جدول وزن آرماتورهای بستر را در تصویر زیر ملاحظه میکنید. وزن بر حسب گرم (g) و سایز بر حسب سانتیمتر (cm) است. منظور از سایز، فاصله عرضی دو آرماتور آجدار است که میتواند 5.5، 11 و یا 15 سانتیمتر باشد. اندازه طولی این محصول نیز ثابت و 3 متر است. وزن گیره و قلاب به ترتیب 50 و 60 گرم است.
دو روش برای محاسبه وزن آرماتورهای بستر وجود دارد:
- روش قدیمی
- روش جدید
این دو روش هم برای آرماتورهای فولادی گالوانیزه و هم برای انواع فولادی گالوانیزه نشده قابل استفاده است. یکی از این روشها به عنوان روش قدیمی محاسبه وزن میلگرد بستر و دیگری به عنوان روش جدید آن، شناخته میشود. طبق اظهارت کارشناسان و مهندسان، روش جدید از دقت بالاتری برخوردار است. البته روش قدیمی هم بسیار مورد توجه بوده و هنوز هم استفاده میشود. در هر دو روش، لازم است ابتدا وزن میلگردهای آجدار و ساده به کار رفته در میلگرد بستر، به صورت جداگانه محاسبه گردیده و سپس با هم جمع شوند. نحوه محاسبه وزن این مقاطع با هر یک از روشها، در ادامه شرح داده شده است.
1- روش قدیمی محاسبه وزن میلگرد بستر
شیوه قدیمی که جهت محاسبه وزن (جرم) آرماتورهای بستر مورد استفاده قرار میگیرد، بر پایه حجم و وزن مخصوص میلگرد قرار دارد. به این صورت که ابتدا حجم میلگرد را محاسبه میکنیم و آن را در چگالی (وزن مخصوص) ضرب کرده تا وزن نهایی آرماتور بستر به دست آید. مطابق با شکل استوانهای میلگردها، حجمشان از ضرب سطح مقطع (شعاع × شعاع × ۳.۱۴) در طول به دست میآید. وزن مخصوص یا چگالی میلگردهای بستر گالوانیزه هم در این روش، همان چگالی فولاد یعنی ۷.۸۶ گرم بر سانتیمتر مکعب است. جهت محاسبه وزن کلی هر شاخه میلگرد بستر، باید وزن آرماتورهای آجدار کناری و میلگرد ساده میانی با استفاده از فرمول محاسبه و با هم جمع شوند. فرمول قدیمی به صورت زیر است.
وزن آرماتور بستر (کیلوگرم) =
شعاع میلگرد (میلیمتر)×شعاع میلگرد (میلیمتر) × ۳.۱۴ × ۷.۸۶ (گرم بر سانتی متر مکعب) ×طول (متر) / ۱۰۰۰
با جایگذاری تمامی آیتمهای فرمول به صورت دقیق، وزن بر مبنای کیلوگرم محاسبه خواهد شد. برای مثال، محاسبه وزن یک شاخه میلگرد بستر که از دو شاخه آرماتور آجدار ۶ میل با طول ۱۲ متر و ۲۰ متر میلگرد ساده ۶ میل در بخش میانی تولید شده، به شکل زیر انجام میگیرد:
=وزن هر شاخه آرماتور آجدار کناری 3 × 3 × 3.14 × 7.86 × 12/1000= 2.66Kg
=وزن میلگرد ساده مورد استفاده در بخش میانی3 × 3 × 3.14 × 7.86 × 20/1000= 4.44Kg
=وزن آرماتور بستر2 × (2.66) + 4.44= 9.76Kg
به این ترتیب، وزن هر شاخه میلگرد بستر با ابعاد مذکور، ۹.۷۶ کیلوگرم خواهد بود. بنابراین بسته به تعداد شاخهها، میتوان وزن مجموع آرماتورهای بستر خریداری شده را محاسبه نمود.
2- محاسبه به روش جدید
روش قدیمی که در بالا بیان شد، به دلیل پیچیدگی منسوخ شده و کمتر استفاده میشود. در محاسبه وزن میلگردهای بستر به روش جدید، فقط از سایز میلگرد استفاده میگردد. در این شیوه، بر اساس استاندارد ISO 3132 سازمان استاندارد ایران عمل میشود. روش جدید، وزن را با دقت بالا و خطای کم محاسبه میکند. علاوه بر این، به دادههای کمتری نیاز است و اطلاع از سایز میلگرد، برای محاسبه وزن کافی است. البته این روش وزن هر متر میلگرد را تعیین میکند. بنابراین جهت به دست آوردن وزن آرماتور با طول معین، لازم است عدد به دست آمده در طول ضرب شود. فرمول روش جدید، به صورت زیر است:
وزن هر متر میلگرد (کیلوگرم) = سایز میلگرد (میلیمتر) × سایز میلگرد (میلیمتر) / ۱۶۲
برای آشنایی بیشتر با روش جدید محاسبه وزن، وزن آرماتور بستر مثال قبل (دو شاخه میلگرد آجدار ۶ کناری ۱۲ متری و ۲۰ متر میلگرد ساده ۶ میانی) را با استفاده از این فرمول محاسبه خواهیم کرد. در این روش هم ابتدا باید جرم میلگردهای آجدار کناری و میلگرد ساده میانی به دست آمده و سپس با هم جمع شوند.
=وزن هر شاخه میلگرد آجدار کناری (۱۲ متری) (6×6 /162)×12= 2.66Kg
=وزن میلگرد ساده مورد استفاده در بخش میانی(6×6 /162)×20= 4.44Kg
=وزن آرماتور بستر 2×(2.66)+4.44= 9.76Kg
با استفاده از روش جدید هم عدد ۹.۷۶ کیلوگرم به دست میآمد که مشابه وزنی است که با روش قدیمی محاسبه کردیم.