اجرای تاسیسات برقی

خدمات قابل ارائه در این سرویس



اجرای تاسیسات برقی و الکتریکی ساختمان و نکات اجرایی

اجرای تاسیسات برقی ساختمان (Electrical installations execution) مکمل کارهای مهندسان سازه و مهندسان تأسیسات مکانیک است و بدون آن، امکان بهره‌برداری از سازه وجود نخواهد داشت. به زبان ساده، تأسیسات الکتریکی ساختمان عبارتست از سیم کشی‌هایی که برای ایجاد جریان الکتریکی و راه اندازی تجهیزات الکتریکی ساختمان لازم است. سیستم‌های روشنایی، تهویه مطبوع، آسانسور، پمپ‌های آب و برق اضطراری ساختمان، مواردی هستند که جز با سیم کشی و اجرای تأسیسات الکتریکی، قابل استفاده نیستند. هرچه طراحی‌ها و اجرا قوی‌تر و اصولی‌تر باشد، استفاده از وسایل بهینه‌تر و در مصرف انرژی صرفه‌جویی خواهد شد. همه این‌ها در نهایت به کاهش هزینه‌های ساکنان ساختمان کمک می‌کند. شرکت آنلاین سازه، مجری تأسیسات برقی ساختمان، با در نظر گرفتن نکات اجرایی در تمامی مراحل، در این مهم شما را یاری خواهد کرد. با ما همراه باشید.

تأسیسات برقی ساختمان چیست؟

تأسیسات برقی ساختمان مجموعه‌ای از تجهیزات الکتریکی است که به منظور تأمین برق ساختمان اجرا می‌شود. راه اندازی تأسیسات برقی ساختمان مستلزم طراحی تأسیسات برقی و اجرای آن می‌باشد. بدون انجام این دو مورد، بهره برداری از یک ساختمان غیر ممکن است. اجرای اصولی و رعایت نکات اجرایی در زمان انجام کار، سبب می‌شود تا حد ممکن در مصرف انرژی صرفه جویی شود. نوع سیم‌کشی بر اساس میزان مصرف انرژی یک سازه ساختمانی انجام می‌شود. به عبارت دیگر، بار الکتریکی که برای یک سازه صنعتی محاسبه می‌شود، نسبت به یک سازه مسکونی متفاوت است. این امر می‌بایست قبل از شروع به کار و در زمان طراحی معماری و  طراحی تأسیسات مکانیکی و برقی در نظر گرفته شود.

بنابراین، در اجرای تأسیسات برقی، باید دو جنبه را در نظر گرفت. اولین مورد مربوط به زیرساخت‌هایی است که باید برای تأمین انرژی الکتریکی و توسعه روند ساخت و ساز نصب شود. مورد دوم مربوط به لوله کشی، سیم کشی، روشنایی و خروجی‌ها است که پس از اتمام ساخت ساختمان در دسترس و قابل مشاهده خواهند بود.

 

تاسیسات برقی ساختمان چیست؟

چنانچه برای اجرای سیستم الکتریکی ساختمان خود به دنبال مجری یا پیمانکار هستید، با ما در شرکت مهندسی آنلاین سازه تماس بگیرید. آنلاین سازه، آماده همکاری با کارفرمایان گرامی است. جهت مشاوره رایگان امور ساختمانی، استعلام قیمت و یا هر درخواستی در زمینه امور ساختمانی، به صورت آنلاین و تلفنی در خدمت شما هستیم. 90000011

در صورتیکه فایل طراحی یا هر فایل تخصصی دیگری دارید، آن را برای ما ارسال کنید. برای این منظور، بر روی دکمه درخواست خدمات که در بالای همین صفحه قرار دارد کلیک کنید و از قسمت بارگذاری فایل، فایل خود را ارسال کنید. هر توضیحات یا درخواست دیگری که دارید نیز در قسمت شرح خدمات درج کنید. پس از بررسی، با شما تماس خواهیم گرفت. برای کارفرمایان عزیزی که اولین بار است از خدمات ما بهره‌مند می‌شوند، آفرهای ویژه در نظر داریم. فرصت را از دست ندهید و با ما تماس بگیرید؛ آنلاین سازه همراه شما تا پله آخر...

