در کوئنچ کردن، خنک کردن سریع مواد، در محیط های مختلفی انجام میشود. برخی از این محیط های خاموش کننده که معمولاً مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:
- کاستیک (Caustic)
- روغن (Oil)
- نمک مذاب (Molten salt)
- گاز (Gas)
اینکه از کدام محیط خاموش کننده استفاده شود، به کاربردی که فلز در آینده خواهد داشت، بستگی دارد. زیرا در هر روش، خواص خاصی در ماده ایجاد میکند. گاهی اوقات برای اطفا، از چند روش استفاده میشود. به عنوان مثال، گاه طی یک مرحله فلز در هوا خنک میشود و سپس در حمام آب فرو برده میشود تا فرآیند کوئنچینگ کامل شود. خنک شدن بسیار سریع از تشکیل ساختارهای کریستالی جلوگیری میکند و سبب ایجاد فلز بی شکل (amorphous metal) یا شیشه متالیک (metallic glass) میگردد. هرچه سرعت اطفا یا خاموش شدن کندتر باشد، نیروهای ترمودینامیکی در مدت زمان طولانیتر ریز ساختار ماده را تغییر دهند. چنین حالتی که در برخی موارد مطلوب است. در نهایت این به متالوژیست بستگی دارد که تصمیم بگیرد کدام پارامترها هنگام خاموش کردن مناسب هستند تا اطمینان حاصل شود که محصول نهایی با مشخصات مورد نظر مطابقت دارد.
1- کاستیک ها
کاستیک ها (Caustics) این گروه از اطفا کنندهها شامل آب، آب نمک و سود سوزآور است. ویژگی کاستیکها این است که گرما را از اجزای فلزی به سرعت دفع میکند. بنابراین، شدیدترین حالت کوئنچ کردن در مقطع فلزی ایجاد میشود. به همین دلیل، در مواردی که حداکثر سختی در فلز مورد نیاز است، کاستیک ها کارآمدترین نتایج را دارند. با این حال، تغییر شدید دما ممکن است منجر به شکنندگی، ترک خوردن و تاب برداشتن در مقطع فلزی شود. حتی اگر عملیات حرارتی به درستی انجام شود. به عنوان مثال، استفاده از آب به عنوان یک ماده خاموش کننده، ممکن است در هنگام سرد شدن باعث ایجاد تاب در مواد شود. بنابراین، کنترل محیط کار، در به حدأقل رساندن خطر آسیب به مواد بسیار مهم است.
2- کوئنچ در روغن
در شرایطی که افزایش شکل پذیری و کارایی بر میزان سختی مواد ارجحیت دارد، اغلب از روغنها به عنوان محیط خاموش کننده استفاده میشود. در هنگام کوئنچ، روغنها اکسید شده و لجن تشکیل میدهند. در نتیجه سرعت خاموش شدن و کارایی کلی فرآیند کاهش مییابد. با این حال، روغن یکی از محبوبترین مواد خاموش کننده است. زیرا علاوه بر اینکه سرعت مناسبی در کاهش دمای فلزات دارد، احتمال ترک خوردن و تاب برداشتن را نیز به حداقل میرساند. ترکیب شیمیایی روغن را میتوان به صورت سفارشی فرموله کرد تا سرعت خنک شدن را متناسب با نتیجه نهایی مطلوب تنظیم کند.
3- کوئنچ کردن در نمک مذاب
کوئنچینگ در نمک مذاب، خطر ترک خوردگی و اعوجاج را کاهش میدهد. زیرا سرعت خنک شدن در نمک مذاب نسبت به روغنها و محلولهای سود سوز آور، کمتر است. همانند روغنها، نمک مذاب را نیز میتوان با ترکیبات مختلف، برای تنظیم سرعت خنک سازی فرموله کرد و به این ترتیب، تطبیق پذیری و کنترل را به فرآیند اضافه کرد.
4- کوئنچ در گاز
استفاده از گاز به عنوان یک محیط خاموش کننده برای کاربردهایی مناسب است که در آن، سختی فلز باید با حداقل خطر ترک خوردگی و اعوجاج حاصل شود. طی این روش، اجزای فلزی در خلاء مهر و موم شده قرار میگیرند. اپراتورها میتوانند با تنظیم سرعت و فشار گازهای موجود در محفظه، سرعت خنک شدن فرآیند کوئنچ کردن را تنظیم کنند. هوا، گاز نیتروژن، هلیوم و آرگون از جمله گازهای رایجی هستند که به عنوان محیط خاموش کننده مورد استفاده قرار می گیرند. ابزارهای فولادی آلیاژ بالا و توربینهای موتور جت، نمونههایی هستند که معمولاً با گاز کوئنچ میشوند.