طراحی معماری

خدمات قابل ارائه در این سرویس



طراحی معماری ساختمان در فاز صفر، یک و دو طراحي

طراحی معماری به عملکرد یک معمار جهت برنامه ریزی، طراحی فرم یا ظاهر سازه و فضا سازی اشاره دارد. این عنوان به طور کلی، طراحی و برنامه‌ریزی شهری تا طراحی ساختمان را در بر می‌گیرد. این کار طی سه مرحله انجام می‌شود: طراحی فاز صفر معماری، طراحی فاز یک و طراحي فاز دو. فرم و کانسپت از مقوله‌های اساسی در معماری محسوب می‌شوند. انواع روش‌های طراحي معماري نیز شامل دو روش طراحی فرم‌گرا و طراحی عمل‌گرا است. طی این فرایندها، مهندس معمار مجموعه‌ای از دستورالعمل‌ها، الگوها و مدل‌ها را بررسی کرده، اجرا می‌کند و در نهایت به یک طرح کلی می‌رسد. طرح کلی و نهایی توسط مشتری و کارفرما تعیین می‌شود. اما به دلیل محدودیت‌هایی که ممکن است به لحاظ اقتصادی، فنی، شهرداری، ماهیت پروژه و غیره وجود داشته باشد، احتمال ایجاد تغییرات در برخی از عناصر طرح وجود دارد. بنابراین، ممکن است طراح در رسیدن به توافق با مشتری، چندین استراتژی ارائه دهد.

شرکت مهندسی آنلاین سازه پیمانکار و مجری انواع طراحی معماری ساختمان‌های مسکونی، ویلایی، اداری و غیره به صورت فنی و بکارگیری شیوه‌های نوین، آماده همکاری با کارفرمایان گرامی است. توانایی تبدیل ایده به فرم، که از حساس‌ترین و پر چالش‌ترین بخش‌ها در فرایند طراحي معماري است، تخصص ماست. طراحی پروژه خود را با خیالی آسوده به ما بسپارید. آنلاین سازه همراه شما تا پله آخر...

خدمات شرکت آنلاین سازه در زمینه طراحی معماری

  1. مشاوره در مسیر تهیه طرح مورد نظر کارفرما
  2. انجام مطالعات امکان سنجی و ارزیابی گزینه‌ها
  3. تهیه خلاصه‌ای از طرح پروژه
  4. آماده‌سازی طرح مفهومی
  5. آماده‌سازی طرح دقیق
  6. مشاوره در مورد طراحی‌های معماری که دچار عیب یا نقص هستند.

ارزیابی و امکان‌سنجی (Feasibility study) طرح، با مشاوره و نظرسنجی انجام می‌شود. سپس، بر اساس ارزیابی‌های انجام شده، خلاصه‌ای جامع تهیه می‌شود. طی این مسیر، گزارشی از نتیجه مطالعات منطقه‌ای، ارزیابی هزینه‌های ضمنی و استراتژی‌هایی برای توسعه طرح ارائه می‌گردد. متخصص معمار آنلاین سازه مستقیماً در این فرایند شرکت می‌کند. ارائه طرح‌های خلاقانه، هدف و تخصص ماست. کانسپت اولیه به صورت سه بعدی به کارفرما ارائه خواهد شد. در این کانسپت سلیقه و نیاز کارفرما و همچنین مقررات شهرداری و دیگر نهادهای مربوطه در نظر گرفته شده است. پس از تأیید کانسپت اولیه از سوی کارفرما، کارهای طراحی اصلی و جزئیات پلان آغاز می‌گردد.

اگر درخواستی در زمینه انواع خدمات تخصصی ساختمان دارید، از طریق دکمه سبز رنگی که در بالای همین صفحه قرار دارد، درخواست خود را شرح دهید. در صورتی که فایل طراحی خاصی دارید (اعم از طراحی نما، طراحی داخلی، طراحی لنداسکیپ و غیره) می‌توانید آن را در همان صفحه برای ما ضمیمه کنید. پس از بررسی فایل و شرح خدمات درخواستی شما، با شما تماس خواهیم گرفت. جهت سفارش طراحی، دریافت دریافت فاکتور و کسب اطلاعات بیشتر، با ما تماس بگیرید: 66396090 - 021. از مشاوره رایگان امور ساختمانی متخصصان ما بی بهره نمانید.