برخی از خدمات آنلاین سازه در زمینه اجرای تاسیسات برقی ساختمان

  • ارائه نقشه های طراحی تأسیسات الکتریکی.
  • بررسی نقشه های طراحی تاسیسات آماده شما و اجرای آن.
  • مدیریت پیمان و ارائه برنامه زمان‌بندی جهت اجرای پروژه.
  • مدیریت و کنترل پروژه های اجرایی تأسیسات از صفر تا صد.
  • اصلاح نقشه های تأسیسات ساختمان.
  • تهیه نقشه‌های شاپ کارگاهی.
  • نصب تجهیزات و دستگاه‌های الکتریکی.
  • راه اندازی تجهیزات.

 

پیمانکار و شرکت مجری تاسیسات برقی و الکتریکی

 

وسایل لازم جهت اجرای تأسیسات الکتریکی ساختمان

  • دستگاه شیار زن و بتن کَن برای ایجاد شیار بر روی دیوار، سقف و کف سازه.
  • قیچی کابل بری و سیم بری.
  • لوله خم کن هیدرولیکی و دستی.
  • چسب، سیم چین، سیم لخت کن، فازمتر، انبردست، انواع پیچ گوشتی و چهارسو.
  • کابل شبکه، فنر سیم‌کشی، کلید و پریز، مولتی‌متر، آمپرسنج، ولت‌متر، اهم‌سنج و غیره.

نحوه و مراحل اجرای تاسیسات برقی ساختمان

اجرای تأسیسات برقی طی چهار مرحله صورت می‌گیرد. این چهار مرحله همزمان و به موازات عملیات پایانی بنایی (مثل تیغه چینی و نازک کاری) پیش می‌رود. روند این مراحل به صورت زیر است:

  1. ایجاد شیار بر روی دیوار، سقف یا کف، جهت عبور لوله ها و سیم کشی
  2. نصب کلید و پریز
  3. نصب تجهیزات و روشنایی‌ها

هر یک از این مراحل در ادامه توضیح داده شده است.

1- ایجاد شیار بر روی دیوار

ایجاد شیار بر روی دیوار به منظور ایجاد محلی برای عبور دادن لوله‌های برق و نصب کلید و پریز صورت می‌گیرد. علاوه بر دیوار، بخش هایی از سقف و کف سازه نیز که باید لوله یا لوله خرطومی از آنجا عبور داده شود، شیار زنی می‌شود. پس از عبور دادن لوله‌ها و کارگذاشتن قوطی کلید و پریز، سطح دیوار با گچ و خاک اندود می‌شود. شیارها در محل هایی ایجاد می‌شود که از قبل توسط طراحی تأسیسات برقی، تعیین شده بود. شیارها و کارگذاری قوطی کلید پریزها باید در یک سطح تراز استاندارد انجام شود. شیارهایی که باید بر روی بتن ایجاد شود، با استفاده از بتن کَن ایجاد می‌شود.

2- نصب کلید و پریز، مرحله سوم اجرای تأسیسات الکتریکی

بعد از سنگ کاری و سرامیک کاری، کاشی کاری و نقاشی دیوارها، نوبت به نصب کلید و پریز است. واضح است که دیگر تجهیزات برقی مثل کولر و هود باید پس از نصب کلید و پریز اجرا شوند.

3- مرحله آخر اجرای تاسیسات برقی ساختمان

نصب تجهیزات و روشنایی ها، آخرین مرحله از مراحل اجرا است. طی این مرحله، کارهای زیر انجام می شود.

