تیغه چینی

خدمات قابل ارائه در این سرویس



مراحل تیغه چینی و استانداردهای اجرای آن

تیغه چینی اصطلاحی است که در مورد ساخت دیوارهای داخلی یک سازه ساختمانی استفاده می‌شود. به عبارت دیگر، دیوارهای با ضخامت 10 سانتی‌متر به عنوان تیغه شناخته می‌شود. ساخت تیغه آخرین مرحله از مراحل سفت‌کاری ساختمان است. ملات ماسه و سیمان، آجر و انواع بلوک، از مصالح مورد نیاز برای این کار است. بسته به مصالحی که استفاده می‌شود، انواع مختلفی از تیغه‌چینی وجود دارد؛ مثل تیغه چینی با آجر، بلوک سیمانی، سفالی و بلوک‌های پیش‌ساخته گچی. قیمت تیغه چینی بسته به نوع مصالح مورد استفاده در ساخت و همچنین تبحر و تجربه تیم اجرایی متفاوت است. ساخت دیوارهای داخلی سازه همانند دیگر بخش‌های آن، مراحل خاص خود را دارد و می‌بایست از یک سری نکات و استانداردها تبعیت کند. جهت اطلاع از جزئیات، با آنلاین سازه همراه باشید.

تیغه چینی ساختمان چیست؟

دیوارها در ضخامت 10 سانتی‌متری و 15 سانتی‌متری ساخته می‌شوند. ضخامت دیوارهای داخلی سازه ساختمانی 10 سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود. دیوارهای با ضخامت 10 سانتی‌متر به عنوان تیغه شناخته می‌شوند و عامل جداسازی فضاهای داخل ساختمان محسوب می‌شوند. اصطلاح تیغه چینی در مورد ساخت دیوارهای داخلی ساختمان استفاده می‌شود. دیوارهای داخلی یک سازه ساختمانی، جدا کننده اتاق‌ها و بخش‌های مختلف ساختمان است و به لحاظ ضخامت، نازک‌تر از دیوارهای خارجی سازه است. با توجه به ضخامت کمتر دیوارهای داخلی نسبت به دیوارهای خارجی، این اعضا تأثیری در باربری و تحمل بار یا نیرو ندارند. به همین دلیل، دیوارهای داخلی جزء اعضای غیرسازه‌ای ساختمان محسوب می‌شوند.

مصالح و ابزار مورد نیاز برای تیغه چینی چیست؟

مصالح مورد استفاده برای ساخت دیوارهای داخلی ساختمان شامل موارد زیر است:

  • آجر، بلوک سفالی، بلوک سیمانی یا بلوک های پیش ساخته گچی.
  • ملات ماسه سیمان، ملات گچ و یا چسب مخصوص (بسته به نوع بلوک).

اینکه از کدامیک از مصالح بالا استفاده شود، توسط مهندس طراح تعیین می‌شود.

ابزارهای مورد نیاز شامل:

متر، ماله، استانبولی، شمشه، ریسمان، شاقول، تراز لوبیایی شکل.

برای شروع دیوار چینی داخل سازه، می‌توانید تعداد حدودی بلوک یا آجر مورد استفاده خود را تعیین کنید. با تعیین تعداد آجر یا بلوک، می‌توان میزان ماسه و سیمان مورد نیاز را نیز تعیین کرد. سنجش یا تعیین مقدار آجر و ملات مورد نیاز را اندازه نامی آجر (brick's nominal size) می‌نامند. به طور کلی، هر سه ردیف آجر مدولار که روی هم چیده شوند، حدود 20 سانتی‌متر (8 اینچ) ارتفاع خواهد داشت.

تیغه چینی چه زمانی انجام می شود؟

تیغه چینی یکی از مراحل سفت کاری ساختمان است. این مرحله بعد از گودبرداری، پایدارسازی گود، اجرای فونداسیون و ساخت ستون‌ها، تیرها و سقف انجام می‌شود. در واقع ساخت دیوارهای داخلی سازه را می‌توان آخرین مرحله سفت کاری ساختمان در نظر گرفت. بعد از اتمام تیغه‌چینی یا دیوار کشی داخلی، نوبت به نازک کاری است. در معنای لغوی، تیغه دیواری است که از خشت خام و آجر ساخته شده است. اما منظور از تیغه‌چینی در ساختمان، ساخت دیوارهای سازه با استفاده از مصالح مربوطه، از جمله آجر، بلوک سفالی و سیمانی و غیره است. بر این اساس، تیغه چینی انواع مختلفی دارد که در ادامه شرح داده شده است.

 

انواع تیغه چینی در ساختمان

استفاده از مصالح مختلف در ساخت دیوارهای داخلی ساختمان، سبب می‌شود تا انواع مختلفی از تیغه‌چینی در ساختمان داشته باشیم. اما آنچه که در همه انواع تیغه چینی با مصالح مختلف مشابه است، ضخامت تیغه است که در همه موارد، 10 سانتی‌متر در نظر گرفته می شود.

  1. ساخت تیغه با آجر.
  2. تیغه‌ چینی با بلوک سفالی.
  3. تیغه‌ چینی با بلوک سیمانی.
  4. تیغه‌ چینی با بلوک های پیش ساخته گچی.

