بسته به عوامل گوناگونی مانند نوع و جنس خاک محل گودبرداری، شرایط محیطی آن و هزینه در نظر گرفته شده برای این عملیات، میتوان از سپرهای متفاوتی جهت سپر کوبی استفاده کرد. این سپرها بر اساس دو فاکتور جنس و شکل ظاهری شان دستهبندی میشوند.
الف- انواع سپر از نظر جنس
جنس سپرهایی که در روش سپر کوبی مورد استفاده قرار میگیرند، با بررسی عوامل گوناگونی توسط طراح تعیین میگردد. احتمال خوردگی مصالح مختلف در شرایط کار، اثر این مصالح روی سازه اصلی، میزان مقاومتی که هر نوع سپر ایجاد میکند و هزینه استفاده از آنها، مهمترین فاکتورهایی هستند که طراحان قبل از انتخاب جنس سپر، مورد بررسی قرار میدهند. به طور کلی، انواع سپر از نظر جنس، عبارتند از:
- سپر چوبی
- سپر بتنی
- سپر فلزی
1- سپر چوبی
به کارگیری سپرهای چوبی جهت ایجاد دیوارهای حائل دارای سابقه طولانی است. به عبارت دیگر، تا حدود ۱۰۰ سال قبل هر کجا که نیاز به ایجاد چنین دیوارهایی وجود داشت، از سپرهای چوبی استفاده میشد. بعد از آن، انواع جدید سپرها همچون فولاد و بتن رفته رفته جایگزین حائلهای چوبی شدند. البته هنوز هم سپر چوبی در روش سپر کوبی کاربرد دارد. اما از این نوع سپرها بیشتر برای دیوارههایی که عمق و طول کمی داشته و دارای سربار سبکی هستند، استفاده میشود. از جمله معایب سپرهای چوبی میتوان به مقاومت پایین آنها در برابر نفوذ آب اشاره نمود؛ به همین خاطر برای محیطهای تراوا مناسب نیستند. اگرچه هزینه استفاده از سپر چوبی نسبت به انواع بتنی و فولادی کمتر بوده و از این نظر مزیت دارد.
2- سپر بتنی
نوع دیگر سپرها از نظر جنس که کاربرد فراوانی هم دارند، سپرهای بتنی هستند. این سپرها از مقاومت بسیار بالایی برخوردار بوده و به خوبی فشارهای جانبی دیوارههای گود را مهار میکنند. در اکثر موارد، حتی نیاز به سازههای نگهبان مانند کمرکشهای افقی هم ندارند. مزیت دیگر این سپرها، مناسب بودن آنها برای سازههای آبی است؛ زیرا در کنار مقاومت بالا، از نفوذ آب هم تا حد زیادی جلوگیری میکنند. به همین دلیل، پایدار کردن خاکریز رودخانهها، کانالها و سایر سازههای آبی با روش سپر کوبی، بسیار مناسب است. سپرهای بتنی عمدتاً به صورت پیش ساخته تولید شده و با روش نری و مادگی به هم متصل میشوند. البته قیمت این سپرها نسبت به سایر انواع آن بیشتر بوده و به خصوص برای حجم کار کم به صرفه نیستند.
3- سپر فلزی
در حال حاضر، سپرهای فلزی با توجه به مزایای فراوانی که دارند، مهمترین نوع سپر برای پایدارسازی گودها با روش شیت پایل به حساب میآیند. در میان تمامی فلزها، عمدتا از فولاد، در برخی موارد آلومینیوم و به ندرت از سایر فلزات جهت ساخت سپر استفاده میشود. این نوع سپرها به خصوص در مواردی که جنس خاک بسیار سست و ناپایدار است، بسیار کاربردی هستند. به همین خاطر، هنگام اجرای روش سپر کوبی در مناطق نزدیک به دریا و محیطهای ماسهای و تراوا، عمدتا از سپرهای فلزی استفاده میشود. این سپرها در کنار مقاومت بالایی که دارند، برای جلوگیری از نفوذ آب هم بسیار مناسب بوده و آب بندی را به خوبی انجام میدهند.