  • اجرای فیوزهای تابلو برق اصلی مطابق نقشه.
  • وصل کردن برق اصلی.
  • بررسی و تست تمام پریزها با استفاده از دستگاه های تست برق.

تابلو برق شامل یک محفظه است که تجهیزاتی را در خود جای داده است. تجهیزاتی مانند سیم، کابل، کلیدهای قطع و وصل مدار، ترانس جریان، انواع رله ها و کنتاکتور است. وظیفه رله، تعیین جهت فرمان قطع در هنگام ایجاد خطا است. کنتاکتور نیز وسیله قطع و وصل مدار فرمان را بر عهده دارد.

به طورکلی، تابلو برق باید به اندازه کافی مستحکم باشد و کیفیت مناسبی داشته باشد تا تلف شدن انرژی شبکه به حدأقل برسد. قابلیت حمل و نگهداری آسان و مطابقت ظاهر تابلو برق با رنگ و دکوراسیون ساختمان، از دیگر مواردی است که باید مورد توجه باشد.

دو آزمایش یا تست برای بررسی پریزها وجود دارد: 1- تستی که ایمنی سیم کشی پریز را تعیین می‌کند. 2- تستی که برای بررسی و اطمینان از وصل بودن و و جود جریان برق در پریز انجام می‌شود.

همانطور که گفته شد، این بررسی‌ها با استفاده از دستگاه‌های تست برق انجام می‌شود. بر روی این دستگاه‌های ساده، سه چراغ وجود دارد. خطاهای موجود در سیم کشی را می‌توان با خامو روشن شدن این سه چراغ تشخیص داد. اگر فاز و نول پریز جابجا شود یا زمانی نول و سیم اتصال زمین به هم متصل باشند، این دستگاه هشدار می‌دهد.

انواع سیم کشی ساختمان

سیم کشی ساختمان می تواند به دو صورت انجام شود:

  1. سیم کشی روکار
  2. سیم کشی توکار

 

انواع روش های سیم کشی در ساختمان؛ سیم کشی روکار و توکار

1- سیم کشی توکار

 

آنچه که تا به اینجا بیان شد، سیم کشی توکار بود. همانطور که دیدیم، در این روش عبور سیم‌ها و لوله‌ها از زیر دیوار، سقف یا کف انجام می‌شود و دید ندارد. سه روش برای سیم‌کشی توکار وجود دارد:

  1. سیم کشی توکار با جعبه فیوز.
  2. سیم کشی توکار با قوطی کلید و پریز.
  3. سیم کشی با جعبه تقسیم.

سیم‌کشی با جعبه تقسیم یک روش قدیمی است و بیشتر درگذشته کاربرد داشته است. روش سیم کشی توکار با جعبه فیوز، امروزه کاربرد بیشتری دارد. در روش کلید و پریز، قوطی کلید و پریز جایگزین جعبه تقسیم می‌شود. در مسیر لوله‌کشی توکار، در هر نقطه‌ای که چراغ، کلید و پریز به هم متصل می‌شوند، یک جعبه متناسب با مورد کاربرد نصب شود.

2- سیم کشی روکار

 

سیم‌کشی روکار به دلیل آنکه نظم ظاهری کار را کم می‌کند، کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. گاه به دلیل تغییر کاربری یک سازه (مثلاً مسکونی به اداری) که نیاز به پریز بیشتر می‌شود، استفاده از سیم‌کشی روکار اجتناب‌ناپذیر است. البته اگر این تغییرات با بازسازی ساختمان همراه باشد، می‌توان سیم کشی را تو کار انجام داد. سیم‌کشی روکار ممکن است بیشتر در محیط های صنعتی و سوله‌ها اجرا شود. به ویژه اماکن صنعتی که مورد بازسازی قرار می‌گیرند، گاه به علت محدودیت‌ها و گاه به دلایل فنی، ممکن است از سیم کشی روکار استفاده کنند.