 

انواع تیغه چینی در ساختمان

 

1- ساخت تیغه با آجر

آجر (brick) یکی از قدیمی‌ترین مصالح برای ساخت دیوارهای داخلی سازه‌های ساختمانی است. قدمت دیوارهای آجری به پنج هزار سال می‌رسد. آجرها انواع مختلفی دارند؛ اما می‌توان آن‌ها را به سه دسته اصلی تقسیم کرد:

  1. آجر Severe weathering: این نوع از آجرها می‌توانند بدون آنکه آسیب ببینند، تماس مستقیم با زمین و رطوبت را تحمل کنند. بنابراین، برای کارهای بیرون ساختمان از جمله فونداسیون، حیاط، دیوارهای باغ و غیره قابل استفاده است.
  2. آجر Medium weathering: این نوع از آجرها می‌توانند دمای یخ زدگی را تحمل کنند و برای کارهای بیرونی ساختمان قابل استفاده هستند. اما نه کاربردهایی که در آن، آجر در تماس مستقیم با زمین قرار دارد.
  3. آجر No weathering: فقط برای تیغه چینی (ساخت دیوارهای داخلی ساختمان) کاربرد دارد.

در تیغه چینی با آجر، از ملات ماسه سیمان جهت اتصال آجرها به یکدیگر استفاده می‌شود. چیدن آجرها از کف سازه تا زیر سقف ادامه پیدا می‌کند. با توجه به انعطاف‌پذیری خوب آجر، در تیغه چینی با آن، می‌توان از آجرهای نیمه، سه قدی، قلم دانی، کلاغ پر و کلوک استفاده کرد. تراز بودن دیوار و شاقول کردن آن مهم است و باید در نظر گفته شود. جهت چسبندگی بهتر آجر با ملات، باید آجر را با آب خیس کرد و سپس روی ملات قرار داد. همچنین در زمان اجرا، پس از قرار دادن آجر بر روی ملات، یک ضربه آرام به آن می‌زنند. به خیس کردن آجر با آب جهت بالا بردن چسبندگی آن با ملات، اصطلاحاً زنجاب گفته می‌شود. در مورد زمین های ناهموار یا شیب‌دار، باید یک یا دو ردیف آجر در قسمت شیب‌دار بچینید تا یک پایه تراز و صاف ایجاد شود.

 

تیغه چینی با آجر

 

2- تیغه‌چینی با بلوک سفالی

تیغه چینی با بلوک سفالی همانند تیغه چینی با آجر است و در اجرای آن از ملات ماسه سیمان استفاده می شود. تفاوت آن با آجر، وزن پایین بلوک‌های سفالی و سرعت بالای اجرا (به دلیل بزرگ بودن ابعاد بلوک) است. یک ایراد مهم که به بلوک‌های سفالی وارد است، شکنندگی آن‌هاست. شکنندگی در حین اجرای دیوار و پس از آن؛ مثل زمان اجرای تأسیسات مکانیکی و برقی که دیوار نیاز به مته کاری یا ایجاد شیار دارد.

3- تیغه چینی با بلوک سیمانی

استفاده از بلوک‌های سیمانی در ساخت دیوارها دو جنبه مثبت دارد: در عین حال که سرعت اجرای کار را بالا می‌برد، شکنندگی مانند آنچه که در بلوک های سفالی رخ می‌دهد را ندارد. استفاده از لیکا در ساخت بلوک‌های سیمانی جهت کم شدن وزن بلوک، از دیگر جنبه‌های مثبت این مصالح ساختمانی است. جهت اتصال بلوک‌ها به یکدیگر از ملات ماسه سیمان استفاده می شود.

تیغه‌چینی با بلوک های پیش ساخته گچی

در این روش همانطور که مشخص است، بلوک‌ها از جنس گچ بوده و از گچ ساخته شده‌اند. تفاوت دیوار چینی با استفاده از بلوک های گچی نسبت به روش‌های قبل، استفاده از گچ (بجای ملات ماسه سیمان) برای اتصال بلوک هاست. دیوار چینی با استفاده از بلوک‌های پیش ساخته گچی مزیت‌هایی دارد؛ از جمله:

  • بالا رفتن سرعت انجام کار.
  • قابلیت برش بلوک های پیش ساخته گچی با اَره.
  • وزن سبک و در نتیجه کاهش بار مرده ساختمان.
  • ایجاد سطحی صاف برای گچ کاری و رنگ آمیزی دیوار.

