پیشبینی قیمتها در بازار پر نوسان آهن آلات و فولاد کاری سخت، اما مهم است. این پیشبینی تنها با تجزیه و تحلیل وقایع و روند بازار در روزهای گذشته امکانپذیر میباشد. تحلیل قیمت مقاطع فولادی طی خرداد 1401 برای درک روند قیمتها در تابستانِ پیشِ رو بسیار پراهمیت است. برای تحلیل قیمت مقاطع فولادی بازار ایران، ابتدا روند قیمت جهانی این محصول را مورد بررسی قرار میدهیم. در عین حال، باید بدانیم که قیمت سنگآهن، بیلت، بلوم و مواد اولیه نقش مهمی در تعیین قیمت محصولات و مقاطع فولادی دارند.
در اولین هفته از خرداد ماه سال 1401 قیمت سنگآهن در بورس شانگهای و سنگاپور حالت صعودی به خود گرفت و با قیمت ۱۳۰ دلار معامله شد. این صعود قیمتها در جهان با اعلام اخبار وضع تعرفه بر مقاطع فولادی در زنجیره تأمین هند به وقوع پیوست. از سوی دیگر، موجودی در انبارهای چین نیز کاهش یافت که این امر در افزایش قیمت سنگآهن بسیار مؤثر بود. اما میتوان گفت آن افزایش قیمت، موقتی بود و پس از تغییر روند در بازار و کاهش تقاضا، قیمتها نیز با کاهش روبهرو شد.
در دومین هفته از خرداد ماه 1401 قیمت سنگآهن در بورس سنگاپور به نرخ ۱۳۴ دلار رسید. در این هفته وقوع سیل در برزیل که یکی از تأمینکنندگان اصلی سنگآهن جهان است، باعث افزایش قیمتها در عرصه جهانی شد.
در سومین هفته خرداد، نرخ سنگآهن وارداتی از چین به نرخ ۱۴۳ دلار رسید. این افزایش بیسابقه در قیمتها در پی اعلام یکسری بستههای اقتصادی جدید از سوی دولت چین و اعمال برخی محدودیتها از طرف کشورهای برزیل و هند صورت پذیرفت.
در هفته چهارم خرداد، شمش و سنگآهن بازار جهانی به شدت تحت تأثیر سیاستهای دولت روسیه قرار گرفت. روسها با سیاست عرضه ارزان قیمت سنگآهن، این بازار را در هفته چهارم خرداد تحت تأثیر قرار دادند
بازار داخلی آهن آلات در اردیبهشت ماه سال 1401 در شیب نزولی قرار داشت. قیمت پایه محصولات فولادی در بورس کالا کاهشی بود. این امر منجر به صبر خریداران و عدم خرید شتابزده شد و در ماه اردیبهشت قیمتها در مسیر کاهشی قرار داشت. به عنوان مثال، قیمت ورق گرم فولاد مبارکه از اردیبهشت تا هفته دوم خرداد با کاهشی در حدود ۲۰۰۰ تومانی روبهرو شد. قیمت میلگرد نیز کاهشی بود و به ۵۰۰ تومان رسید. فروشندگان میلگرد نیز برای جلوگیری از ضرر بیشتر، محصولات خود را با تخفیف ارائه کردند.
طی ماهی که گذشت، در بازار آهن آلات ایران نیز همانند بازارهای جهانی شاهد نوسانات زیادی بودیم. این نوسانات تأثیر زیادی بر قیمت مقاطع فولادی در بازار کشورمان گذاشته است. از عوامل مهم افزایش قیمت محصولات فولادی میتوان به جهش ناگهانی نرخ دلار و تأثیر آن در بازار اشاره کرد. بنابراین طی هفته گذشته و اواسط این هفته شاهد جهشی شدید در قیمت پروفیل های فولادی از جمله قیمت تیرآهن و قیمت ورق بودیم. این افزایش قیمتها در حالی است که در ماه اردیبهشت 1401 قیمت مقاطع فولادی در روندی کاهشی قرار داشت. افزایش جهانی قیمت شمش و افزایش نرخ دلار، از مهمترین دلایل رشد قیمتها بودهاند.