خدمات شرکت مهندسی آنلاین سازه در زمینه طراحی معماری

طراحی معماری ساختمان چیست؟

اصطلاح معمار قرن‌هاست که مورد استفاده قرار دارد. اما معماری به عنوان حرفه‌ای که امروزه می‌شناسیم، یک مفهوم نسبتاً مدرن است که از اواسط قرن شانزدهم معنای امروزی را به خود گرفت و آن را وام دار معماری فرانسوی، ایتالیایی و یونانی است.

طراحي معماري ساختمان (به انگلیسی: Architectural design of the building) تلفیقی از زیبایی‌شناسی و هنر با علم و مهندسی است که با در نظر گرفتن ارزش‌های خاصی، کالبد یک ساختمان را خلق می‌کند. معماران از مفاهیم مربوط به فضا برای حل مسائل و شکل دادن به طرح‌ها استفاده می‌کنند. معماری ساختمان، هنر و دانش توسعه یک طرح خوب و مهارت به ثمر رساندن آن طرح در قالب یک ساختمان واقعی است. این فرایند شامل برنامه‌ریزی، طراحی و ساخت است. طراحی معماری ساختمان شامل سبک ساخت و کالبد ساختمان، روش ساخت و عملکرد معمار می‌باشد. مهارت و تجربه مهندس معمار، منجر به خلق سازه‌هایی با طرح‌های چشم نواز و منحصر به فرد خواهد شد.

انواع روش‌ها

دو روش کلی برای طراحی معماری وجود دارد که هر کدام بناهای خاصی را شامل می‌شود.

  1. روش طراحی فرم‌گرا: این روش جهت طراحی بنای سینماها، تئاتر، موزه، فرهنگسراها و تا حدودی بناهای مذهبی کاربرد دارد.
  2. روش طراحی عملگرا: جهت طراحی ساختمان‌های مسکونی، برج‌ها و بیمارستان‌ها می‌توان از این روش استفاده کرد.

مراحل طراحی معماری ساختمان

پروژه‌های ساختمانی به طور کلی یک روند ثابت و خاصی را در مسیر ساخت و ساز طی می‌کنند. طراحی معماری ساختمان یکی از آن‌هاست که مراحل زیر را در بر می‌گیرد:

  1. تهیه گزارش مختصر و تعیین استراتژی کار
  2. طراحی مفهوم / طرح کلی
  3. طراحی فنی
  4. مشاوره و بررسی جهت دریافت تأییدیه از سازمان‌های مربوطه
  5. ساخت و ساز

تهیه گزارش مختصر و بعد از آن تعیین یک استراتژی مناسب برای هر پروژه، مستلزم جمع‌آوری یک سری اطلاعات است. اطلاعاتی نظیر شرایط پروژۀ مورد نظر و وضعیت آن نسبت به سایر پروژه‌ها، آگاهی از شرایط آب و هوایی و غیره. هرقدر این طلاعات جمع آوری شده کامل‌تر باشد، مراحل بعدی بهتر پیش خواهد رفت.

طراحی مفهومی به جنبه‌های معنایی معماری اشاره دارد و یکی از خلاقانه‌ترین مراحل طراحی معماری یک سازه است. قبل از آن لازم است کارهای مربوط به برنامه‌ریزی و توجیه اقتصادی طرح، مطالعات مختصر و امکان سنجی طرح انجام شود.

طراحی فنی ساختمان شامل تهیه پلان، مقاطع، شبیه‌سازی‌ها و تصاویر سه بعدی، فرم و بافت کلی پروژه و طرح‌های دقیق آن، آرایش‌های فضایی، نما، نمای کلی و تعیین نوع و مقدار حدودی مصالح ساختمانی است. طراحی فنی سازه، یک دید کلی از میزان هزینه‌ها و ظاهر و ساختار کلی سازه ساختمان ارائه می‌دهد. سپس مشاوره و بررسی‌های لازم جهت دریافت تأییدیه از شهرداری و گذراندن مراحل قانونی انجام خواهد گرفت. پس از تصویب طرح، اجازه ساخت و ساز بر اساس طراحی معماری صورت گرفته صادر خواهد شد.