در هنگام استفاده از سپر فلزی، معمولا از قابهای هادی استفاده میشود تا سپر در مسیر مستقیم به درون زمین رفته و منحرف نشود. جهت ایجاد قابهای هادی هم از الوارهای چوبی یا پروفیلهای فولادی با مقاطع بزرگ استفاده میشود. به دلیل سنگین بودن سپرهای فلزی، برای قرار دادن آنها در بین قابهای هادی از جرثقیلهای بزرگ استفاده میشود. در ادامه هم بسته به شرایط محیط، از چکشهای پنوماتیک یا ویبره برای فرو بردن آنها درون زمین استفاده میشود. اجرای روش سپر کوبی با سپرهای فلزی معولا از نظر هزینه نسبت به سپرهای بتنی مزیت دارد. بعد از اتمام کار، ممکن است این سپرها خارج شده و برای سایر مصارف مورد استفاده قرار بگیرند یا این که درون خاک رها شوند.
ب- انواع سپر از نظر شکل ظاهری
در کنار جنس که اهمیت بیشتری دارد، سپرها را بر اساس شکل ظاهریشان هم به چند دسته مختلف تقسیمبندی میکنند. با توجه به شرایط متفاوت محیطی و جنس خاک، برای اجرای روش شیت تایل در هر ناحیه ای ممکن اسب به سپرهایی با شکل مختلف نیاز باشد. این موضوع بخصوص جهت اتصال مناسب سپرها و آب بندی گود اهمیت زیادی دارد؛ زیرا برخی اشکال سپر این کار را بهتر انجام میدهند. رایجترین انواع سپر از نظر شکل ظاهری شامل موارد زیر است:
- سپرهای Z شکل
- سپرهای U شکل
- سپرهای جان تخت
1- سپرهای Z شکل
این سپرها دارای شکلی شبیه به حرف Z لاتین (Z-type Sheet Piles) بوده و به خوبی در هم قفل میشوند. محل اتصال و قفل شدن این سپرها به یکدیگر هم از تار خنثی دور است. به این ترتیب، نسبت مقاومت به وزن افزایش پیدا کرده و از انتقال برش اطمینان حاصل میشود. سپرهای فلزی Z شکل در پایدارسازی به روش شیت پایل کاربرد بسیار گسترده ای دارند.
2- سپرهای U شکل
این نوع سپرها دارای شکلی شبیه به حرفU لاتین بوده (U-type Sheet Piles) و از مقاومت بالایی در برابر نفوذ آب و خاک به محیط گودبرداری برخوردارند. به همین خاطر در روش سپر کوبی از جایگاه ویژهای برخوردارند. از نظر ساختار هم شکل این سپرها تا حد زیادی به سپرهای Z شکل شباهت دارد. تفاوت اصلی آنها با یکدیگر، این است که قفل سپرهایU بر روی تار خنثی آنها قرار داشته و بازده آن را کاهش میدهد.
3- سپرهای جان تخت
شکل دیگر سپرها که در اجرای روش شیت پایل استفاده میشود، سپرهای جان تخت (Flat Web Sheet Piles) هستند. کارکرد سپرهای جان تخت با سایر انواع سپر متفاوت است. به این صورت که اکثر سپرها با استفاده از مقاومت کششی، فشار ناشی از خاک یا آب را مهار میکنند. در حالیکه سپرهای جان تخت به صورت دایرهای یا قوسی سلولهای گرانشی ایجاد میکنند. سلولهای ایجاد شده به وسیله مقاومت کششی قفلها در کنار یکدیگر ثابت میمانند. امکان ساخت این نوع سپرها در قطر و ارتفاع زیاد وجود داشته و میتوانند در مقابل فشارهای زیاد هم مقاومت کنند.
4- سپرهای تاوه ای شکل
دسته دیگری از سپرها که تقریبا از سایر انواع سپر کوچک ترند، سپرهای تاوه2ای (Pan type Sheet Piles ) هستند. این نوع سپرها از طریق فرایند نورد سرد تولید میشوند و بیشتر برای سربارهای کم و سبک کاربرد دارند. مهمترین کاربردهای این نوع سپر در اجرای روش سپرکوبی، استفاده برای نهرهای زهکشی، زمینهای گلف و دیوار حائل خانههای مسکونی میباشد.