر، برای رسیدن به دمای آستنیته، چهار دقیقه زمان نیاز دارد. در حالی که همین قطعه در یک کوره تابشی استاندارد، به 30 دقیقه یا بیشتر زمان نیاز دارد.
- یک روش غیر سمی است.
- خنک شدن فولاد در نمک مذاب، به کندی صورت میگیرد و روند خنک شدن، در دمای پایین خود به خود متوقف می شود. از این رو، نیازی به کوئنچینگ هم نیست.
- میزان کاهش دما را میتوان با تغییر دما، هم زدن و میزان آب نمک، کنترل کرد.
- میزان اکسیداسیون و کربن زدایی در حمام نمک در کمترین حالت ممکن است. زیرا در حین عملیات حرارتی، بخش داغ قطعه فولادی با محلول نمک در تماس است با هیچ تماسی با اتمسفر ندارد.
- در سخت کردن فولاد با آب نمک، اعوجاج قطعه کار به حدأقل میرسد.
- نمک اشتعالناپذیر است و خطر آتش سوزی ندارد.
- پس از اتمام کار، نمک را میتوان به راحتی با آب از سطح قطعه کار تمیز کرد.