فازهای مختلف در طراحی‌های معماری

فرایند طراحی معماری ساختمان شامل سه مرحله است که در اصطلاح با عنوان فاز شناخته می‌شود:

  1. فاز صفر: بررسی‌های زمین‌شناختی شامل آزمایش خاک، بررسی گسل‌ها، میزان استحکام زمین و قدرت تحمل زمین برای ایجاد یک بنا.
  2. فاز یک: طراحی اولیه پلان‌ها، نماها و ترسیم مقاطع با توجه به نیاز و سلیقه کارفرما و همچنین با توجه به نیاز و الزامات پروژه.
  3. فاز دو: ارائه نقشه های طراحی شدۀ نهایی با جزئیات.

به ثمر رسیدن طرح معماری یک سازه، به تصویب این فازها مربوط می‌شود. در ادامه، هر یک از فازهای مذکور شرح داده شده است.

1- فاز صفر طراحی معماری ساختمان

همانطور که گفته شد، فاز یک مربوط به بررسی‌های زمین‌شناختی است که تحت عنوان ژئوتکنیک یاد می‌شود. ژئوتکنیک، محیط مکانیکی زمین‌شناسی و عملکرد مکان ساخت پروژه را تعیین می‌کند. در بررسی‌های ژئوتکنیک، با بررسی خاک و گسل‌های منطقه، میزان استحکام و مقاومت زمین برای ساخت یک سازه تعیین می‌شود. در مورد پروژه‌های بزرگ، ممکن است آزمایش‌های مکانیک سنگ هم لازم شود و اصولی‌تر است که بررسی‌های زیست محیطی نیز انجام شود. ضوابط و شرایط اولیه جهت طراحی و ساخت بر اساس نتایج حاصل از بررسی‌های ژئوتکنیک و تلفیق آن با قوانین موجود، ضوابط فنی و همچنین نیازهای مورد نظر کارفرما نیز انجام می‌گیرد.

2- طراحی فاز یک معماری

در فاز یک، بر اساس اطلاعاتی که طی مرحلۀ قبل یعنی فاز صفر به دست آمده بود، طراحي معماري صورت می‌گیرد. طی این مرحله، نقشه‌های اولیه تهیه می‌شود. نقشه‌های اولیه فاز یک شامل پلان‌ها و مقاطع طراحی معماری، ترسیم مقاطع و غیره می‌باشد. همه طرح‌هایی که در این مرحله تولید می‌شود، می‌بایست با کارفرما به اشتراک گذاشته شود تا نظر او نیز در صورت امکان، در طرح‌ها پیاده‌سازی شده و تغییرات لازم اعمال شود. طرحی که نتیجۀ کار طراح و کارفرما است، برای دریافت مجوز به سازمان‌های مربوطه ارجاع داده می‌شود. در صورت تصویب طرح، مرحلۀ بعد یا فاز سوم آغاز خواهد شد.

اگر طرح تأیید نشود، لازم است اصلاحات لازم صورت گیرد و مجدداً جهت تأیید به مرکز یا مراکز مربوطه ارسال شود. به طور کلی، دقت لازم در این مرحله کمک می‌کند تا از دوباره کاری‌هایی که ممکن است به دلیل وجود خطا در مرحلۀ بعد رخ دهد، پیشگیری شود.

3- طراحی فاز دو معماری

نقشه‌های فاز دو معماری شامل مشخصات، نوع مصالح ساختمانی مورد کاربرد و جزئیات اجرایی پروژه است. این نقشه توسط مهندس معمار و معمولاً در مقیاس یک پنجاهم یا یک صدم طراحی و تهیه می‌شود.

تمامی نقشه‌های معماری، نقشه‌های سازه و نقشه‌های تأسیسات طراحی شده که در فاز یک انجام شده بود، در این مرحله مورد بررسی قرار می‌گیرد. همفکری مهندس معماری، سازه و تأسیسات سبب انسجام، هماهنگی و افزایش کیفیت نقشه‌ها خواهد شد. تغییرات لازم اعمال می‌شود و دقت نقشه‌ها بالاتر می‌رود. تغییرات و پلان نهایی پروژه می‌بایست مطابق با آخرین مقررات ملی ساختمان اجرا شده و به پیمانکار ارائه شود. مطابقت نقشه‌های فاز دو معماری با نقشه‌های سازه (طراحی سازه) و نقشه‌های تأسیسات (طراحی تأسیسات مکانیکی و برقی) از الزامات فاز دو معماری است.

