ساختار سازههای lsf تنها به عناصر و پروفیلهای فولادی محدود نمیشود. بلکه این سازهها از چند بخش اصلی تشکیل شده و برای ایجاد هر کدام، از مصالح گوناگونی استفاده میشود. اجزای فولادی و پروفیلها، مهمترین قسمت سازه LSF یعنی اسکلت و بخش مرکزی آن را تشکیل میدهند. اما برای پوشش بخشهای داخلی، خارجی و عایق سازی این ساختمانها، مصالح دیگری مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی، مهمترین اجزا و عناصر سازههای سبک LSF، شامل موارد زیر هستند:
- سازه اصلی متشکل از مقاطع فولادی
- پوشش داخلی با پانلهای گچی
- عایقهای حرارتی و رطوبتی به عنوان پوشش میانی
- پوشش خارجی با سمنت برد
- پوشش کف سازه
- پوشش سقف شیروانی متشکل از ساندویج پانل
1. سازه اصلی متشکل از مقاطع فولادی
بخش مرکزی و اصلی ساختمانهای ال اس اف، از مقاطع فولادی گوناگون ساخته شده و با عنوان CFS شناخته میشوند. این مقاطع که عمدتا از ورق گالوانیزه و با روش نورد سرد تولید شده اند، نقش اصلی را در باربری سازه و پرکنندگی جدارهای اصلی بر عهده دارند. عناصر فلزی در سازههای سبک، مستقیما یا به کمک یک کلاف افقی، به شالوده ساختمان متصل میشوند. تحمل بارهای عمودی و جانبی در این سازهها، بر عهده وادارها (stud) است که همان عناصر عمودی سازه هستند. عناصری هم که به صورت افقی در سازه LSF به کار گرفته میشوند، Runner نام دارند و بیشتر نقش اتصال اجزا به یکدیگر را ایفا میکنند. برای پوشش ساختمانهای ال اس اف، عمدتا از سقف سبک استفاده میشود و سایر روشهای سقف زنی، به ندرت مورد استفاده قرار میگیرند. اسکلت سقف این سازهها هم مانند اسکلت بدنه، عمدتا از مقاطع فولادی تشکیل میشود.
در سقف این سازهها از تیر و تیرچه استفاده میشود که نقشی مشابه stud (وادار) در دیوارها بر عهده دارند. پروفیلهای Z و C هم در سقف سازه سبک، به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرند. فاصل بین تیرچهها و پروفیلها هم با استفاده از تختههای چوبی، سیمانی یا دال بتنی، پر میشود. سقف در ساختمانهای LSF عمدتا به صورت شیب دار و با استفاده از خرپا اجرا میشود. اما در کشور ما، سقف این سازهها به صورت دال هم قابل مشاهده است. اتصال بخشهای مختلف سازه اصلی که از مقاطع فولادی تشکیل شده اند شامل stud، Runner، تیر، تیرچه و انواع پروفیل به یکدیگر، در اکثر موارد با استفاده از پیچ و مهر یا پرچ انجام میگیرد. این موضوع، عامل مهمی در کارایی سازه LSF بوده و موجب بالا رفتن کیفیت اتصالات میشود. ضمن این که این شیوه نسبت به سایر روشهای اتصال، ساده تر و سریع تر است.
2. پانلهای گچی برای استفاده در پوشش داخلی
برای پوشش سطح داخلی سازههای سبک، از تختهها یا پانلهای گچی (Gypsum Board) استفاده میشود. این پانلها دارای یک هسته مرکزی از گچ خشک و دو لایه کاغذ در طرفین است. این پانلها در حوزه ساختمان سازی با عنوان «کناف» هم شناخته میشوند. پانلهای گچی پیش ساخته یا کناف، به عنوان دیوار خشک جهت پوشش داخلی دیوارها، سقف و پارتیشن بندیها، مورد استفاده قرار میگیرند. کنافها بسیار سبک هستند و مقاومت مناسبی دارند. ضمن این که قابلیت رنگ آمیزی هم دارند بعد از تکمیل جایگذاری، به صورت کامل رنگ میشوند. رنگ آمیزی پانلهای گچی در وهله اوله با هدف زیبایی انجام میگیرد؛ اما این رنگ آمیزی موجب یکدست شدن نمای داخلی دیوارها و سقف خواهد شد.
