لنگر خمشی، دلیل اصلی استفاده از آرماتورهای تقویتی با عنوان آرماتور خمشی در سازههای بتنی است. هنگامی که عضوی مانند شکل زیر روی دهانهای قرار گیرد، بارهای وارده بر آن با ساز و کار کششی و فشاری از روی دهانه به سمت تکیه گاه منتقل خواهند شد. به این ترتیب، پدیده خمش ایجاد میشود. این پدیده نقش قابل توجهی در باربری اعضای سازه دارد. با توجه به این که خمش در چه جهتی باشد، لنگر خمشی متفاوتی ایجاد خواهد شد. به طور معمول، در اکثر اعضای سازههای بتنی بهخصوص اعضای افقی، خمش به سمت پایین اتفاق میافتد. در نتیجه، لنگر خمشی مثبت ایجاد میشود. میلگرد آجداری که در این بخش تعبیه شده و لنگر این قسمت را تحمل میکند، میلگرد خمشی مثبت نام میگیرد.
زمانی که خمش به سمت پایین باشد، قسمتهای بالایی عضو بتنی با فشار همراه میشود. قسمتهای پایینی نیز درگیر کشش خواهند شد. در این میان، سطح باریکی هم وجود دارد که مرز بین قسمت بالایی و پایینی است. به این سطح باریک، نه نیروی کششی وارد میشود، نه نیروی فشارشی. از این رو، به آن تار خنثی میگویند. تار خنثی نقش مهمی در تعاریف و دسته بندی لنگرهای خمشی دارد.
موضوع مهم در هنگام رخ دادن پدیده خمش و ایجاد لنگر خمشی، محافظت از هر دو بخش تحت فشار و کشش میباشد. معمولا امکان ترک خوردگی و آسیب بخش تحت کشش بیشتر است. بنابراین از میلگردهایی خمشی در این قسمتها استفاده میگردد تا با افزایش استحکام، از ترک خوردگی آنها جلوگیری کنند. این میلگردها همواره در قسمتی که تحت کشش باشد، قرار میگیرند. در صورتی که این بخش پایین تر از تار خنثی باشد، میلگرد خمشی مثبت و در صورتی که بالاتر از تار خنثی باشد، نوع منفی آن کاربرد خواهد داشت.
لنگر خمشی مثبت و منفی
لنگرهای خمشی به دو دسته تقسیم میشوند:
- لنگر خمشی مثبت
- لنگر خمشی منفی
دسته بندی این لنگرها بر اساس نیروی وارده بر عضو و شکل خمش انجام میگیرد. زمانی که بر اساس اعمال نیرو، قسمت بالای تار خنثی در عضوی مانند تیر دچار فشار گردیده و قسمت پایین تار خنثی تحت کشش قرار گیرد، لنگر خمشی مثبت ایجاد خواهد شد. این نوع لنگر خمشی در لاتین sagging bending نامیده شده و دارای شکلی با برآمدگی رو به پایین است. برای درک بهتر، میتوان گفت شکلی شبیه به فنجان ایجاد میشود.
اما گاهی اوقات نیروهای وارده بر عضو بتنی به گونهای است که خمش رو به بالا را در پی دارد. در این موارد، قسمتهای زیر تار خنثی تحت فشار و قسمتهای بالای آن تحت کشش قرار میگیرند. به این ترتیب، لنگر خمشی منفی ایجاد میشود که در لاتین Hogging bending نام دارد. این نوع لنگر خمشی دارای برآمدگی رو به بالا بوده و شکلی شبیه به کوهان دارد.
رایجترین موارد ایجاد لنگر خمشی منفی و در نتیجه استفاده از میلگرد خمشی منفی، تیرهای یکسره و طره هستند که در قسمتهای پایین تار خنثی فشار و در بخشهای بالایی آن کشش ایجاد میکنند.