فرم در معماری

فرم یکی از مقوله‌های اساسی در معماری است که به جنبه‌های صوری اشاره دارد. آنچه را که معمار می‌خواهد در آفرینش فضا ابراز کند، در قالب فرم ارائه می‌دهد. همانند یک نقاشی که زایده افکار و احساسات طراح است. فرم همراه با فضا، واقعیت معماری را تشکیل می‌دهد. وقتی که فضا به واسطۀ عناصر تشکیل دهندۀ فرم، حبس شده، محصور می‌شوند، شکل می‌گیرند و در نهایت سازماندهی می‌شوند، معماری به وجود می‌آید. به طور کلی، تبدیل ایده به فرم بسیار مهم است و هر قدر توانایی متخصص طراحی معماری در این زمینه بیشتر باشد، نتیجه کار ایده‌آل‌تر خواهد شد. ایده را می‌توان تصاویر ذهنی دانست که با اندیشیدن، تکامل و یا از طریق مشاهدات و تجزیه و تحلیل‌های ذهن خلق می‌شود.

کانسپت

کانسپت در لغت به معنای مفهوم، تصور کلی و فکر است. به ایده‌هایی که باعث می‌شوند عناصر مختلف در یکجا گردآوری شوند، کانسپت (concept) می‌گویند. این عناصر مختلف می‌تواند تفکرات، تصورات و مشاهدات باشند. در دنیای معماری مفهومی یا همان conceptual architecture، می‌توان همه چیز را تقریباً پیاده سازی کرد. مفاهیم به ما این امکان را می‌دهند که مرزها، زیرساخت‌ها، طرح‌های اصلی، فضاهای فردی و جزئیات را بدون محدودیت‌های دنیای واقعی که این ایده‌ها را محدود می‌کنند، کشف کنیم. کانسپت انواع مختلفی دارد:

  1. کانسپت قیاسی
  2. ذاتی یا جوهری (essences)
  3. استعاری
  4. کانسپت پاسخ مستقیم (حل مشکل)
  5. آرمانی یا ایده‌آل گرا

موارد مختلفی وجود دارد که در مورد ارائه کانسپت در زمان طراحي معماري، باید در نظر گرفته شود. طراح می‌بایست کانسپت خود را با در نظر گرفتن موارد زیر ارائه دهد:

  • جغرافیای منطقه و شرایط آب و هوایی
  • فرهنگ و عوامل اجتماعی
  • مصالح مورد نیاز برای ساخت
  • تکنولوژی ساخت بنا
  • فضاهای معماری
  • الزامات تأسیساتی

کانسپت در طراحی معماری

1- کانسپت قیاسی

رایج‌ترین راه شکل دادن به یک تصور یا مفهوم (concept) مقایسه است؛ مقایسۀ روابط عینی بین اشیا. یک مثال در مورد کانسپت قیاسی در طراحی معماری، توجه معمار به بناهای قدیمی و الگو گرفتن از آن برای پروژه‌ای که می‌خواهد آن را طراحي کند. به عنوان مثال، زمانی سبک گوتیک کانسپ قیاسی طراحان معمار برای ساخت دانشگاه‌ها و کلیساها بود.

2- کانسپت ذاتی یا جوهری

نگرش کانسپت ذاتی بر این عقیده استوار است که هر معمار باید خلاقیت‌های ذهنی و ذهنیت خاص خود خلق کند. یک مثال از کانسپت ذاتی، آثار جان پورتمن (John Portman) است در خلق هتل‌های مربع شکل با فضای دراماتیک هستند. لابی‌های چند طبقه هتل‌های او، به ویژه در هتل هایت سانفرانسیسکو (Hyatt Regency San Francisco) در اصل مکان‌هایی عمومی هستند که هم متعلق به هتل و هم متعلق به شهر هستند.