نکات اجرای تاسیسات برقی ساختمان

  1. در زمان ایجاد شیار بر روی دیوار، از شیارزن برقی استفاده شود. این کار با دقت انجام شود تا آسیبی به دیوار وارد نشود. در صورتی که شیارزن برقی در دسترس نبود، از تیشه دو سر تیز شده استفاده شود.
  2. در صورتی که از فیوزهای مینیاتوری استفاده می‌کنید، تمامی فیوزها از یک برند یکسان و ممتاز استفاده شود.
  3. پس از آنکه لوله‌ها و لوله‌های خرطومی در محل تعیین شده قرار داده شدند، باید با سیم مفتولی بسته شوند.
  4. محلی که قرار است لوله‌ها از پشت کاشی‌ها عبور کنند را باید شیار زنی کرد. این کار کمک می‌کند تا لوله به کاشی نچسبد.
  5. جهت اتصال سیم های برق به یکدیگر، از ترمینال استفاده شود.
  6. لوله ها با چسب به خوبی به یکدیگر اتصال داده شود.
  7. تست پریزها با فازمتر کافی نیست. زیرا امکان قطع شدن در سیم نول هم وجود دارد.
  8. جعبه‌های تقسیم، کابل‌های زره دار و لوازم لوله کشی به زمین اتصال داده شود.
  9. در صورتیکه خم کردن لوله لازم است، خمش در حدی صورت گیرد که به لوله آسیب نرسد. در مورد لوله‌های با قطر 25 میلیمتر، می توان از لوله خم کن دستی استفاده کرد. برای لوله‌های با قطر بیش از 25 میلیمتر باید از دستگاه خم کن استفاده شود.
  10. لوله‌های برق از سایر لوله‌های تأسیساتی مثل آب و گاز، حدأقل 15 سانتی‌متر فاصله داشته باشد.
  11. فاصله لوله ها از هم یکسان باشد و شعاع خمش لوله ها نیز مشابه باشد.
  12. تابلو برق و آیفون در ارتفاع 1.60 متر نصب شود.
  13. در مسیر هر لوله، بیشتر از چهار خم 90 درجه نداشته باشیم. به عبارت دیگر، حدأکثر میزان خم ها در مسیر هر لوله باید به 360 درجه ختم شود.

قیمت اجرای تاسیسات برقی

نرخ اجرای سیستم الکتریکی یک ساختمان به عوامل متعددی بستگی دارد و برای هر سازه و پروژه متفاوت است. این نرخ به موارد زیر بستگی دارد:

  • وسعت پروژه ساختمانی.
  • میزان پیچیدگی یا سادگی پروژه.
  • نرخ روز لوله، لوله خرطومی، سیم و کابل و سایر تجهیزات لازم برای اجرای کار.
  • محلیت یا منطقه اجرای پروژه.

رعایت استانداردها و اصول در زمان طراحی تأسیسات برقی و مکانیکی و اجرای آن، تضمین کننده ایمنی و سازه، افزایش طول عمر سیستم‌های مکانیکی و الکتریکی، افزایش بهره وری از انرژی و کاهش هزینه هاست. تجربه بالای نیروهای کار و آگاهی و اشراف کامل بر مسائل فنی، لازمه کار است. شرکت مهندسی آنلاین سازه با نیروهای مجرب و متعهد خود، همه این موارد را برای شما فراهم می آورد. مدیریت و کنترل پروژه خود را با خیالی آسوده به ما بسپارید. با ما تماس بگیرید و از خدمات منحصر به فرد ما بهره‌مند شوید. آنلاین سازه همراه شما تا پله آخر.

 

مراحل اجرای تأسیسات برقی و الکتریکی ساختمان
نکات مهم در اجرای تاسیسات برقی و الکتریکی ساختمان
قیمت اجرای تاسیسات برقی ساختمان
نکات اجرایی تاسیسات برقی ساختمان