مراحل اجرای تیغه چینی

  1. نقطه شروع و محل اجرای دیوار داخلی را تعیین می‌کنیم. این کار برای پروژه‌های معمولی با استفاده از متر و برای پروژه‌های حساس و بزرگ با استفاده از دوربین تئودولیت صورت می گیرد.
  2. آب پاشی کردن زمین در محل تیغه‌چینی، ریختن ملات در محل آب پاشی شده و صاف کردن ملات. آب پاشی جهت اتصال بهتر و افزایش چسبندگی ملات با محل تیغه چینی انجام می‌شود.
  3. یک آجر در یک سمت و یک آجر دیگر در سمت دیگر محل تیغه قرار می‌دهیم.
  4. این دو آجر را با ریسمان به هم وصل می‌کنیم؛ به این ترتیب، تراز افقی ایجاد کرده‌ایم.
  5. آجرها را با آب خیس کرده (زنجاب می کنیم) و آن ها را در کنار هم می‌چینیم تا به این ترتیب یک رج ایجاد شود.
  6. پس از ایجاد رج اول، تراز بودن سطح عمودی آجر را با تراز لوبیایی چک می‌کنیم.
  7. سایر رج‌ها را نیز به ترتیب گفته شده در بالا اجرا می‌کنیم تا تیغه به سقف برسد.

 

نکات و استاندارد تیغه چینی ساختمان

رعایت نکات زیر باعث می‌شود تا شما استانداردهای تیغه چینی ساختمان راعایت کرده باشید:

  • در زمان اجرای رج اول، ضخامت اولین لایه ملات، باید دو سانتی‌متر باشد (مرحلۀ 2 از مراحل تیغه کشی). زیرا این لایه تمام نیروهای وزنی دیوار را تحمل می‌کند.
  • در اجرای ردیف‌های بعدی، ضخامت ملات در هر رج باید یک سانتی‌متر در نظر گرفته شود.
  • پس از چیدن هر ردیف، جهت اطمینان از تراز بودن کار، از شاقول استفاده شود. شاقول کردن برای ایجاد یک دیوار صاف و بی نقص لازم است.
  • در قسمت‌هایی از ساختمان که لازم است تیغه نازک‌تر باشد، بجای ملات ماسه سیمان، از ملات گچ استفاده شود.
  • در مواردی که از آجر استفاده می‌کنید، آجرها باید کاملاً مرطوب باشند تا به درستی به ملات متصل شود. آجرها را در آب خیس کنید و اجازه دهید تا به حد مرطوب بودن برسند. آجر نباید در حدی خیس باشد که آب از آن چکه کند. در غیر این صورت ملات ممکن است بیش از حد روان شود.
  • در زمان چیدن بلوک یا آجر در هر ردیف به ویژه ردیف اول، پس از قرار دادن آجر یا بلوک، اندکی با دست آن را فشار دهید تا چسبندگی آن با ملات یا چسب بهتر صورت گیرد. ملات‌های اضافی را که از اطراف بیرون می‌زند، با کمک ماله بر طرف کنید.
  • تراز افقی دیوار مهم است. جهت سهولت در تراز کردن افقی، می‌توانید از دو تخته چوبی بلند استفاده کنید. یکی از تخته‌ها را در مجاور یک سر دیوار و دیگری را در طرف مقابل قرار دهید. سپس به اندازه ارتفاع یک آجر، میخ‌هایی به فاصله‌های مشخص و یکسان در امتداد طولی تخته چوبی بکوبید.

 

نکات مهم و استانداردهای تیغه کشی ساختمان

 

شرکت مجری تیغه چینی و استعلام قیمت

عوامل مجهز کننده دیوار در برابر تخریب و زلزله (مثل وال پست و میلگرد بستر) فقط در مورد دیوارهای بیرونی یا بار بر اجرا می‌شود. از این رو، رعایت اصول و استانداردها در ساخت دیوارهای غیر باربر بسیار مهم است. زیرا عدم اجرای حرفه‌ای و اصولی، می‌تواند به راحتی منجر به ایجاد آسیب در دیوارها شود. ترک خوردگی‌هایی که بر روی دیوارهای بسیاری از ساختمان‌های نو ساز ایجاد می‌شود، ناشی از اجرای غیر اصولی است. از طرف دیگر، با توجه به پتانسیل لرزه‌خیزی کشور ما ایران، حساسیت اجرای استاندارد دیوارهای داخلی بیشتر حس می‌شود.

شرکت مهندسی آنلاین سازه پیمان کار و مجری پروژه‌های عمران و ساختمانی، آماده همکاری با کارفرمایان گرامی در زمینه تمامی خدمات ساختمانی از جمله سفت کاری و تیغه چینی است. مهندسان و تیم های طراحی و اجرایی حرفه‌ای ما، با آگاهی از موارد بالا، تمام جوانب لازم برای پیشروی استاندارد پروژه‌ها را در نظر می‌گیرند. جهت مشاوره رایگان امور ساختمانی، استعلام قیمت تیغه چینی و یا درخواست هر نوع خدمات، بر روی دکمه‌های سبز یا آبی رنگ موجود در بالای همین صفحه کلیک کنید و درخواست خود را بیان کنید. امکان ارائه درخواست به صورت آنلاین و تلفنی وجود دارد. پس از آنکه درخواست خود را به صورت آنلاین بیان کردید، با شما تماس خواهیم گرفت. جهت مشاوه تلفنی با شماره 90000011 تماس بگیرید. آنلاین سازه همراه شما تا پله آخر...

 

تیغه چینی چیست؟
شرکت مجری و پیمانکار تیغه چینی سازه های ساختمانی
تیغه چینی با بلوک سیمانی
مراحل تیغه چینی دیوار