کانسپت در طراحی معماری؛ کانسپت ذاتی یا جوهری

 

3- کانسپت استعاری در طراحی معماری

مقایسه انتزاعی (ذهنی) بین روابط اشیا با یکدیگر، کانسپت استعاری نام دارد. در این نوع کانسپت، تشبیهات و استعاره‌ها نقش دارند و برای ایجاد روابط بین اشیا، از واژه‌هایی مثل "همانند" و "مانند" استفاده می‌شود. یک مثال ملموس در این مورد این است که: یک ساختمان می‌تواند در یک زمان، دو تصویر متفاوت داشته باشد. به این صورت که ممکن است بر حسب اقتضای کاربری که دارد، یک فضای داخلی دراماتیک برای آن طراحی شود اما به واسطۀ هماهنگی با نمای ساختمان‌های مجاورش، ظاهری کاملاً متفاوت از داخل برایش طراحی شده باشد.

4- کانسپت پاسخ مستقیم

توانایی حل صورت مسأله و خواسته‌های کارفرما در طراحی‌های یک معمار، یک کانسپت حل مشکل یا پاسخ مستقیم است. این حل مسأله در واقع نیازمند به یک نگرش و عملکرد خاص و خلاقانه از سوی معمار است. یک مثال در این مورد:

صورت مسأله یا خواسته کارفرما: چگونگی هدایت جمعیتی بزرگ در یک نمایشگاه.

کانسپت حل مسأله: یک گذر دو طبقه که تعدادی از فضاهای بسته نمایشگاه را به هم مرتبط می‌کند.

5- کانسپت آرمانی یا ایده آل گرا

ایده‌آل‌های مختلفی در معماری وجود دارد و معمارانی موفق هستند که بتوانند با ایده آل‌های مختلف و متفاوت کار کنند. ایده آل‌ها در واقع نهایت اهداف و والاترین رؤیاهای یک معمار هستند. بنابراین، بکارگیری آن‌ها قطعاً تأثیر مثبتی در طرح کلی پروژه خواهد داشت. ایجاد فضایی تا حد امکان بزرگ و باز خود یک کانسپت آرمانی به ویژه برای اماکن کوچک است.

ضوابط طراحی معماری پارکینگ های طبقاتی

از موارد مهمی که در زمان طراحی معماری پارکینگ های طبقاتی می‌بایست لحاظ شود، هندسه پارکینگ است. منظور از هندسه پارکینگ، اندازه، ارتفاع و شعاع چرخش خودرو در پارکینگ می‌باشد. علاوه بر این‌ها، پیکربندی‌ طراحی سطوح شیب‌دار و تأسیسات نیز باید با طراحی رمپ و دیگر کاربردها، سازگار باشد. موارد دیگری نیز باید در نظر گرفته شود که در ادامه بیان شده است.

  • هنگام طراحیِ ورودی‌ها و خروجی‌ها و تصمیم‌گیری در مورد طرح سطوح شیب‌دار، توجه کافی به خیابان‌های اطراف و جریان ترافیک آن‌ها صورت گیرد.
  • به منظور سهولت در تردد ماشین‌ها، طول و عرض ورودی‌ها و خروجی‌های پارکینگ بسیار مهم است.
  • ساخت دهانه مناسب و همچنین تعداد ورودی‌ها و خروجی‌ها مهم است.
  • طراحی پارکینگ نیازمند پیش‌بینی فضا برای تعداد خودروهای پارک شده است و باید بر اساس داده‌های دقیق صورت گیرد.
  • بهینه‌سازی پارکینگ طبقاتی و ارتباط آن با پیاده‌رو، خیابان و محیط اطراف باید در نظر گرفته شود.
  • فضای کار مناسب برای صندوق‌دار و تجهیزات نظارتی کارکنان فراهم گردد.
  • طرح‌های مربوط به سیستم برق اضطراری در نظر گرفته شود.
  • طرح‌های مربوط به تهویه طبیعی در نظر گرفته شود و برای تعیین اثربخشی آن مطالعه دقیقی در مورد انواع طراحی تأسیسات پارکینگ صورت گیرد.
  • مکان، کمیت و نوع روشنایی پارکینگ به‌ دقت مورد مطالعه قرار گیرد تا نور کافی برای کاربران پارکینگ فراهم شود.

 

پیشنهاد می‌شود قبل از شروع فرآیند طراحی، طرح‌های مشابه با کار خود را بررسی کنید و از تجربیات مهندسان دیگر استفاده کنید.

کانسپت در طراحی معماری
طراحی معماری هتل