در خرداد ماه 1401 شاهد تخفیفهای عجیب و غریب روسها در بازار شمش، اسلب و بیلت بودیم. این تخفیفها گهگاه تا میزان 20 درصد نیز رسیدند که موجب جلب توجه کشورهای همسایه و مخصوصاً ترکیه به بازار روسیه شد. به همین دلیل، بازار صادراتی ایران با مشکل روبهرو گردید که حاصل افزایش رقابت در بازارهای جهانی است. در همین بحبوحه بود که قیمت دلار نیز در بازار کشورمان صعودی گردید و بازار داخلی نیز به دلیل رکود تورمی، با کاهش تقاضا روبهرو شد.
در این شرایط و به دلیل کاهش ارزش پول ملی، دست تولیدکنندگان برای ارائه تخفیفات گسترده و ابراز وجود در بازارهای بینالمللی، باز است. البته این فرصتها نیز با وجود تحریمها با مشکل مواجه شدند. در واقع تنها کشورهایی حاضر به معامله هستند که خودشان تولیدکننده سنگآهن و شمش فولادی به شمار میروند.
عوامل گوناگونی بر روی قیمت مقاطع فولادی و انواع پروفیل تأثیر میگذارند. قیمت دلار و طلا، وضعیت عرضه و تقاضای بازار و قیمت جهانی شمش فولادی از عوامل اصلی در این زمینه هستند. در حال حاضر بازار روند افزایشی به خود گرفته که رشد قیمت دلار مهمترین عامل آن بوده است. البته نرخ دلار تنها عامل نیست و گرمتر شدن وضعیت آبوهوا و قیمت جهانی آهن آلات نیز بسیار مؤثر هستند.
با توجه به گرم شدن آبوهوا و افزایش ساختوسازها، بازار فولاد و آهن نیز با افزایش تقاضا روبهرو خواهد شد. به همین دلیل، به احتمال زیاد در ماه آینده شاهد افزایش قیمت قوطی، پروفیل و مقاطع فولادی خواهیم بود. این پیشبینی با توجه به روند بازار در سالهای گذشته انجام شده است و با توجه به رکود موجود، احتمال دارد روند بازار حالت معکوس به خود بگیرد. سرنوشت قیمت دلار و تحریمها، عوامل اساسی در این زمینه هستند.
در حال حاضر بازار مقاطع فولادی با سردرگمی روبهرو است و با قاطعیت نمیتوان درباره آینده و روزهای آتی نظر داد. در روزهای آخر خرداد با افزایش ناگهانی قیمتها در پی افزایش نرخ دلار بودیم، اما در روزهای اخیر ترمز قیمتها تا حدی کشیده شده است. بنابراین میتوان گفت اگر بازار دلار در ماههای آینده به ثبات برسد و شاهد افزایش نرخ ارز نباشیم، قیمت مقاطع فولادی نیز با ثبات روبهرو خواهد شد.
قیمت جهانی شمش نیز در این زمینه بسیار مهم میباشد و میزان تولید کشورهای مهم در این عرصه، حیاتی است. تجار بازار مقاطع فولادی در حال حاضر با احتیاط عمل مینمایند. آنها در این شرایط تنها به اندازه نیاز خرید میکنند و از حرکتهای شتابزده دوری مینمایند. این رفتار بیشتر به دلیل پیشبینیناپذیر بودن بازار و نوسانات ریز و درشت است. قیمتهای ارائهشده در بورس کال نیز در این رابطه بسیار اهمیت دارد. البته بورس کالا برخلاف انتظارات همیشه، با تأخیر عمل کرده است و تا حد زیادی با کاهش قیمتهای جهانی هماهنگ نیست.
در این شرایط آشفته بهتر است نسبت به نیاز خود دست به خرید زد و از اقدامات احساسی پرهیز شود. قیمت مقاطع فولادی در بازار ایران یک معادله چند مجهولی شده است. از یک سو نرخ دلار، بالا و پایین میشود. از سوی دیگر بازارهای جهانی دستخوش نوسان هستند و از دیگر سو، میزان عرضه و تقاضای داخلی نیز پیشبینیناپذیر شده است. به هر حال باید منتظر روزهای آتی نشست تا ببینیم بازار مقاطع فولادی با ثبات روبهرو خواهد شد یا نوسانات ادامه خواهد داشت.
سحر کوه فر
لیسانس زمینشناسی کاربردی، ارشد پترولوژی، سئوکار، نویسنده محتوای وبسایت؛ دارای مقالات تخصصی کنفرانسی و علمی - پژوهشی در زمینۀ زئولیت. علاقهمند به سنگها، فلزات، نفت و گاز و ژنز آنها در زمین و روشهای اکتشاف آنها؛ حامی زمین و محیط زیست...