عناصر مورد استفاده در ترکیب شیمیایی و همچنین ریزساختارها، عوامل اصلی تعیین خواص و ویژگیهای تمامی فولادها محسوب میشوند. هر یک از این دو عامل در ادامه توضیح داده شده است.
الف- عناصر شیمیایی فولادهای فاز پیچیده
نوع عناصر موجود در ساخت هر ماده ای، تأثیر اصلی را در تعیین ویژگیهای کلی آن دارد. نوعِ عناصر مورد استفاده در ساخت فولاد چند فازی شباهت زیادی به فولاد تریپ دارد. آنچه که موجب تفاوت بین این دو می شود، وجود عناصری مانند نیوبیوم (Nb) تیتانیوم (Ti) و وانادیم (V) است. این عناصر در فولادهای CP وجود دارد اما تریپ فاقد آن هاست. Nb، Ti و V موجب تقویت فولادهای چند فازی میگردد. منگنز، کربن، سیلیسیم، فسفر و گوگرد نیز از دیگر عناصر موجود در ترکیب شیمیایی فولادهای پیچیده هستند. در این میان، منگنز و سیلیسیم با درصد بیشتری نسبت به دیگر عناصر مورد استفاده قرار میگیرند.
عناصر خاص موجود در ترکیب فولادهای فاز پیچیده (نیوبیوم، تیتانیوم و وانادیم) با درصد پایینتری از عناصر کروم (Cr)، مولیبدن (Mo) و آلومینیوم (Al) به کار گرفته میشوند. تغییر نوع و درصد هر یک از عناصر مذکور در ریزساختار فولادهای چند فازی، موجب تفاوت در خواص و ویژگیهای آنها میگردد.
ب- ریز ساختار فولادهای CP
فولاد CP دارای چند فاز نرم و سخت میباشد. این دو فاز، انعطاف پذیری و استحکام بالا را به صورت همزمان در این آلیاژ ایجاد میکند.
بینیت و فریت فاز نرم را تشکیل میدهند و درصد عمده ترکیب را شامل میشوند. وجود مقدار قابل توجهی از بینیت و فریت در ریزساختار فولادهای فاز پیچیده، منجر به افزایش انعطاف پذیری و شکل پذیری مناسب آنها گردیده است.
مارتنزیت، آستنیت باقی مانده و گاها پرلیت، فاز سخت فولادهای چند فازی را تشکیل میدهند. میزان فاز سخت در ترکیب این نوع فولاد، چه به لحاظ درصدی و چه به لحاظ حجمی، کمتر است. میتوان گفت که فاز سخت در ماتریسی از بینیت و فریت پراکنده شده است. در آلیاژهای فولادی، فاز سخت خواصی مانند استحکام و مقاومت بالا را موجب میشود. در حالت کلی،
- فریت: ۵۰ تا ۶۰ درصد.
- بینیت: ۲۵ تا ۴۰ درصد.
- آستنیت باقی مانده: ۵ تا ۱۵ درصد
- مارتنزیت و پرلیت درصد جزئي از ترکیب فولادهای چند فازی را تشکیل میدهند.
با تغییر در حجم و درصد هر یک از فازهای نرم یا سخت، خواص و ویژگیهای کلی فولاد تغییر پیدا میکند. برای مثال در صورت افزایش حجم فاز نرم، انعطاف پذیری و شکل پذیری افزایش مییابد. با بالا بردن درصد حجمی فاز سخت، استحکام و مقاومت بهبود مییابد. با توجه به این موضوع، امکان کنترل خواص و ویژگیهای فولاد پیچیده از طریق کنترل فازهای نرم و سخت وجود دارد. این موضوع به ویژه برای ساخت فولاد مورد نیاز جهت استفاده در صنعت خودروسازی و تولید قطعات این حوزه، اهمیت زیادی دارد.