3. عایق های حرارتی و رطوبتی به عنوان پوشش میانی
با توجه به ابعاد سازه LSF، یک فضای خالی میان نمای بیرونی و پوشش داخلی ایجاد میشود که محل مناسبی برای قرارگیری عایقهای رطوبتی و حراراتی است. با توجه به این که سازه اصلی ساختمانهای ال اس اف از فولادی تشکیل میشود، فضای داخل در زمستان سرد و در تابستان گرم خواهد بود. اما استفاده از عایقهای حرارتی، شرایط را تغییر داده و موجب ایجاد دمایی مناسب در فصول سرد و گرم سال میشود. زیرا از خروج هوای گرم در فصل سرما و خروج هوای سرد در فصل گرما، جلوگیری میکنند. پشم شیشه، پشم سنگ، پلی استایرن و پلی اورتان، برخی از مهمترین عایقهای حراراتی و رطوبتی سازه سبک محسوب میشوند که معمولا بین دیوارها و سقف مورد استفاده قرار میگیرند.
پشم شیشه از الیاف بسیار نازک و با انعطاف پذیری بالا تشکیل میشود. از قرار گرفتن تعداد زیادی از این الیاف در کنار هم و یک لایه بخاربند، عایق مد نظر جهت استفاده در سازههای ال اس اف به دست میآيد. محصولی که ساختمان را هم در برابر حرارت و هم در برابر رطوبت، عایق میسازد.
4. پوشش خارجی متشکل از سمنت برد
سبک بودن، ویژگی اصلی سازه LSF است. از این رو، برای پوشش بیرونی این سازهها عمدتا از مصالح خشک استفاده میشود تا سبکی وزن کنترل گردد. در بیشترِ موارد، برای پوشش خارجی سازههای ال اس اف از فایبر سمنت (Fiber Cement) استفاده میشود. فایبر سمنت از جنس الیاف سیمانی است و در برابر پوسیدگی، تاب برداشتن و ترک خوردن، مقاومت بالایی دارد. در سازههای سبک ویلایی، معمولا از فایبر سمنت طرح چوب و کرکره ای (SIDING) استفاده میشود که طراحی جذاب و سازگار با کاربری ساختمان دارد. لازم به ذکر است که گاها از مصالح دیگری مانند آجر، سیمان و سنگ نیز برای پوشش خارجی سازههای سبک استفاده میشود. اما با توجه به ماهیت و ذات این سازهها، سمنت برد به عنوان یک مصالح خشک و سبک، در اولویت است بیشترین کاربرد را دارد.
5. پوشش کف در سازه LSF
برای پوشش کف ساختمانهای ال اس اف، از مصالح گوناگون استفاده میشود. فایبر سمنت یا بلوکهای سیمانی الیاف دار، از رایج ترین مصالح مورد استفاده برای پوشش کف سازههای LSF محسوب میشوند. البته برای پوشش کف، تأکید زیادی به استفاده از سمنت برد نیست. بلکه بسته به منطقهای که سازه در آنجا بنا میشود، نوع کاربری و نظر ساکنان، میتوانید از کاشی و سرامیک یا پوششهای چوبی هم استفاده کنید.
6. ساندویج پانل برای سقف سازه های lsf
در سازههای سبک، سقف عمدتا به صورت شیروانی اجرا میشود. به منظور عایق سازی مناسب سقف ساختمانهای LSF، در اکثر موارد ساندویچ پانل مورد استفاده قرار میگیرد. ساندویچ پانل جزء مصالح پیش ساخته است که با هسته EPS (پلی استایرن منبسط شده)، پشم معدنی و پلی اورتان (PIR یا پلی ایزوسیانورات) در دسترس میباشد. ساندویچ پانلها عایق حرارت و صدا نیز هستند و این خود یک مزیت است.